După un an 2015 care a adus cel mai mare faliment de până acum, piața asigurărilor va trebui să facă față unei noi provocări, poate cea mai importantă din istoria de după 1989. Intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie, a normelor Solvency II va însemna, pentru unele firme, eforturi financiare imense, iar pentru altele chiar sfârșit de drum. În orice caz, regulile pieței se schimbă radical și devin mai dure decât au fost vreodată.
Chiar și simpla înțelegere a principiilor Solvency II va presupune un efort substanțial pentru firmele de asigurare, iar acest lucru este confirmat inclusiv de oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară .De la verificarea elementară a solvabilității prin prisma rezervelor și a obligațiilor potențiale de plată, Solvency II obligă societățile și ASF să treacă la analize complexe care iau în seamă aproape toate categoriile de riscuri.
“Solvency II pune clar farul pe patru obiective. Este vorba despre capital, solvabilitate, rezervă și lichiditate. Nu putem să controlăm prețurile,în rest ne uităm la tot.”, spune Mișu Negrițoiu, președintele ASF. Normele Solvency II se uită la șase tipuri de risc ce pot pune la îndoială capacitatea unei societăți de asigurare de a-și respecta obligațiile. Concret, supraveghetorul va lua în calcul risscurile de subscriere, de lichiditate, de concentrare, de piață, de credit și riscul strategic. Într-o primă fază, analiza solvabilității o va face fiecare societate în parte, rezultatele fiind verificate ulterior de ASF.
Toți vor plăti “merele stricate”
Introducerea în analiză a riscului de piață va face ca orice firmă de asigurare din România să plece cu un dezavantaj având în vedere falimentul recent al Astra Asigurări, dar și situația dificilă în care se află Euroins (în redresare financiară) și, mai ales, Carpatica Asig (societate care riscă să fie preluată de ASF prin intermediul procedurii de rezoluție). “Posibilitatea ca anumite societăți să nu poată susține majorările de capital necesare în contextul reglementării Solvency II ar putea determina scăderea încrederii românilor în industria asigurărilor.”, crede Emilia Bunea, CEO al Metropolitan Life.
Mai mult decât atât, în situația în care o firmă nu va reuși să facă față noilor norme, costurile suportate de restul pieței sunt unele directe. “ Riscul ca o parte din asigurători să nu facă față noilor cerințe Solvency II este un risc transpus într-o presiune suplimentară pe fondurile de protecție (fondul de garantare, de rezoluție etc.) care va conduce la creșterea contribuțiilor asigurătorilor pentru aceste fonduri cu sume ce ar fi putut fi folosite pentru dezvoltare și investiție versus restabilirea echilibrului pieței”, apreciază Adrian Marin, președintele Generali Asigurări, într-o analiză pentru Insurance Profile.
De altfel, ASF a anunțat deja introducerea unei noi contribuții, în valoarea de 0,25% din primele brute subscrise, pe care firmele de asigurare o vor plăti pentru Fondul de Rezoluțiune. Sunt șanse mari ca în prima parte a acestui an, Fondul de Rezoluțiune să aibă și “un client”, după cum a arătat, pentru Profit.ro, Mișu Negrițoiu. Este vorba despre societatea Carpatica Asig care, arată președintele ASF, nu a respectat termenele din planul de redresare și nici nu a reușit să vină cu un investitor strategic serios.
Prea mult RCA egal riscuri pe măsură. Posibile probleme cu personalul
Ponderea semnificativă a asigurărilor auto în portofoliile societăților din România arată că și riscul de concentrare este unul semnificativ. Societăți cum sunt Carpatica sau Euroins, ale căror prime vin aproape exclusiv din RCA, sunt “taxate” de regulile Solvency II care iau în calcul și riscul de concentrare. Această problemă ar putea fi , într-o anumită măsură, chiar una a întregii piețe, având în vedere că peste 70% din primele brute subscrise în România vin doar din asigurări auto.
O investigație recentă a Consiliului Concurenței arată chiar că piață asigurărilor auto prezintă risc de oligopol și că majoritatea vânzărilor sunt concentrate la doar opt societăți.
Pe de altă parte, regulile Solvency II presupun o analiză mult mai atentă a executivilor și acționarilor din societățile de asigurare. În acest sens, ASF a lansat deja în dezbatere un proiect de normă care modifică semnificativ condițiile impuse managerilor și acționarilor din asigurări și introduce criterii noi cum ar fi cele privind integritatea și moralitatea acestora.
Documentul elaborat de ASF propune criterii de evaluarea care vizează inclusiv performanțele anterioare ale celor propuși pentru funcții de conducere.
Astfel, ASF arată că, printre altele, sunt relevante în evaluare “rezultatele financiare și profesionale ale entităților deținute sau conduse de persoană supusă evaluării sau în cadrul căreia persoană respectivă a avut o participație majoritară, luându-se în special în considerare procedurile de reorganizare, faliment și lichidare și dacă și în ce mod persoană respectivă a contribuit la situația care a condus la aceste proceduri”. Profit.ro, a scris pe larg, despre propunerile ASF în ceea ce privește noile criterii de analiză a pretendenților pentru funcții de conducere în asigurări.
Cine riscă să pice testul Solvency II și cine face analiza?
Într-o prima faza, analiză pe baza criteriile Solvency II va fi făcută chiar de către fiecare societate în parte, motiv pentru care, primele efecte ale introducerii noilor norme se vor vedea, cel mai probabil, către jumătatea acestui an, dupa ce ASF va trece la verificări. Există două tehnici pe care societățile le pot utiliza: fie folosesc un model intern care aparține grupului din care fac parte fie utilizează modelul de analiză standard al ASF. Din informațiile Profit.ro, până acum au fost avizate doar două modele interne.
Deși au un statut special în acest moment (nu se supun normelor Solvency II pentru că se află în redresare financiară) cele mai expuse societăți vor fi Carpatica Asig și Euroins. Acestea nu respectă nici măcar normele Solvency I.
Alături de ele, mai sunt expuse câteva societăți de dimensiuni mici, cum sunt LIG Insurance și Onix Asigurări, care își desfășoară activitatea aproape exclusiv în afara țării fiind specializate în asigurări de garanții. Probleme ar mai putea apărea, cum au arătat și ultimele teste de stress ale ASF, și la City Insurance, societate de top 10, însă președintele Autorității spune că nu există deocamadata motive de îngrijorare.
“Cine nu e pregătit pentru Solvency I nu este pregătit pentru Solvency ÎI. Iar cele nepregătite le știm. Sunt câteva mai mititele care ar putea avea probleme, dar nici nu contează. Așa zisul grup al “italienilor”. City are o singură problema, lichiditatea. Angajamentele sunt prea mari față de resurse. Însă se încadrează atât la capitalizare cât și la solvabilitate. Deocamdată nu putemj spune nimic. Solvency ÎI prevede o perioada de remediere. Asigurătorii și-au propus termene în care să se încadreze. “,a arătat, pentru Profit.ro, Mișu Negrițoiu.