International Insurance Consortium (IIC) anunță că s-a înțeles cu acționarul Carpatica Asig pentru preluarea integrală a asigurătorului aflat în mare dificultate financiară. Tranzacția ar putea fi gata până la începutul verii. Investitorul olandez își asumă și o majorare de capital care să readucă asigurătorul în parametrii normali de lichiditate și solvabilitate.
Surse apropiate discuțiilor au arătat, pentru Profit.ro, că IIC s-a întâlnit atât cu reprezentanți ai Autoritatății de Supraveghere Financiară, cât și cu mai multe persoane de la Fondul de Garantare a Asiguraților.
“În acest moment se analizează documentele depuse de investitor. Au existat mai multe rânduri de discuții, în special cu FGA care este administrator al Carpatica Asig”, au spus sursele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru prima dată, apare în discuție și numele unui reprezentant al IIC. Jacob Westerlaken, director al societății, spune că are mare încredere în potențialul Carpatica Asig și că firma pe care o conduce va aduce bani nu doar pentru majoararea de capital, ci și pentru dezvoltarea viitoare. În prezent, toată fosta conducere Carpatica Asig (Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Ilie și Oprea Carabulea) este cercetată penal sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat. Ei ar fi ascuns rezultatele reale ale Carpatica Asig, inclusiv pentru a păcăli un potențial investitor, susțin procurorii. Carpatica Asig se află în procedură de rezoluție și este condusă de către FGA.
Societatea ar avea nevoie de cel puțin 33 de milioane de euro pentru a reveni în parametrii legali de solvabilitate. IIC este, după cum singură anunță, o companie cu sediul în Olanda, a cărei activitate se concentrează în Europa de Sud -Est. Compania se comportă mai degrabă ca un investitor financiar decât ca unul strategic și are în acționariat, pe lângă un reasigurător, și o firmă de asigurare și un fond de investiții.
Tensiuni în jurul preluării
Profit.ro a scris în exclusivitate despre posibilitatea ca un consorțiu să preia integral Carpatica Asig. La vremea aceea, sursele Profit.ro, arătau că respectivul consorțiu ar fi dispus să investească 70 de milioane de euro.
Începând cu 15 decembrie, data limită până la care Carpatica Asig ar fi trebuit să găsească un investitor strategic, s-a derulat un război al declarațiilor între Mișu Negrițoiu, președintele ASF, și reprezentanții Carpatica Asig.
Acționarul majoritar al Carpatica Asig, Ilie Carabulea, a transmis că se află în negocieri avansate cu mai mulți investitori, deși a depășit termenul impus de ASF, așa cum a arătat Profit.ro.
La scurt timp, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat, pentru Profit.ro, că, cel mai probabil, Carpatica va merge către procedura de rezoluției, întrucât nu a respectat termenele impuse de ASF și nici nu a venit cu un investitor care să aibă intenții serioase și puterea financiară de a capitaliza asigurătorul.
Carpatica Asig a răspuns arătând că respectivul investitor, cu care ar fi încheiat și un acord de exclusivitate la preluare, este un asigurător european.
Mai mult, Carpatica Asig a avansat și o dată de la care ar fi început procesul de due dilligence. Răspunsul ASF nu a fost, nici de această dată, unul pozitiv, după cum a arătat Profit.ro.
Carpatica Asigurări ocupă locul 8 după primele subscrise la 9 luni din 2015, cu vânzări de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din polițele RCA, compania fiind al doilea mare jucător în domeniu.
Compania se află în redresare financiară din aprilie 2014.
Din septembrie 2015, conducerea executivă a fost asigurată de Liviu Stoicescu, fondatorul Biroului Carte Verde, în prezent suspendat din funcție de ASF.
Președinte al Consiliului de administrație a fost Angela Toncescu, fosta șefă a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), de asemenea suspendată.
Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% și Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Compania are la nivel național peste 60 de sucursale și colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari din domeniul asigurărilor.