Plecarea migranților ucraineni poate genera probleme

Plecarea migranților ucraineni poate genera probleme

Inquam Photos

scris astăzi, 18:19

Țările din Europa de Est, care se confruntă cu numeroase amenințări economice alimentate de războiul din regiune, ar putea să se confrunte cu noi presiuni dacă va fi încheiată pacea în Ucraina, iar exodul de muncitori ucraineni ar provoca o criză pe piața muncii care ar alimenta inflația, arată o analiză Reuters.

Statele din CEE găzduiesc o mare parte din cei peste 4,3 milioane de ucraineni care au fugit în UE, după debutul invaziei rusești, și au ocupat locuri de muncă pe fondul unui nivel extrem de scăzut al ratei șomajului. Posibila lor întoarcere în Ucraina, după încheierea unui acord de pace, ar fi o problemă în ceea ce altfel ar reprezenta o veste bună pentru regiune, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Gazprom are de gând să renunțe la 40% dintre salariații de la sediul său central CITEȘTE ȘI Gazprom are de gând să renunțe la 40% dintre salariații de la sediul său central

'Demografia este un risc, și acest risc ar fi agravat de o soluționare a războiului din Ucraina, pentru că unii dintre ucraineni se vor întoarce acasă', a spus Charlotte Ruhe, director pentru Europa Centrală și de Sud-Est la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la forumul Invisso de la Viena.

Analiștii băncii Raiffeisen Bank International estimează că anul trecut creșterea economică în CEE a fost de 2,2%, mult mai mare decât avansul de 0,8% prognozat pentru zona euro.

Muncitorii ucraineni, care au dobândit dreptul de a trăi și munci în Europa în urma unei directive din luna martie 2022, au contribuit la acest dinamism, ajutând economiile din regiune, care se bazează pe sectorul manufacturier și exporturi, să crească rapid. Din cele 4,3 milioane de persoane care au fugit din Ucraina spre UE până în luna decembrie 2023, aproximativ 22% sunt în Polonia și aproape 9% în Cehia, arată datele Eurostat.

Lovitură pentru Turcia - UE anulează marca „TurkAegean”. Furie și jenă la Atena CITEȘTE ȘI Lovitură pentru Turcia - UE anulează marca „TurkAegean”. Furie și jenă la Atena

'În multe țări, o parte din succesul economic are legătură cu ucrainenii care s-au mutat acolo în ultimii doi ani', a spus Christian Petter, director pentru Austria și CEE la J. Safra Sarasin, cu ocazia summitului de la Viena. 'Acum, când există speranța că războiul se va termina, există o șansă importantă ca acești oameni să revină în Ucraina, ceea ce ar lăsa o gaură pe piețele muncii din Praga, Bratislava, Varșovia și înlocuirea lor va fi o provocare', a adăugat Christian Petter.

Regiunea CEE se confruntă și cu alte probleme mai importante. În multe țări din regiune, creșterea economică s-a concentrat pe sectorul manufacturier și pe exporturi, inclusiv de componente auto, grație costurile relativ accesibile cu mâna de lucru. Potențialele războaie comerciale, declanșate de promisiunile lui Trump de majorare a tarifelor vamale, complică acest model de creștere în contextul în care datoria guvernamentală rămâne una ridicată.

Analiștii băncii austriece Erste Group estimează că raportul datorie-PIB ar putea să continue să crească în Polonia, România și Slovacia. În Polonia, deficitul a urcat la 5% din PIB anul trecut, alimentat de cheltuielile cu apărare, peste ținta de 3% a UE.

Mai puțini muncitori ar însemna o presiune și mai mare asupra economiei. În luna noiembrie a anului trecut, Banca Națională a Poloniei a publicat rezultatele unui sondaj efectuat în rândul migranților ucraineni, care a arătat că deși doar 2% dintre refugiați vor să se întoarcă în Ucraina în următorul an, cifra ar ajunge la 59% dacă războiul s-ar încheia. Aceasta în condițiile în care rata șomajului în Polonia este deja la un minim istoric, ceea ce a dus creșterea salariilor la 10% anul trecut.

VIDEO O nouă scurgere de păcură în Marea Neagră CITEȘTE ȘI VIDEO O nouă scurgere de păcură în Marea Neagră

Guvernul ceh a avertizat că o iminentă criză a mâinii de lucru amenință economia, o tendință care există și în alte țări din regiune. Creșterea salariilor și a inflației face mai dificilă reducerea dobânzilor de către băncile centrale, iar inflația persistentă și aprecierea dolarului american a creat deja obstacole în calea actualului ciclu de reducere a dobânzilor în Europa de Est.

Directorul de cercetare de la Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, spune că o încetinire a inflației nu este o certitudine, fiind posibil ca inflația să stagneze în Ungaria și România, și să crească în țări precum Cehia. 'Asta înseamnă că nu ne așteptăm la reduceri mari de dobândă în perioada următoare în regiunea noastră', a spus Gunter Deuber.

Cu toate acestea, Deuber este sceptic că muncitorii ucraineni care și-au făcut un rost în noile lor țări vor pleca, în special având în vedere incertitudinile care planează asupra unui posibil acord de pace.

România, un Eldorado pentru companii din Grecia CITEȘTE ȘI România, un Eldorado pentru companii din Grecia

La rândul său, Charlotte Ruhe a subliniat că firmele ar putea utiliza plecarea muncitorilor ucraineni ca o oportunitate pentru a investi în soluții de inginerie care să le permită să facă economii cu mâna de lucru.

De asemenea, bancherii și investitorii estimează că reconstrucția Ucrainei după război ar putea fi un boom pentru țările vecine, în special pentru Polonia.

Pe de altă parte, revenirea lui Trump la Casa Albă, precum și aprecierea dolarului, amenințarea tarifelor și incertitudinea asociată, creează un mix mult mai provocator pentru decidenții din CEE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
refugiati