Bursele din China închise prematur după o nouă cădere de 7%

Bursele din China închise prematur după o nouă cădere de 7%
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 ian 2016

Bursele din Shanghai și Shenzhen au fost închise joi, imediat după debutul tranzacțiilor, în urma unei noi căderi de 7% care a declanșat în mod automat un mecanism destinat să prevină volatilitatea, informează AFP.

Este pentru a doua oară în această săptămână când este activat mecanismul 'circuit breaker', care prevede suspendarea tranzacțiilor în cazul unor fluctuații mari, după ce luni bursele de la Shanghai și Shenzhen au fost închise după o scădere de 7%.

Urmărește-ne și pe Google News

În momentul închiderii premature de joi, la mai puțin de o jumătate de oră de la debutul tranzacțiilor, indicele composit al Bursei de la Shanghai înregistra o cădere de 7,32%, sau 245,95 puncte, până la  3.115,89 puncte. La rândul său, indicele bursei de la Shenzhen înregistra o cădere de 8,35%, sau 178,08 puncte, până la 1.955,88 puncte.

"Utilizarea mecanismului 'circuit breaker' este principalul motiv al acestor scăderi pentru că investitorii au intrat în panică după ce au văzut declanșarea sa în ziua de luni. Acest mecanism a tăiat accesul la piața de lichidități și investitorii s-au temut că nu vor mai putea vinde", a declarat Chen Xingyu, analist la Phillip Securities.

2016 - An Nou Chinezesc pentru piețele financiare CITEȘTE ȘI 2016 - An Nou Chinezesc pentru piețele financiare

Mecanismul 'circuit breaker' este bazat pe indicele CSI300, care include acțiunile unor mari companii petroliere și bănci de stat, cotate la cele două burse chineze. În momentul în care acest indice înregistrează o scădere de peste 5%, tranzacțiile sunt suspendate timp de 15 minute. Însă joi la reluarea tranzacțiilor, în doar un minut, scăderile au fost mai mari de 7%, ceea ce a declanșat oprirea tranzacțiilor pentru întreaga zi.

Această degringoladă a burselor chineze intervine pe fondul îngrijorărilor cu privire la încetinirea ritmului de creștere a economiei chineze, a doua economie mondială, la care se adaugă deprecierea prelungită a monedei chineze, yuanul. Banca Centrală a Chinei (PBOC) a coborât joi cursul de referință al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, până la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere înregistrată de moneda chineză după luna august a anului trecut, când Beijingul a decis o devalorizare surpriză a yuanului cu aproape 5% în decurs de o săptămână. Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan internațional, dar scumpește importurile Chinei.

"Piața se așteaptă în prezent ca yuanul să se deprecieze din cauza încetinirii economiei chineze", a declarat Claire Huang, economist la Société Générale. Analiștii estimează că în 2015 economia chineză a înregistrat o creștere de 6,9%, ceea ce reprezintă cel mai slab ritm de creștere înregistrat în ultimul sfert de secol.

În încercarea de a-i liniști pe investitori, Comisia de reglementare a piețelor financiare din China (CSRC) a anunțat joi prelungirea restricțiilor de vânzare impuse acționarilor care dețin mai mult de 5% din capitalul unei societăți cotate la bursă. Această restricție a fost introdusă pentru prima dată în vara lui 2015 în încercarea de a opri căderea înregistrată atunci de bursele chineze. Însă de data aceasta acționarii sunt autorizați să vândă 1% din acțiunile pe care le dețin la fiecare trei zile. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bursele din china
bursa din shanghai
bursa din shenzhen