Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că există posibilitatea creșterii valorii ecotichetului la autoturismului electrice în cadrul programului Rabla, precizând însă că nu poate spune acum dacă va fi de ”6.000 sau de 7.000 de euro”. El a adăugat că această decizie va fi luată dacă există suport politic în Guvern și în urma unei analize făcute împreună cu ministrul Finanțelor și prim-ministrul.
Mircea Fechet a fost întrebat, sâmbătă, la Digi 24, dacă programul Rabla va continua, în ce condiții și care va fi valoarea tichetului.
”Primim multe întrebări, inclusiv de la dealeri pentru că nu prea vând, oamenii așteptând deschiderea programului, ne propunem să fim la fel de ambițioși ca în anii trecuți. Asta înseamnă că dacă anul trecut am avut un miliard trei sute valoare totală a programului, ne dorim anul acesta să creștem această valoare. O altă problemă a fost legată de valoarea ecotichetului la autoturismele electrice. Ea a scăzut brusc de la 10.000 la 5.000 de euro aproximativ, ori cred că acest lucru a dat puțin peste cap și industria și importatorii și acum suntem într-un prim proces de dezbatere legată de posibilitatea creșterii valorii acestui ecotichet. Că va fi la 6.000, la 7.000 sau mai mult mi-e greu să spun acum, însă ne propunem să creștem valoarea ecotichetului, dacă vom găsi și suport politic în Guvern. Asta este o decizie pe care o voi lua împreună cu ministrul Finanțelor Publice și cu primul ministru”, a explicat ministrul Mediului, citat de News.ro
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Piese din tezaurul dacic al României, furate de la un muzeu din Olanda. A fost furat coiful de aur de la CoțofeneștiEl a precizat că trebuie ținut cont și o altă particularitate și anumea aceea că în România se produc autoturisme electrice.
”Cred că mai avem o particularitate de care ar trebui să ținem cont anul acesta. Pentru prima dată în România se produc autoturisme electrice. Am în fața ministerului trei modele construite în România, într-o fabrică din România, abia aștept să urc în fiecare autoturism și cred că încurajarea românilor spre a achiziționa un autoturism produs în România, fie că e electric, fie că e cu combustie, ar trebui să fie făcută și folosindu-ne de programul Rabla. Cu alte cuvinte, un autoturism construit în România ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare decât unul adus de la 5.000 de kilometri distanță”, a mai declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că, în acest an, Programul Rabla poate suferi unele modificări care să permită achiziția mai multor mașini electrice. Fechet a anunțat că are în vedere un start mai rapid al programului și o simplificare a procedurilor, deoarece sunt mai multe tipuri de bonusuri care fac procedura complicată. România ar trebui să adopte un nou Program Rabla multianual, pentru perioada 2025 – 2030.