Donald Trump își amenință adversarii cu închisoarea. Retorica republicanului se radicalizează

Donald Trump își amenință adversarii cu închisoarea. Retorica republicanului se radicalizează
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2024

Cu doar câteva zile înainte de prima și probabil singura sa dezbatere împotriva vicepreședintei în funcție Kamala Harris, fostul președinte Donald Trump a postat un avertisment pe site-ul său de social media, amenințând că îi va băga în închisoare pe cei „implicați în comportamente lipsite de scrupule” în aceste alegeri, despre care a spus că vor fi supuse unei examinări intense, relatează Associated Press.

„CÂND CÂȘTIG, cei care au TRIȘAT vor fi urmăriți penal în toată puterea legii, ceea ce va include condamnări la închisoare pe termen lung, astfel încât această depravare a justiției să nu se mai repete”, a scris Trump, semănând încă o dată îndoieli cu privire la integritatea alegerilor, chiar dacă frauda electorală este extrem de rară în SUA, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Lanț olandez de magazine cu discount a intrat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Lanț olandez de magazine cu discount a intrat în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Vă rog să fiți atenți”, a continuat el, „că această expunere legală se extinde la avocați, agenți politici, donatori, alegători ilegali și funcționari electorali corupți. Cei implicați în comportamente lipsite de scrupule vor fi căutați, prinși și urmăriți penal la niveluri, din păcate, nemaivăzute până acum în țara noastră”, a scris fostul președinte, care nu a recunoscut rezultatul alegerilor din 2020, când a fost înfrânt, invocând fraude niciodată dovedite.

Mesajul lui Trump reprezintă ultima sa amenințare de a se folosi de funcția de președinte pentru a se răzbuna, dacă va câștiga un al doilea mandat. Nu există nicio dovadă a tipului de fraudă care continuă el să insiste că a afectat alegerile din 2020. De fapt, zeci de instanțe, oficiali republicani de stat și propria sa administrație au declarat că a pierdut în mod corect. Cu doar câteva zile în urmă, Trump însuși a recunoscut într-un interviu podcast că, într-adevăr, „a pierdut la mustață”.

TRUMP, ÎN STILUL SĂU

În timp ce consilierii și aliații de campanie ai lui Trump l-au îndemnat să se concentreze asupra adversarei sale Kamala Harris și să facă din alegeri un referendum pe teme precum inflația și securitatea frontierelor, în ultimele zile Trump a deviat mult de la curs.

Vineri, el a făcut o declarație uimitoare în fața camerelor de luat vederi, în care a adus în discuție o serie de acuzații anterioare de comportament sexual nepotrivit, descriind câteva în detaliu, chiar dacă a negat afirmațiile femeilor care îl acuză. Anterior, el se prezentase de bunăvoie în instanță pentru o audiere referitoare la apelul pe care l-a făcut la decizia prin care a fost găsit responsabil pentru abuz sexual, concentrându-se astfel asupra problemelor sale juridice în ultima parte a campaniei.

Sâmbătă,  în timp ce își făcea campanie într-una dintre cele mai profund republicane zone din Wisconsin,Trump a revenit asupra unor nemulțumiri deja cunoscute, de la punerea sa sub acuzare la amestecul Rusiei în alegerile din 2016.

„Departamentul de Justiție Harris-Biden încearcă să mă arunce în închisoare - vor să mă bage în închisoare - pentru infracțiunea de a le expune corupția”, a afirmat Trump la un miting în aer liber la Aeroportul Central Wisconsin, unde a vorbit din spatele unui ecran de sticlă antiglonț, urmare a noilor protocoale de securitate stabilite după tentativa sa de asasinat din iulie.

TRUMP ȘI HARRIS SE PREGĂTESC DIFERIT DE DEZBATERE

Trump a evitat pregătirea tradițională a dezbaterilor, alegând să organizeze mitinguri și evenimente, în timp ce Harris s-a izolat într-un hotel istoric din centrul orașului Pittsburgh, lucrând cu asistenții săi încă de joi.

