Ungaria începe să ancheteze majorările de prețuri ale retailerilor

Ungaria începe să ancheteze majorările de prețuri ale retailerilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2024

Ministerul ungar al Economiei a informat că a cerut autorității de concurență din Ungaria (GVH) să demareze o investigație în rândul retailerilor cu privire la majorările de prețuri la produsele de bază, transmite Reuters.

În primul trimestru al anului trecut, inflația anuală în Ungaria a atins cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, depășind pragul de 25%, și, după un declin abrupt, a început din nou să crească, ajungând la 4,1% în luna iulie, de la 3,7% în iunie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Rusia își extinde flota din umbră cu primul transfer de gaze lichefiate de pe o navă pe alta CITEȘTE ȘI Rusia își extinde flota din umbră cu primul transfer de gaze lichefiate de pe o navă pe alta
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Lanțurile de retail au implementat majorări de prețuri simultane și semnificative la produsele de bază…Ministerul Economiei va lua măsuri decisive și va demara o investigație”, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit Ministerului ungar al Economiei, marile lanțuri de retail au majorat prețurile la făină, lapte și zahăr, printre altele. La anumite sortimente de făină, prețurile aproape s-au dublat, în timp ce la unele mărci de lapte prețurile au crescut, în medie, cu 45%, iar prețurile la zahăr granulat au crescut cu peste 25%, în medie.

Majorările de prețuri contravin plafoanelor introduse de Guvern la prețurile alimentelor și promoțiilor la anumite produse care au fost vizate de un sistem de monitorizare online a prețurilor, începând cu data de 1 iunie 2023, se mai arată în comunicat.

Ca răspuns la noul avans al inflației, Banca Națională a Ungariei a decis să lase, nemodificată, dobânda de referință la 6,75%, dar a adăugat că există în continuare posibilitatea unei reduceri prudente a costului creditului la finele acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
preturi
retailer