Apa începe să devină o marfă și să fie tranzacționată la bursă prin contracte futures, în Statele Unite

Agribusiness   
Apa începe să devină o marfă și să fie tranzacționată la bursă prin contracte futures, în Statele Unite

O practică în premieră a avut loc în agricultura americană: tranzacționarea apei la bursă prin contracte de tip futures, scrie publicația germană Agrarheute. Sunt contracte prin care cele două părți se obligă să vândă și să cumpere la un preț prestabilit, de-a lungul timpului.

Mai exact, la bursa de mărfuri CME din SUA, a fost lansată prima tranzacție cu contracte futures pentru apă. Scopul este de a ajuta utilizatorii de apă – în special fermierii – să își gestioneze riscurile. În plus, ei își vor putea echilibra mai bine cererea și oferta de apă, afirmă CME. Premiera are loc în contextul în care apa și fluctuațiile de preț în ceea ce privește această resursă sunt supuse incertitudinii, arată G4Food.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție surpriză - Submarine Burger, mândria Croației, semnează prima achiziție în România CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Submarine Burger, mândria Croației, semnează prima achiziție în România
Evenimente

„Contractul pentru apă le permite cumpărătorilor și vânzătorilor să stabilească un preț fix pentru livrarea unei cantități fixe de apă la o dată ulterioară. Fără acest instrument, fermierii nu au nicio posibilitate de a gestiona riscul de aprovizionare cu apă”, spune Clay Landry, directorul companiei de consultanță WestWater Research.

Însă, mai spune el, „este posibil ca acest mecanism să nu rezolve complet problema. Totuși, va contribui la reducerea poverii financiare pe care fermierii o vor suporta în cazul unor perturbări ale aprovizionării cu apă”.

Organizațiile internaționale, precum ONU, se opun comerțului comercial cu apă. Acestea se tem că marii speculatori financiari vor trata această resursă vitală ca pe orice altă marfă. Astfel, vor putea influența semnificativ prețurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
sua
contracte futures