Kamala Harris a fost de acord până acum cu o singură dezbatere, care va fi găzduită de ABC la 10 septembrie.

La mitingul din Wisconsin, Trump și-a prezentat planurile de „drenare a mlaștinii” - o întoarcere la mesajul său câștigător din campania din 2016, când a candidat ca un outsider ce contesta statu quo-ul.

Deși Trump a petrecut patru ani în Biroul Oval, el a promis din nou să „alunge clasa politică coruptă” dacă va câștiga din nou și să „reducă grăsimea din guvern, pentru prima dată, în mod semnificativ, în 60 de ani”.

Ca parte a acestui efort, el și-a reiterat planul, anunțat joi, de a crea o nouă „Comisie pentru eficiență guvernamentală”, condusă de Elon Musk, care va fi însărcinată cu efectuarea „unui audit financiar și de performanță complet al întregului guvern federal”, pentru a elimina risipa.

Google își va afla pedeapsa peste aproape un an CITEȘTE ȘI Google își va afla pedeapsa peste aproape un an

TRUMP PROMITE GRAȚIERI ÎN PRIMA ZI ÎN FUNCȚIE

După ce a denigrat din nou comisia Congresului care a investigat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului al susținătorilor săi, după pierderea alegerilor din 2020, Trump a declarat mulțimii de mii de persoane că va „revizui rapid cazul fiecărui deținut politic victimizat pe nedrept de regimul Harris” și va semna grațierea acestora în prima sa zi de revenire în funcție.

Trump i-a apărat în repetate rânduri pe cei care au fost închiși pentru diverse infracțiuni legate de momentul 6 ianuarie 2021, inclusiv atacuri violente asupra forțelor de ordine.

El a declarat că va „revizui complet” ceea ce el a numit „Departamentul corupt al Injustiției lui Kamala”.

„În loc să-i persecute pe republicani, (Departamentul Justiției) se va concentra pe doborârea cartelurilor însetate de sânge, a bandelor transnaționale și a teroriștilor islamici radicali”, a promis el.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Harris, Sarafina Chitika, a răspuns la comentariile fostului președinte printr-o declarație în care a avertizat că, dacă Trump va fi reales, „își va folosi puterea necontrolată pentru a-și urmări în justiție dușmanii și pentru a-i grația pe insurgenții care au atacat violent Capitoliul pe 6 ianuarie”.

WISCONSIN, UN STAT INTENS CURTAT DE AMBII CANDIDAȚI

Atât Harris, cât și Trump au vizitat frecvent Wisconsin în acest an, un stat în care patru din ultimele șase alegeri prezidențiale au fost decise la mai puțin de un punct procentual. Mai multe sondaje efectuate în rândul alegătorilor din Wisconsin după retragerea lui Biden din cursă i-au arătat pe Harris și Trump încleștați într-o cursă strânsă.

Democrații consideră Wisconsin drept unul dintre statele care trebuie să câștige „zidul albastru”. Biden, care a fost joi și el în Wisconsin, a câștigat statul în 2020 cu puțin sub 21.000 de voturi. Trump l-a câștigat cu o marjă puțin mai mare, de aproape 23.000 de voturi, în 2016.

Democrații s-au bazat pe participarea masivă la vot în cele mai mari două orașe din Wisconsin, Milwaukee și Madison, pentru a contracara puterea republicanilor în zonele rurale precum Mosinee și suburbiile Milwaukee. Trump trebuie să câștige voturi în localități precum Mosinee pentru a avea vreo șansă de a reduce avantajul democraților în zonele urbane.

Republicanii și-au ținut Convenția Națională în Milwaukee în luna iulie, iar Trump a mai făcut patru opriri în acest stat, cea mai recentă fiind săptămâna trecută în orașul La Crosse din vestul statului Wisconsin.

