Fostului furnizor de kerosen al MApN, cercetat de DIICOT, i-a fost cerută insolvența de către unul dintre cei mai mari benzinari și importatori de carburanți din Ucraina

Profitul tău   
Fostului furnizor de kerosen al MApN, cercetat de DIICOT, i-a fost cerută insolvența de către unul dintre cei mai mari benzinari și importatori de carburanți din Ucraina

Sursa foto Katma Group

Katma Grup, trader și distribuitor de produse petroliere din Ucraina, parte a unui conglomerat de firme care se numără printre cei mai mari importatori de carburanți din țara vecină aflată sub agresiunea militară a Rusiei, deținând un lanț de peste 200 de benzinării operate sub brandul BRSM-Nafta, a cerut insolvența companiei românești de comerț angro cu combustibili Jetfly Hub, controlată indirect de antreprenorul Dan Florin Berendel, prin intermediul societății Master Chem Oil, înregistrată în Emiratele Arabe Unite.

Compania ucraineană, deținută de omul de afaceri Andrii Biba, care în 2021 se afla în top 100 Forbes al celor mai bogați oameni din Ucraina, pe locul 76, cu o avere estimată la 145 milioane dolari, pretinde că Jetfly Hub a lui Berendel îi datorează peste 1,72 milioane dolari, din care 1,57 milioane dolari debit propriu-zis și circa 151.000 dolari dobândă penalizatoare, potrivit datelor din dosarele litigiului, analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Datoria, nerecunoscută de firma românească, ar proveni din mai multe contracte de import de carburanți încheiate în 2022, anul invaziei rusești asupra Ucrainei, între Katma, în calitate de cumpărător, și Jetfly Hub, ca vânzător. Partea ucraineană susține că ar fi plătit în avans 7,74 milioane dolari, însă ar fi primit marfă de numai 6,169 milioane dolari, rămânând un sold restant de 1,57 milioane dolari.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

″În plus, este de menționat că, în data de 31 ianuarie 2023, între creditoare și debitoare a fost semnat un act de verificare a decontărilor reciproce, prin care debitoarea a recunoscut că dispune față de creditoare de un sold restant în cuantum total de 1.570.666,80 dolari SUA″, afirmă ucrainenii în documentele citate.

Compania românească are altă variantă. Fără să nege că, în urma contractelor din 2022 cu Katma, mai avea de livrat carburanți de 1,57 milioane dolari, Jetfly Hub spune că soldul restant urma să fie acoperit în baza unei înțelegeri mai complexe încheiate în 2023 între firme din grupul Berendel și cele din grupul Biba, pe care acestea din urmă ar fi încălcat-o, provocându-i pierderi ″dovedibile și cuantificabile (...) net superioare pretinsei creanțe″ a Katma.

Astfel, în ianuarie 2023, la solicitarea Katma, Jetfly Hub a încheiat un contract pe 1 an, de livrare de combustibil, în valoare totală estimată de 50 milioane dolari, cu o firmă controlată tot de Andrii Biba, Commercio Petroleo OU, înregistrată în Estonia, ucrainenii cerând ca înțelegerea să fie perfectată cu societatea lor estonă ″pentru motive ce țineau de profitabilitatea tranzacției″, conform Jetfly Hub. După aceea, au fost semnate ″o serie de acte adiționale și acte de reconciliere între părți″

″Ulterior, la începutul lunii februarie 2023, au fost aduse la cunoștința sa (a Jetfly Hub – n.r.) tot felul de motive pentru care societatea Commercio Petroleo OU nu putea efectua plăți în conturile Jerfly Hub, invocându-se un blocaj la departamentul de conformitate în cadrul băncii plătitoare (...). La acest moment, s-a agreat încheierea unui nou contract, în aceiași termeni, dar de data aceasta între Commercio Petroleo OU și DN Consultancy DMCC (societate din grupul Master Chem Oil, din care face parte și Jetfly Hub SRL), tranzacție ce a fost garantată de Jetfly Hub. Contractul nr. 2023-02 din 27.02.2023 s-a încheiat în aceeași dată ca și contractul de garanție și actul adițional nr. 1 la contractul nr. 2023-02, ce marca o primă livrare, care nu s-a mai efectuat niciodată.

La data de 03.02.2023, părțile au agreat, prin email, următoarea structură de "compensare" a "pretinsei datorii" în cuantum de 1.570.666,80 USD, în considerarea raporturilor juridice existente între cele patru societăți, ce presupunea următoarele: a) Plata de către Commercio Petroleo a facturilor nr. (...) (în sumă 2.106.030,30 USD) și (...) (în sumă de 2.106.030,30 USD) către DN Consultancy DMCC, reprezentând contravaloarea încărcării în rafinărie a 2 trenuri de benzină de către această din urmă societate. Totalul facturilor era de 4.212.060,60 USD, din care urma să se achite în avans suma de 2.636.770,17 USD, urmând ca diferența de 1.575.290,43 USD din contravaloarea mărfurilor să fie achitată după efectuarea livrărilor; b) S-a agreat ca DN Consultancy sa plătească furnizorului suma de 2.636.770,17 USD din avansul încasat conform pct. a) și ulterior să încarce în rafinărie 2 trenuri de benzină, ce urmau a fi livrate către Commercio Petroleo, în conformitate cu termenii contractului 2023-02 din 27.02.2023, așa cum fusese modificat prin actul adițional nr. 1. c) Ulterior efectuării plății de 2.106.030.30 USD de către Commercio Petroleo, Jetfly Hub urma să ramburseze către Katma suma de 1.575.290,43 USD (act de reconciliere datat 31.01.2023), iar Commercio Petroleo urma să achite această sumă de 1.575.290,43 USD către DN Consultancy, pentru închiderea facturilor prevăzute la pct. a).

