Chrițoiu: Consiliul Concurenței va finaliza anul acesta investigația de pe piața cimentului, iar anul viitor ancheta privind băncile

Chrițoiu: Consiliul Concurenței va finaliza anul acesta investigația de pe piața cimentului, iar anul viitor ancheta privind băncile
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 20:36

Consiliul Concurenței va finaliza anul acesta investigația de pe piața cimentului, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Această anchetă a fost declanșată în 2018 și întârziată de discuțiile cu Comisia Europeană. Ancheta se referă la o posibilă înțelegere anticoncurențială între Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România. De asemenea, anul viitor Consiliul Concurenței va finaliza investigațiile care vizează băncile.

”Anul acesta au fost destul de multe anchete finalizate, investigații pe echipamente electrice, investigații legate de serviciile de arhivare, investigația Bookster (de pe piața editurilor, n.r). Investigația cea mai mare care se va termina până la sfârșitul acestui an este cea legată de piața cimentului, în care analizăm dacă a existat o coordonare a comportamentului producătorilor de ciment ca să crească prețurile de pe piața românească. Investigația băncilor și cea privind comercializarea produselor alimentare se vor termina în cursul anului viitor”, a spus Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o conferință organizată la Sinaia, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul Concurenței a declanșat, în luna octombrie a anului 2018, o investigație privind o posibilă înțelegere anticoncurențială între Holcim România, CRH România și HeidelbergCement România, realizată prin împărțirea pieței producției și comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piață și/sau produselor oferite pe piață, limitarea sau controlul producției, comercializării, dezvoltării tehnice sau investițiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a prețurilor practicate de companiile implicate.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Probabil, vom cere Mega Image să vândă sub 100 de magazine pentru a prelua Profi CITEȘTE ȘI Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Probabil, vom cere Mega Image să vândă sub 100 de magazine pentru a prelua Profi

Autoritatea de concurență are în derulare două investigații privind piața bancară. Prima se referă la posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID). Cele 10 bănci care ,îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Comercială Română, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala București, OTP Bank România, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank.

A doua investigație de pe piața bancară se referă la posibile înțelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice. Băncile vizate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A. Totodată este vizat și Biroul de Credit.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
ciment
investigatie