Reducerea cererii de mașini textile și pierderile considerabile din ultimii ani au determinat conducerea grupului german Karl Mayer să închidă operațiunile din România, transmite compania pentru Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Germanii, producători de mașini textile, anunțaseră în luna mai 2024 o investiție de 500 de milioane de euro.
"Schimbările structurale de pe piețele textile globale și o economie persistentă slabă au afectat în mod semnificativ cererea de mașini textile.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În ciuda măsurilor intensive de asigurare a competitivității, grupul se confruntă cu provocări economice. S-au înregistrat pierderi considerabile în special în ultimii ani, ceea ce a făcut necesară o reorientare strategică.
O analiză cuprinzătoare a structurii corporative globale a arătat că consolidarea unităților de producție este necesară din punct de vedere economic. Ne concentrăm în special pe locații cu o infrastructură și procese bine stabilite.
În acest context, grupul a luat decizia de a întrerupe activitățile de producție planificate în România", arată compania în mesajul transmis Profit.ro.

Grupul german a mai precizat că nu a investit în achiziția de terenuri sau în construirea propriei unități de producție în România.
"O mică unitate de producție a fost înființată în hale închiriate, în care își desfășurau activitatea 31 de angajați", mai transmite compania pentru Profit.ro.
La începutul acestui an, compania l-a adus pe veteranul Uwe Lüders (72 de ani), cu o carieră în management de 40 de ani, în poziția de președinte al Consiliului de Administrație, pentru a redresa compania în 2025. "Am avut pierderi relativ mari în ultimii doi ani. Dacă lucrurile ar fi continuat așa, am fi putut aluneca într-o criză periculoasă", a transmis la instalare Uwe Lüders.
Pentru a face față scăderii vânzărilor, el a implementat imediat munca pe timp scurt - Kurzarbeit -, sistem în care angajații muncesc mai puțin și sunt și plătiți mai puțin.
Tot atunci a avut și un mesaj legat de investiția din România - Fabrica nu va fi extinsă, ci "înghețată". „Nu vom mai face investiții uriașe acolo, nu s-ar realiza vânzări semnificative", a spus atunci acesta.

Până în prezent, principala piață de vânzare a lui Karl Mayer a fost China.
Acum, ITM Maramureș a fost notificat privind intenția de concediere colectivă. Angajații trimiși acasă vor primi salariul până la finalul lunii mai, iar de la 1 iunie vor semna încetarea raporturilor de muncă, primind în schimb 3 salarii compensatorii.
Karl Mayer urma să ridice două fabrici, în Baia Mare, pe platforma IMMUM și la fostul Confstar, investiție estimată, în primă fază, la 25 milioane euro.
Cu peste 3.100 de angajați în întreaga lume, compania are filiale în SUA, India, Italia, Hong Kong, Japonia, China, Bangladesh și Elveția, precum și agenții în întreaga lume.
Grupul, o afacere de familie, a fost înființat în 1937.