Prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice de la Paris: Alexandru Bologa - aur la judo. Campionul are o poveste de viață remarcabilă

Prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice de la Paris: Alexandru Bologa - aur la judo. Campionul are o poveste de viață remarcabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Alexandru Bologa a câștigat, vineri, medalia de .aur la para-judo, -73 kg, categoria J1, la Jocurile Paralimpice de la Paris.

Bologa l-a învins în finală pe Yergali Shamey, din Kazahstan, cu 10-0. Într-o finală spectaculoasă împotriva lui Yergali, Alex Bologa a adus aurul paralimpic României la judo, printr-un Ippon senzațional, realizat în 1:22 minute, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sportivul român urcă astfel pe prima treaptă a podiumului, după ce la Rio 2026 și Tokyo 2020 a câștigat medalii de bronz.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
VIDEO Hagi deschide un hotel, pentru Academie CITEȘTE ȘI VIDEO Hagi deschide un hotel, pentru Academie

Ca urmare a medaliei obținute de Bologa, România este pe locul 56 în clasamentul pe națiuni de la Paris.

În ianuarie, Alex Bologa afirma, într-un material pentru site-ul Federației Europene de Judo (eju.net), că este hotărât să obțină o medalie de aur la Paris.

"Este un sentiment incredibil. Sunt numărul unu mondial din 2019 și, uitându-mă în urmă, văd că toată munca mea și sacrificiile mele dau roade. Sunt recunoscător pentru tot ceea ce mi s-a întâmplat, pentru tot ceea ce am avut ocazia să experimentez și pentru oamenii pe care i-am întâlnit. A fi numărul unu în lume este o mândrie, dar și o responsabilitate", spunea el.

Călătoria lui Alex, necunoscută la momentul respectiv, a început în pântecele mamei sale din cauza microbilor care au trecut la făt. Modificările microbiomului intestinal matern reprezintă unul dintre mecanismele care apar în diverse afecțiuni ale sarcinii, inclusiv restricția creșterii fetale și nașterea prematură.

"Nu m-am născut orb; mi-am pierdut vederea când aveam 6 ani. Mama mea a contractat un microb în timpul sarcinii, iar acest lucru mi-a afectat vederea. Medicii au descoperit că aveam acel microb când era prea târziu. A fost greu pentru familia mea să accepte faptul că nu voi mai putea vedea niciodată, dar am trecut ușor peste asta. Când ești copil, în inocența ta, accepți mai ușor diverse situații. Pentru mine, nu a fost o tragedie. Am continuat să îmi trăiesc viața în cel mai frumos mod posibil. Am plecat la Cluj-Napoca, la 120 de km de casă, pentru a studia la o școală specială. Acolo am început să practic primul meu sport, înotul, până când am descoperit judo-ul. După ce am terminat liceul, am mers la facultate. Eram singura persoană nevăzătoare din clasă și nu m-am simțit inferior. Toată lumea mă trata cu respect și făceam tot ceea ce ar fi făcut un student normal. Am studiat și am absolvit universitatea cu rezultate bune, făcând în același timp judo. În general, încerc să trăiesc normal și să profit de părțile bune ale handicapului meu", a afirmat judoka român.

Alex obișnuia să înoate, fără să se gândească la Jocurile Paralimpice înainte de vârsta de 16 ani, când a avut loc un eveniment care i-a schimbat viața. Președinta Comitetului Paralimpic Român, Salvia Marion Wood-Lamont, a lansat un program menit să găsească tinere talente pentru a le pregăti pentru judo.

"Eram elev de liceu la Școala Specială pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca când am fost remarcat de Csokasi Eniko și Gianina Andreica, cele două antrenoare trimise să facă selecția. Atunci au fost selectați trei elevi, dar restul au renunțat pe parcurs.. Până atunci, nu știam ce înseamnă judo, dar când am pășit pentru prima dată pe tatami, am simțit ceva special, am simțit că mi-am găsit locul. Locul meu fericit. De atunci, judo mi-a dat o direcție în viață. M-a ajutat să devin independent și să îmi scriu propria poveste. De asemenea, acest sport mi-a oferit ocazia de a-l cunoaște pe Tomi, antrenorul meu, care este foarte important în viața mea. Am trecut împreună prin atâtea bătălii și sunt recunoscătoare pentru tot. Fără el, viața mea nu ar fi fost la fel", a menționat Alex Bologa.

Sensei Tomi (Tamas Ghergely) a spus că îi place să lucreze cu Alex Bologa, mai ales că nu avea experiență în lucrul cu sportivi nevăzători: "Ei bine, deoarece am preluat funcția de antrenor al lui Alex de la Csókási Eniko și Andreica Gianina (care fac parte în continuare din staff-ul nostru tehnic), nu aveam nici o experiență de lucru cu atleți nevăzători și cu deficiențe de vedere, a fost o provocare pentru mine. La acea vreme, nu îmi doream cu adevărat să fiu antrenor, dar acest proiect era ceva ce îmi doream foarte mult să fac, fiind în condiții speciale. Am acumulat experiență mergând în tabere de antrenament și competiții, cunoscând alți antrenori cu experiență din întreaga lume. De atunci, îmi place să lucrez cu ei, mai ales cu Alex, el este un exemplu și pentru noi, făcând toată această muncă cu devotament și ambiție. Personal, îmi place să lucrez cu el, este o parte importantă din viața mea, nu doar în dojo. Este un fel de relație pe viață pentru noi".

Primul eveniment de judo al lui Alex a fost Cupa Nordului de la Baia Mare (România), 2012. Pe atunci era cadet. Patru ani mai târziu, a atins țelul multor sportivi și a devenit medaliat paralimpic la Jocurile de vară de la Rio 2016, la categoria -60 kg.

"Când am câștigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, a fost momentul în care mi-am spus: Pot! Imposibilul nu înseamnă nimic", a afirmat el.

El a obținut din nou bronzul la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020.

"Ar fi probabil una dintre cele mai fericite zile din viața mea, pentru că mi-aș îndeplini cel mai mare vis în sport", spunea Bologa în ianuarie.

Bologa, în vârstă de 28 de ani, își dorește să devină el însuși antrenor de judo. Judoka român are și un frate mai mic, care nu face niciun sport, dar rămâne unul dintre cei mai mari susținători ai săi în această călătorie, alături de restul familiei. Acest sportiv rezistent și incredibil este un mare susținător al ideii că toată lumea poate învăța ceva de la ceilalți. Lui Alex îi place să călătorească, să facă drumeții, să meargă la concerte sau să patineze.

"Cea mai mare motivație a mea este oportunitatea de a scrie o poveste frumoasă", spune Alex Bologa.

Motto-ul lui Alex este: Cazi de șapte ori, te ridici de opt! / Mâncarea preferată este șnițelul, iar băutura preferată este cafeaua. Animalul favorit este câinele, iar melodia preferată: We are the Champions a formației Queen. Filmul preferat este Going Blind, iar cartea preferată este The Power of Positive Thinking de Norman Vincent Peale.

Ziua preferată din săptămână este duminica, iar calitățile sale sunt ambiția, curajul și intuiția.

Top 5 lista de dorințe: Să mă bucur de fiecare zi / Să mă căsătoresc și să am copii / Să devin campion paralimpic / Să devin antrenor de judo / Să călătoresc în jurul lumii.

viewscnt
Afla mai multe despre
jocurile paralimpice
medalie
judo
alexandru bologa