Sancțiunile UE împotriva Rusiei vor fi prelungite după ce oficialii europeni au ajuns la un acord de ultimă oră cu Ungaria, care amenințase cu veto sancțiunile provocate de războiul cu Ucraina, anunță Politico.
Acordul a fost agreat luni dimineață, au declarat șase diplomați pentru Politico, permițând ca sancțiunile UE să fie reînnoite înainte de termenul limită, arată G4Media.ro.
Fără această reînnoire, Moscova ar fi putut să își recupereze miliarde de euro în fonduri înghețate. Toate cele 27 de țări ale UE trebuie să reautorizeze sancțiunile la fiecare șase luni.
În schimbul cedării, Ungaria a obținut de la oficialii UE o declarație neangajantă cu privire la importanța infrastructurii energetice a Ucrainei – o referire oblică la preocupările Budapestei cu privire la încetarea fluxului de gaz rusesc prin Ucraina.
Premierul ungar Viktor Orbán, considerat calul troian al Kremlinului în UE și NATO, a promis anterior că se va opune reînnoirii sancțiunilor dacă Ucraina nu va fi de acord să repornească fluxul de gaze rusești, care a încetat la începutul anului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat, insistând că nu va lăsa Rusia „să câștige miliarde suplimentare pe sângele nostru”.
Dar, în timp ce Orbán s-a revoltat public împotriva sancțiunilor Rusiei, despre care susține că dăunează economiei blocului, membrii echipelor de negocieri au declarat pentru Politico că a fost doar o fanfaronadă – în special după ce președintele american Donald Trump a amenințat Kremlinul cu mai multe sancțiuni americane dacă nu pune capăt războiului din Ucraina.
Speculațiile conform cărora ar fi necesare reuniuni de urgență sau că regele Belgiei ar trebui să activeze măsuri obscure pentru a bloca returnarea fondurilor rusești înghețate au fost înlăturate, oficialii afirmând că nu au niciun „plan B” în afară de reautorizarea normală.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor stomatologiceDeclarația, pe care Kaja Kallas, șeful diplomației UE, a citit-o luni în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe de la Bruxelles, s-a axat în principal pe sprijinirea Kievului în vederea reparării rețelelor sale de electricitate și gaz în fața atacurilor rusești. Cu toate acestea, s-a speculat că Orbán o va folosi pentru a anunța publicul intern că a cerut executivului blocului să se pronunțe în această privință.
Ungaria, precum și Slovacia, au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a relua un acord care permite Moscovei să expedieze gazul său către Europa prin țara devastată de război, care a expirat la 1 ianuarie. În timp ce Bruxelles-ul insistă că încetarea livrărilor nu a creat probleme de aprovizionare, cele două țări au pierdut din reducerile la gaz și din taxele de tranzit pentru pomparea combustibilului către alte țări.
Sâmbătă, Zelenski a declarat că Kievul este pregătit să livreze gaz azer prin rețeaua sa de conducte ca alternativă, cu condiția ca Moscova să nu beneficieze de acest lucru. „Putem folosi infrastructura noastră dacă țările din Europa au nevoie de gaz. Dar nu gaz rusesc”, a declarat el reporterilor.
Turcia s-a oferit, de asemenea, să acționeze ca un centru de tranzit pentru UE, ambasadorul țării la UE, Faruk Kaymakcı, declarând duminică pentru Politico că ar putea intensifica exporturile prin Coridorul Sudic de Gaz. În schimb, Turcia dorește ca Bruxelles-ul să reia discuțiile la nivel înalt privind cooperarea energetică, care au fost suspendate în 2019 din cauza tensiunilor cu Cipru.