Aproape 3.000 de cetățeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera, în primele 8 luni ale anului. Numărul ucrainenilor care au încercat să intre ilegal în România a crescut

Aproape 3.000 de cetățeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera, în primele 8 luni ale anului. Numărul ucrainenilor care au încercat să intre ilegal în România a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:03

Aproape 3.000 de cetățeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni ale anului, aproape 2.000 fiind descoperiți pe sensul de ieșire din țară, conform unui bilanț al Poliției de Frontieră. De asemenea, în același interval, polițiștii de frontieră au amendat peste 15.000 de persoane, iar valoarea sancțiunilor a fost de 11,5 milioane de lei.

Cele mai multe amenzi – 62% din numărul total – au fost date la frontiera cu Republica Moldova. A crescut considerabil numărul cetățenilor ucraineni care au încercat să intre ilegal în România, aceștia devenind ulterior solicitanți de protecție temporară sau azil, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanții Poliției de Frontieră au transmis, duminică, un bilanț al activității pe primele opt luni ale anului.

În această perioadă, peste 40 de milioane persoane au tranzitat frontiera, din care aproximativ 28 milioane cetățeni UE și 12 milioane cetățeni NON–UE.

Cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria (peste 12.000.000 persoane) și cu Bulgaria (peste 6.850.000 persoane). Totodată, aproximativ 12.150.000 mijloace de transport au trecut prin punctele de trecere a frontierei, dintre care 6.8 milioane turisme, 4 milioane camioane, 1 milion microbuze și 200.000 alte autovehicule.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Zelenski afirmă că sfârșitul războiului cu Rusia depinde de hotărârea aliaților occidentali de a furniza armele necesare Kievului CITEȘTE ȘI Zelenski afirmă că sfârșitul războiului cu Rusia depinde de hotărârea aliaților occidentali de a furniza armele necesare Kievului

De asemenea, în perioada ianuarie-august, polițiștii de frontieră au constatat aproximativ 26.800 de fapte ilegale, dintre care peste 11.700 infracțiuni și 15.100 contravenții, săvârșite atât de cetățeni români, cât și străini. Din numărul total de infracțiuni, cele mai multe au fost înregistrate în domeniul migrației ilegale (peste 8.000), dar și pentru fals și uz de fals sau la regimul circulației.

Au fost sancționate contravențional peste 15.000 persoane, valoarea amenzilor fiind de 11.500.000 lei. Cele mai multe sancțiuni contravenționale au fost aplicate la frontiera cu Republica Moldova (62% din numărul total).

Polițiștii de frontieră au descoperit peste 2800 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera.

”În primele opt luni ale anului 2024, în urma acțiunilor de supraveghere și control ale frontierei de stat, polițiștii de frontieră au depistat în zona de competență 2.837 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 980 pe sensul de intrare în țară și 1.857 pe sensul de ieșire din țară.De asemenea, în acest an, din cauza contextului din țara vecină și a schimbării legislației privind vârsta de înrolare în armată, se remarcă și creșterea considerabilă a numărului cetățenilor ucraineni care au încercat să intre ilegal în România (aproximativ 9.500), deveniți ulterior solicitanți de protecție temporară sau azil în țara noastră”, au transmis polițiștii de frontieră.

Datoria guvernamentală britanică a atins 100% din PIB, o premieră în istoria recentă a țării CITEȘTE ȘI Datoria guvernamentală britanică a atins 100% din PIB, o premieră în istoria recentă a țării

Ei au adăugat că pentru gestionarea fenomenului migrației ilegale a fost alocată tehnică nouă, a crescut numărul de patrule și echipamente de supraveghere pentru misiunile desfășurate pe aliniamentul 1 la frontierele cu Serbia, Bulgaria și Ungaria și se organizează misiuni de supraveghere aeriană și în sistem integrat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, în perioada ianuarie – august, polițiștii de frontieră au reținut în vederea confiscării 1.750.000 pachete țigări în valoare de peste 35.200.000 lei, peste 6,3 tone tutun și o tonă tutun pentru narghilea.

Totoată, pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în perioada analizată au fost constatate 372 fapte de natură infracțională. Polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaționale protejate, astfel: 207.000 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie, 08.000 jucării, 97.400 bucăți produse cosmetice și de parfumerie, 80.300 perechi încălțăminte, dar și articole de marochinărie sau ochelari de soare.

În primele opt luni ale anului, polițiștii de frontieră au descoperit  245 de kilograme de canabis, 40 de kilograme de amfetamină, un kilogram de cocaină, 29 de kilograme precursori, 600.000 de bucăți de produse psihotrope și 1.180 bucăti alte stupefiante.

Peste 3.600 de familii afectate de inundații au primit ajutorul financiar oferit de Guvern CITEȘTE ȘI Peste 3.600 de familii afectate de inundații au primit ajutorul financiar oferit de Guvern

Totodată, polițiștii de frontieră au mai descoperit 222 de autovehicule care erau semnalate ca fiind furate în diverse țări ale Uniunii Europene (179 autoturisme, 14 camioane, 20 microbuze, 4 motociclete și 5 remorci). Persoanele implicate în această activitate sunt cetățeni bulgari, croați, greci, moldoveni, sârbi, polonezi, români, turci, unguri și ucraineni.

De asemenea, polițiștii de frontieră au acționat și pentru combaterea braconajului piscicol.

Astfel, au fost constatate 336 infracțiuni privind braconajul piscicol și aplicate 781 contravenții, în valoare de 365.200 lei. Totodată, au fost reținute 25 ambarcațiuni, 13 motoare de barcă, peste 19.500 m plase de pescuit, 209 bucăți unelte pescuit și aproximativ 3,5 tone pește.

viewscnt
Afla mai multe despre
frontiera ilegal
amenzi