Germania a blocat vânzarea către China a unei filiale Volkswagen

Germania a blocat vânzarea către China a unei filiale Volkswagen
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 17:21

Germania a blocat vânzarea către China a unei filiale Volkswagen, care se ocupă cu turbine cu gaz, din motive de securitate națională, pe fondul temerilor că tehnologia ar putea fi folosită de Beijing în scopuri militare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

MAN Energy Solutions, parte a Grupului Volkswagen, a transmis în iunie 2023 că intenționează să își vândă afacerea cu turbine cu gaz către compania chineză de stat CSIC Longjjang GH Gas Turbine Co (GHGT). Totuși, o evaluare a guvernului german din septembrie a stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea ca China să folosească turbinele pentru a alimenta nave de război, drone sau avioane de luptă. Decizia vine pe fondul tensiunilor comerciale tot mai mari dintre UE și China, arată Biziday.

A fost semnat în România unul dintre cele mai mari contracte de energie eoliană din regiune CITEȘTE ȘI A fost semnat în România unul dintre cele mai mari contracte de energie eoliană din regiune

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul este în favoarea investițiilor companiilor străine, însă tehnologiile relevante pentru “securitatea națională” trebuie protejate de țările “care poate nu au întotdeauna o relație bună cu noi.”

MAN Energy Solutions a transmis că respectă decizia guvernului german. “Vom iniția un proces structurat de închidere a diviziei de turbine cu gaz, care se va desfășura pe perioada următoarelor luni”, a precizat compania într-o declarație oferită pentru CNN.

“Efectele negative ale acestei decizii depășesc orice beneficii potențiale pentru industria auto europeană și în special germană”, a afirmat Volkswagen într-o declarație.

Germania și China au făcut schimburi de bunuri în valoare de 255 de miliarde de euro, anul trecut, dar relația dintre cele două s-a deteriorat în ultimii ani, deoarece Berlinul a încercat să își apere producătorii locali și să nu mai depindă de China. Temerile cu privire la dependența excesivă de Beijing și abandonarea infrastructurii critice în mâinile companiilor chineze legate de stat au crescut în Germania. Invazia Ucrainei de către Rusia și scăderea ulterioară a rezervelor cruciale de gaz către Europa a accentuat și mai mult îngrijorările.

Decizia de a anula acordul de vânzare a subsidiarei de turbine cu gaz vine odată cu anunțul Comisiei Europene privind introducerea de taxe suplimentare de până 38% pentru vehiculele electrice din China. 

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
china
gaze