Harris și coechipierul ei, Tim Walz, guvernator de Minnesota, au umplut luna trecută aceeași arenă din Milwaukee în care republicanii și-au ținut Convenția Națională pentru un miting care a coincis cu Convenția Națională Democrată de la Chicago, la doar 90 de mile distanță. Walz s-a întors luni în Milwaukee, unde a luat cuvântul la un miting de Ziua Muncii organizat de sindicate.

Livrările de avioane ale Airbus au scăzut CITEȘTE ȘI Livrările de avioane ale Airbus au scăzut

ABORDĂRI DIFERITE

În timp ce Trump își făcea campanie, Harris a luat o scurtă pauză de la pregătirea dezbaterii pentru a merge la Penzeys Spices din cartierul Strip din Pittsburgh, unde a cumpărat mai multe amestecuri de condimente. O clientă a văzut-o pe candidata democrată și a început să plângă deschis în timp ce Harris a îmbrățișat-o și i-a spus: „Vom fi bine. Suntem cu toții împreună în asta”.

Între timp, Harris s-a declarat onorată să primească sprijinul a doi republicani importanți: fostul vicepreședinte Dick Cheney și fiica acestuia, Liz Cheney, fostă membră a Congresului în Wyoming.

„Oamenii sunt extenuați de diviziune și de încercările de a ne diviza ca americani”, a spus Harris, adăugând că mesajul ei principal la dezbatere va fi că vrea ca țara să fie unită. „Este timpul să întoarcem pagina divizării”, a spus ea. „Este timpul să ne reunim țara, pentru a trasa o nouă cale de urmat”, a arătat ea.

Trump și-a ținut mitingul în orașul Mosinee din centrul Wisconsin, cu o populație de aproximativ 4.500 de persoane. Orașul se află în cea de-a 7-a circumscripție a Congresului din Wisconsin, majoritar rurală, o zonă republicană de încredere. În timpul discursului său, el s-a dezlănțuit împotriva lui Harris într-un limbaj întunecat și amenințător. Dacă „tovarășa Kamala Harris mai primește încă patru ani, veți trăi (într-o) republică bananieră în toată regula”, condusă de „anarhie” și „tiranie”, i-a avertizat Trump pe americani.

Trump s-a dezlănțuit, de asemenea, împotriva politicilor de frontieră ale administrației Biden, numind abordarea democraților „sinucigașă” și acuzându-i că au „importat criminali, prădători de copii și violatori în serie de pe întreaga planetă”.

Multe studii au arătat că imigranții, inclusiv cei aflați ilegal în țară, comit mai puține infracțiuni violente decât cetățenii născuți în țară.

TRUMP NU CREDE ÎN IMPLICAREA RUSIEI ÎN ALEGERILE DIN SUA

Pe de altă parte, Trump a respins avertismentele oficialilor americani cu privire la încercările continue ale Rusiei de a răspândi dezinformare înainte de alegerile din noiembrie. Săptămâna trecută  a existat o punere sub acuzare în legătură cu o companie media care e legată de șase influenceri conservatori și a fost finanțată în secret de angajați ai mass-media de stat din Rusia.

„Departamentul de Justiție a declarat că Rusia ar putea fi implicată din nou în alegerile noastre”, a declarat Trump mulțimii. „Și, știți, întreaga lume a râs de această dată”, a adăugat el.

Mulți susținători au călătorit ore întregi pentru a-l vedea pe Trump vorbind.

Sean Moon, un muzician din Tennessee care lansează muzică rap cu tematică MAGA sub numele de scenă „King Bullethead”, și-a difuzat melodiile dintr-un camion în parcarea evenimentului. Ca muzician, el a spus că mitingurile lui Trump se apropie de experiența unui concert zgomotos. „Trump este un rockstar”, a spus Moon. „Este incredibil. Oamenii văd că el îi reprezintă și că statul profund încearcă să îl omoare și să îl elimine. Dar el rămâne puternic și reprezintă oamenii normali”, a comentat muzicianul.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trumop
sua
inchisoare