La trei ani de la deschiderea spitalului de cardiologie Monza din București, care a ajuns la break-even, grupul italian Policlinico di Monza vrea să dezvolte o rețea de clinici de cardiologie în marile orașe din România, fiecare unitate presupunând o investiție de 2 milioane euro, a declarat într-un interviu acordat Profit.ro directorul general al spitalului, Luca Militello.
”Investițiile în următorii trei ani vor fi în afara spitalului, vrem să ne dezvoltăm în țară, în principalele orașe, unde vrem să creăm niște centre integrate de cardiologie. În momentul de față avem aproape finalizat studiul de piață și ne pregătim de deschideri. Inițial, vom deschide în Timișoara, Cluj și Constanța, iar în trei ani vom mai avea încă patru în Iași, Craiova, Brașov și încă un oraș în nordul țării”, a arătat Militello.
Investiția va fi de aproximativ 2 mililioane de euro în fiecare centru, care va fi standard pentru fiecare oraș și va cuprinde atât cardiologia clinică, cât și pe cea intervențională, cu posibilitatea de spitalizare (10-15 paturi). Fiecare dintre centre va crea 30-40 de locuri de muncă.
”În țară nu prea există concurență pe acest segment și atunci planurile noastre pornesc de la o bază de cel puțin 700 de pacienți pe an, care la 10-15 paturi se încadrează la un breakeven”, explică Milittelo.
CITEȘTE ȘI Medicover va deschide încă două clinici în acest an și este în discuții avansate pentru achizițiiEl arată că centrele vor lucra cu medici colaboratori, care sunt deja prezenți și cunoscuți în piață.
”În anumite orașe suntem deja în discuții cu medici care au deja circuitul lor de pacienți. Prezența lor pe piață, asociată cu brandul nostru considerăm că este o cale bună de dezvoltare”, menționează Militello.
Dezvoltarea rețelei va ajuta Monza în atingerea obiectivului de a intra între primii trei jucători din piața de servicii medicale private din România în cinci ani.
”Fiecare clinică va începe cu un volum de 1,5 - 2 milioane euro pe an. (...) În spital vedem potențial de 17-18 milioane euro”, spune Militello, care arată că filozofia Monza este de a construi de la zero, iar în cazul unor achiziții aceste vor fi mici, nu branduri mari.
În ceea ce privește spitalul Monza, Militello arată că acesta a intrat în etapa consolidării specialităților pe care le are, iar investițiile în următorii ani vor fi mici și vor viza doar echipamente.
”Am închis circuitul de startup în trei ani, peste așteptările noastre, în sensul că startup-ul în cazul unui spital de această anvergură se face în patru-cinci ani, iar noi am intrat în break-even din octombrie 2015, și acum mergem spre recuperarea investiției. Gradul de ocupare este de 80%, iar planurile noastre sunt consolidarea specialităților existente”, spune Militello, care precizează că profitul obținut va fi reinvestit.
Spitalul Monza a fost deschis în iulie 2012, în urma unei investiții de 40 milioane euro, având ca specializare inițială chirurgia cardiovasculară. Ulterior, au fost adăugate noi specialități precum neurochirurgie, urologie, pediatrie. Unitatea are o suprafață de 18.000 metri pătrați, 9 etaje și 140 de paturi. Monza are 240 de angajați, iar 50 sunt medici colaboratori.
De atunci, Monza a mai investit 6 milioane euro, iar pentru acest an suma va fi de 400-500.000 euro și va fi alocată pentru achiziția de ecografe.
Spitalul Monza a obținut anul trecut o cifră de afaceri de circa 13 milioane euro, în creștere cu 40% de la 9 milioane euro în 2014. Serviciile decontate de stat reprezintă mai puțin de 10% din cifra de afaceri. Pentru acest an, Monza și-a propus o creștere cu 20% a afacerilor, la 15 milioane euro.
Valoarea pieței de servicii medicale private se situează între 500 și 600 milioane euro, cu un avans de 10-12% anual, și se va opri în pragul de 800 milioane euro, o creștere peste acest prag realizându-se doar dacă statul intră puternic pe partea de decontare, consideră șeful Monza.
El estimează că procesul de consolidare a pieței va continua, iar în următorii ani vor rămâne doar 5-6 jucători mari.
Principalii competitori au Monza sunt Sanador, MedLife, Regina Maria, Medicover, Polisano.