Discuțiile s-au purtat pe email tot cu reprezentanții Katma Group, ceea ce dovedește fără putință de tăgadă că tot această societate conducea și Commercio Petroleo. (...) societatea Commercio Petroleo nu a mai efectuat plata mărfurilor conform contractului 2023-02, (firmele din grupul românesc – n.r.) marcând pierderi semnificative din neexecutarea culpabilă a acestui contract, reprezentând costurile logistice (transport, transvazare, depozitare etc) și cheltuielile angajate pentru executarea acestui contract, daune din deteriorarea relației cu rafinăria și daune reprezentând beneficiul nerealizat. Toate aceste pierderi, dovedibile și cuantificabile, sunt net superioare pretinsei creanțe″, a susținut Jetfly Hub în instanța românească.

La acel moment din 2023, Jetfly Hub a dat în judecată Katma în Emiratele Arabe Unite, iar Katma a reclamat Jetfly Hub la un tribunal comercial din Marea Britanie, unde a și avut câștig de cauză, în noiembrie 2023.

″Înarmați″ cu hotărârea judecătorească britanică, care le recunoștea creanța de peste 1,7 milioane dolari, ucrainenii au cerut în România intrarea în insolvență a Jetfly Hub. Inițial, cererea le-a fost respinsă, însă au obținut în apel rejudecarea cauzei, aflată în prezent pe rol. Potrivit datelor din dosar, ar exista și posibilitatea unei finalizări amiabile a litigiului.

Dosarul de solicitare a insolvenței Jetfly Hub și cel de cerere de recunoaștere în România a hotărârii judecătorești din Marea Britanie favorabilă Katma sunt judecate împreună de aceeași instanță, urmâtorul termen fiind stabilit la jumătatea lunii mai.  

Până atunci, luna aceasta, pe numele companiei a fost deschis dosar de executare silită de către proprietarul amplasamentului din Ploiești unde se află principalul punct de lucru al Jetfly Hub, pentru o datorie de aproape 150.000 lei, reprezentând chiria pentru teren pe lunile decembrie 2024 și ianuarie+februarie 2025, despre care proprietarul spune că nu a fost plătită.

Potrivit datelor din dosarele litigiilor dintre proprietar și Jetfly Hub, deținătorul terenului, Valentin Pârvan, susține că firma îi datorează de fapt, în total, 58 de luni de chirie neplătită. În consecință, pe 6 decembrie 2023, proprietarul a notificat Jetfly Hub încetarea de drept a contractului și i-a solicitat eliberarea imobilului. Jetfly Hub a obținut însă, în primă instanță, o ordonanță președințială de suspendare a efectelor notificării, până la soluționarea definitivă a litigiului de fond, aflat pe rol.

Jetfly Hub a terminat anul 2023 cu profit net de circa 627.000 lei (după cel de 3,35 milioane lei din 2022), la venituri totale de 92,5 milioane lei, în scădere amplă față de anul anterior (469,3 milioane lei), și datorii de 73,6 milioane lei, potrivit celor mai recente date publice disponibile de la Ministerul Finanțelor.

Compania și-a adjudecat, în 2018, un contract de furnizare de kerosen pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române, în valoare de 420 milioane lei. În noiembrie 2020, DIICOT a declanșat urmărire penală în legătură cu acest contract, reziliat în 2021, suspectând constituirea unui ″grup infracțional profilat pe comiterea unor infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals″.

Jetfly Hub este acuzată că ar fi vândut Ministerului Apărării Naționale (MApN) kerosen de proastă calitate fapt ce ar fi cauzat defectarea unor aeronave de luptă MiG-21 Lancer. Potrivit Libertatea, în prezent sunt așteptate rezultatele unei expertize în baza căreia anchetatorii să poată face științific legătura între defecțiunile aeronavelor militare și kerosenul presupus neconform.

Instanțele de judecată au respins anterior cererile DIICOT de arestare preventivă a lui Dan Florin Berendel, considerând că legătura de cauzalitate menționată nu fusese probată.

În dosar, pentru acoperirea unui posibil prejudiciu de peste 32 milioane lei, procurorii au instituit în 2021 sechestru pe mai multe bunuri ale lui Dan Florin Berendel, constând într-o serie de imobile, plus 8 lingouri și 2 monede de aur.

Din 2019 și cel puțin până în 2023, director de dezvoltare la Jetfly Hub a fost Mihai Stânișoară, fost parlamentar PD, PDL și PNL (2000-2016), ex-consilier prezidențial pe probleme de securitate națională (2007-2008) și fost ministru al Apărării în Guvernul PDL-PSD Boc 1 (2008-2009). Informația apare în declarațiile de avere ale soției.

Jetfly Hub a fost înființată în 2012, inițial sub denumirea Biodiesel Concept, însă proprietarul Dan Florin Berendel face afaceri din 1995, când și-a înființat prima firmă, Master Mind Consulting SRL, potrivit termene.ro. El și firma sa au fost inculpați în celebrul dosar Tracia Asesoft, de eludare a ″taxei Băsescu″ pe carburanți, judecat timp de 14 ani (2002-2016), până la prescrierea faptelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
katma
berendel