City Insurance: Vom contesta decizia ASF de redresare a companiei, pe care o considerăm esențial nelegală și profund netemeinică

City Insurance: Vom contesta decizia ASF de redresare a companiei, pe care o considerăm esențial nelegală și profund netemeinică
scris 22 apr 2016

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind declanșarea procedurii de redresare la City Insurance este esențial nelegală și profund netemeinică și este parte dintr-un context mai larg al preocupării instituției de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital strain, susține conducerea companiei sancționate.

Consiliul ASF a decis luni, 18 aprilie, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015, informație pe care Profit.ro a publicat-o în exclusivitate joi, 14 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, activitatea de subscriere a companiei este limitată la 75% din veniturile aferente anului 2015, cu excepția asigurărilor de garanții, unde  subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă.

“Decizia ASF prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a City Insurance este esențial nelegală și profund netemeinică. Fără a intra într-o analiză de fond, vă informăm că toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existența niciunei împrejurări din cele expres și limitativ prevăzute de lege care să permită luarea unei asemenea măsuri”, se arată într-un comunicat al asigurătorului remis vineri Profit.ro.

Potrivit City Insurance, textul invocat în decizie impune ca, pentru a se lua o asemenea măsură, era necesar ca autoritatea să fi constatat – pe bază de date obiective – că, prin încălcări ale obligațiilor specifice, s-a pus în pericol onorarea obligațiilor asumate față de asigurați.

“Nu numai că nu s-a constatat o asemenea situație, dar conducerea ASF a ignorat cu rea credință rezultatul auditului comunicat de noi la data de 18.04.2016 și din care rezultă că îndeplinim și depășim toți indicatorii impuși de Solvency II – legea în vigoare începând cu data de 01.01.2016”, se arată în comunicat.

Decizia ASF se bazează pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății.

Printre cele mai importante probleme identificate în situația societății sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare, minim 1. 

Conducerea asigurătorului susține că măsurile impuse prin decizia ASF sunt de natură să diminueze capacitatea de plată a societății, în detrimentul asiguraților, cu toate că instituția dorește protejarea asiguraților.

“Amintim aici faptul că, prin planul de redresare, ni se interzice să vindem o întreagă clasă de asigurări – asigurările de garanții – și este limitat, per ansamblu, volumul de activitate al societății la nivelul de 75% din volumul anului 2015”, se menționează în comunicat.

În urma acțiunilor de control, ASF a constat întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România.

ASF confirmă Profit.ro: City Insurance intră în redresare financiară CITEȘTE ȘI ASF confirmă Profit.ro: City Insurance intră în redresare financiară

De asemenea, City Insurance are o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 - RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători.

Conducerea City Insurance atrage atenția că aceste măsuri restrictive și represive fac parte dintr-un context mai larg al preocupării ASF de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital străin.

“În sprijinul acestei afirmații, enumerăm multele și diversele situații în care conducerea ASF și-a exprimat explicit opinia că societățile de asigurări cu capital românesc nu sunt performante, că nu respectă regulile de piață și că ar trebui ca pe piața asigurărilor să rămână doar societățile mari de profil, adică multinaționalele”, se spune în comunicat.

Potrivit asigurătorului, ASF realizează controale repetate și lungi, urmate de măsuri netemeinice și contradictorii și divulgă către media știri nereale despre existența unor așa-zise probleme în activitatea societății cu capital românesc dar și a unor date confidențiale, nedestinate publicității, despre unele aspecte economice aflate cu ocazia controalelor întreprinse.

“Toate aceste atitudini abuzive au ca efect știrbirea imaginii societății, rezerve în ceea ce privește subscrierea potențialilor asigurați, dar și mari dificultăți în atragerea de finanțări”, se precizează în comunicat.

City Insurance susține că îndeplinește toate cerințele de capital, potrivit regulilor de calcul stabilite de Directiva Europeană Solvency II, și că este în măsură să satisfacă toate cererile justificate de despăgubire.

“În cel mai scurt timp vom întreprinde toate demersurile legale pentru a ne apăra interesele, a anula acțiunile și măsurile abuzive ale ASF și a diminua la maximum consecințele negative ale acestora”, se arată la finalul comunicatului.

Potrivit deciziei ASF, în termen de cel mult 20 de zile de la data comunicării deciziei, City Insurance are obligația să desemneze un auditor financiar, persoană juridică, pentru efectuarea unei evaluări corecte, prudente și realiste a activelor, datoriilor și capitalurilor sale proprii.

De asemenea, în termen de 20 zile de la data primirii deciziei, Consiliul de administrație al City Insurance are obligația să întocmească și să depună la sediul ASF un plan de redresare financiară. 

Ca urmare a derulării în anul 2015 a exercițiului Balance Sheet Review Extended – BSRE s-a constatat faptul că, la data de 31.12.2014, City Insurance nu se încadra în cerințele minime de lichiditate, conform regimului Solvabilitate I și nu îndeplinea prevederile privind cerința de capital de solvabilitate, conform regimului de supraveghere Solvabilitate II.

Înființat în anul 1998, asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.

Acțioanarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

La finele anului trecut, City Insurance a ocupat locul 7 după nivelul primelor subscrise, care au atins 502,1 milioane de lei. Asigurătorul avea o cotă de 7,24% din piața asigurărilor generale.

De asemenea, compania se află pe locul 4 în ierarhia asigurătorilor RCA, după Euroins, Carpatica Asig și Asirom VIG. Euroins se află în redresare financiară din octombrie 2015, iar Carpatica Asig a intrat la începutul acestui an în procedură de rezoluție, o premieră pe piața asigurărilor, după ce planul de redresare financiară, inițiat în 2014, a eșuat.  

Potrivit ASF, City Insurance are o expunere ridicată și în afara României, unde primele subscrise au atins 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014.

Dinamica puternică a subscrierilor din ultimii ani, mai ales pe RCA, a condus la intrarea asigurătorului pe pierderi pentru prima oară în ultimii 6 ani. Astfel, City Insurance a consemnat o pierdere de 13,2 milioane de lei în 2014, de la profit de 24,1 milioane de lei în 2013.

În luna martie a acestui an, acționarii City Insurance au decis majorarea capitalului social cu 15 milioane de lei, la 108,2 milioane de lei, prin aport în numerar. Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 15 milioane de acțiuni, care vor putea fi subscrise de acționari până la 31 iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
asf
decizie
reactie