VIDEO Potopul a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia. Cel puțin 22 de persoane ucise. Noi zone trebuie evacuate. Polonia se pregătește de două-trei zile ”critice”. Budapesta așteaptă un nivel record al apelor

VIDEO Potopul a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia. Cel puțin 22 de persoane ucise. Noi zone trebuie evacuate. Polonia se pregătește de două-trei zile ”critice”. Budapesta așteaptă un nivel record al apelor
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 09:53

Voluntarii și lucrătorii din domeniul situațiilor de urgență s-au grăbit să securizeze malurile râurilor din orașul istoric Wroclaw din Polonia, în timp ce municipalitățile din apropiere recomandau locuitorilor să evacueze, iar autoritățile din Europa Centrală calculau costul inundațiilor care au făcut ravagii și au ucis cel puțin 22 de persoane în mai multe țări, transmite Reuters.

Potopul a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia. În timp ce apele se retrageau în multe zone, altele așteptau cu nervozitate ca râurile să iasă din matcă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Grecia a decis - pornește asaltul împotriva Airbnb CITEȘTE ȘI Grecia a decis - pornește asaltul împotriva Airbnb
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Zonele de la granița ceho-poloneză au fost printre cele mai afectate de ploile de la sfârșitul săptămânii, în timp ce râurile revărsate și pline de resturi au devastat orașe istorice, prăbușind poduri și distrugând case.

Inundațiile au ucis șapte persoane în România, unde apele s-au retras de la sfârșitul săptămânii. Șapte persoane au murit în Polonia, cinci în Austria și trei în Republica Cehă. Zeci de mii de gospodării din Cehia și Polonia au rămas fără curent electric sau apă potabilă.

Wroclaw, al treilea oraș ca mărime din Polonia, s-a pregătit pentru un vârf al undei de apă de-a lungul râurilor Oder și Bystrzyca.

Autoritățile din districtul Katy Wroclawskie, la sud-vest de Wroclaw, au recomandat evacuarea locuitorilor din mai multe municipalități ale districtului.

Grădina zoologică din Wroclaw a făcut apel la voluntari pentru a ajuta la împachetarea sacilor de nisip pentru a proteja incintele animalelor, în timp ce angajații și voluntarii au început să mute o parte din cele 450.000 de cărți din arhiva principală a bisericii din oraș la etajele superioare ale clădirii Arhivei Arhiepiscopiei.

În Lewin Brzeski, la aproximativ 60 km sud de Wroclaw, apele inundațiilor ajunseseră deja și continuau să crească.

În unele locuri, locuitorii s-au cufundat prin apă până la brâu, în timp ce bărcile serviciilor de urgență îi transportau pe alții în siguranță pe străzile inundate.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că următoarele zile vor fi critice.

”Acestea sunt cele mai importante care ne așteaptă, știți, cele mai importante două, trei zile”, a declarat Tusk în timpul unei reuniuni a echipei de criză pentru inundații din Wroclaw.

El a mai spus că guvernul dispune în acest moment de 520 de milioane de dolari pentru eforturile sale.

Orientarea lui Putin spre China are și efecte contrare CITEȘTE ȘI Orientarea lui Putin spre China are și efecte contrare

CONDIȚII DE LUPTĂ

Peste noapte, voluntarii au ajutat echipele de salvare să ridice saci de nisip pentru a consolida digul rupt din jurul Nysa, un oraș cu peste 40.000 de locuitori din sud-vestul Poloniei. Unii locuitori s-au întors să își verifice casele după evacuările de luni, în ciuda asigurărilor lui Tusk că autoritățile vor acționa ”fără milă” împotriva jefuitorilor.

În Republica Cehă vecină, guvernatorul Josef Belica a declarat că 15.000 de persoane au fost evacuate în regiunea Moravia-Silesia din nord-estul țării, una dintre cele două grav afectate. Elicopterele transportau ajutoare în zonele izolate de inundații.

Michal Marianek, directorul unui azil de bătrâni din capitala regională Ostrava, a declarat pentru Reuters că personalul a mutat rezidenții la un etaj superior pentru două nopți și i-a îngrijit fără electricitate.

Agenția de rating Morningstar DBRS a estimat că pierderile cauzate de inundații în Europa Centrală ar putea depăși 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).

Belica a declarat că daunele numai în regiunea sa ar putea ajunge la zeci de miliarde de coroane (peste 1 miliard de dolari). Asociația cehă de asigurări a declarat că prima estimare a costului pagubelor produse de inundații asupra proprietăților asigurate a fost de 17 miliarde de coroane (753 de milioane de dolari).

În Ungaria, în orașele Visegrad și Szentendre, la nord de Budapesta, autoritățile au desfășurat baraje mobile pentru a limita inundațiile de pe Dunăre.

CONFIRMARE Electrica SA a obținut finanțare PNRR pentru proiectul unei instalații de stocare de energie ce va fi construită lângă o fostă centrală din Mureș, dezafectată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Electrica SA a obținut finanțare PNRR pentru proiectul unei instalații de stocare de energie ce va fi construită lângă o fostă centrală din Mureș, dezafectată

Budapesta se pregătește pentru un nivel record al apelor și a închis Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri și restaurante.

În Slovacia, ministrul Mediului, Tomas Taraba, a declarat că Dunărea a atins peste noapte un nivel maxim de aproape 10 m (32,81 ft), iar acum nivelul apei va scădea încet. Acesta a declarat că pagubele cauzate de inundații în întreaga țară au fost estimate la 20 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
inundatii