O companie ungară va furniza gaz Transnistriei

VECINI   
O companie ungară va furniza gaz Transnistriei

O companie ungară va furniza gaz natural regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, ca urmare a unei solicitări din partea ministrului rus al energiei, a anunțat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, conform Reuters și MTI.

Zeci de mii de locuitori ai Transnistriei, o fâșie de teritoriu condusă de separatiști pro-ruși de-a lungul graniței Republicii Moldova cu Ucraina, au căzut pradă unei crize energetice la 1 ianuarie, după expirarea acordului de tranzit pentru transporturile de gaz natural rus prin Ucraina, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul bulgar vrea să crească taxele de drum și vinietele, lipsesc peste 150 milioane euro CITEȘTE ȘI Guvernul bulgar vrea să crească taxele de drum și vinietele, lipsesc peste 150 milioane euro

Într-o conferință de presă difuzată pe pagina de Facebook a ministrului, acesta a spus că a fost abordat de viceprim-ministrul rus responsabil cu energia în legătură cu aprovizionarea cu gaz, menționând că a discutat problema și cu omologul său din Republica Moldova.

Szijjarto nu a precizat ce companie cu capital ungar va furniza gazul.

Economia Rusiei arată primele semne de răcire CITEȘTE ȘI Economia Rusiei arată primele semne de răcire

La sfârșitul lunii ianuarie, premierul RMoldova Dorin Recean a declarat că Uniunea Europeană va acorda 30 de milioane de euro (31,4 milioane de dolari) pentru achiziția și transportul de gaz natural către Transnistria, iar compania maghiară MOL intenționează să semneze un contract cu Moldovagaz pentru furnizarea de gaz către această regiune. Mai devreme luna aceasta autoritățile separatiste din Transnistria au spus că regiunea a început să primească gaz în baza unui împrumut acordat de Moscova, precum și că filiala MET Gas and Energy Marketing AG a grupului elvețian MET a semnat un acord pe termen scurt pentru furnizarea de gaz către Moldovagaz.

Într-o conferință de presă alături de secretarul general al Partidului Libertății din Austria (FPO), Christian Hafenecker, Peter Szijjarto a explicat vineri, în răspuns la o întrebare, că viceministrul rus l-a abordat cu câteva săptămâni în urmă, avertizând că în Transnistria riscă să se producă o criză umanitară, din cauza problemelor cu livrările de energie în toiul iernii.

Atac cu cuțitul în Austria: O persoană a murit, alte patru au fost rănite CITEȘTE ȘI Atac cu cuțitul în Austria: O persoană a murit, alte patru au fost rănite

''Am discutat cu mai multe companii de energie ungare și cu ministrul de externe moldovean, rezultatul fiind că una dintre companii va livra gaz natural regiunii'', a afirmat Szijjarto, conform unui comunicat al ministerului său. ''Am reușit să prevenim o criză umanitară foarte gravă''.

Potrivit MTI, ministrul de externe ungar a mai declarat, în răspuns la remarci critice ale omoloagei sale germane Annalena Baerbock, că aceasta este ''unul dintre cei mai angajați politicieni pro-război din Europa'' și a asigurat că Ungaria își va continua politica de a nu susține nicio propunere pro-război.

''Considerăm extrem de periculoase toate propunerile ce ar putea obstrucționa acordul SUA-Rusia aflat în pregătire. Considerăm de asemenea dăunătoare și periculoase toate propunerile care se opun eforturilor de pace și facem apel la toți liberalii care se lamentează să se dea la o parte din calea negocierilor de pace'', a spus Szijjarto.

Comisia Europeană declanșează o altă procedură de infringement împotriva Ungariei în trei cazuri diferite CITEȘTE ȘI Comisia Europeană declanșează o altă procedură de infringement împotriva Ungariei în trei cazuri diferite

Totodată, ''respingem vehement folosirea în continuare a banilor europeni pentru a finanța războiul. Europa și economia europeană au fost deja secătuite'', a mai afirmat șeful diplomației ungare.

Recent, pentru prima dată, compania Moldovagaz a cumpărat gaze naturale pe platforma de tranzacționare Bursa Română de Mărfuri EST, tranzacția fiind făcută pentru Tiraspoltransgaz, compania de distribuție a gazului din regiunea transnistreană, care a plătit în avans pentru această achiziție, au anunțat reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău.

„Pe data de 11 februarie 2025, pe platforma de tranzacționare SRL „Bursa Română de Mărfuri (ROMANIAN COMMODITIES EXCHANGE) EST”, SA „Moldovagaz” a procurat din sursele financiare ale SRL „Tiraspoltransgaz”, achitate în avans (inclusiv TVA), gaze naturale în cantitate de 27.560 MWh (circa 2,590 milioane de metri cubi) cu livrare în ziua următoare (12 februarie 2025) consumatorilor malului stâng al Nistrului”, au informat, la rândul lor, reprezentanții Moldovagaz.

Tranzacție - Cel mai mare grup industrial din Turcia intră pe piața de energie din România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cel mai mare grup industrial din Turcia intră pe piața de energie din România

„Volumul de circa 2,590 milioane de metri cubi va fi livrat astăzi, 12 februarie 2025, consumatorilor de pe malul stâng al râului Nistru. Tiraspoltransgaz a plătit în avans gazele naturale achiziționate, iar tranzacția a fost impusă cu TVA”, au confirmat miercuri reprezentanții Ministerului Energiei de la Chișinău, potrivit NewsMaker.

Instituția a precizat că „în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 8 din 10 februarie 2025, SA „Moldovagaz” pe data de 11 februarie 2025 a transmis SRL „Tiraspoltransgaz” gaze naturale în volum de 3 milioane de metri cubi, cu titlul de împrumut, pentru menținerea în continuare a funcționării fiabile a sistemului de transport al gazelor naturale, și pentru asigurarea funcționării fiabile a sistemului energetic al Republicii Moldova”, scrie News.ro.

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Moldovagaz, care erau direcționate exclusiv către Transnistria.

VIDEO Charlie Ottley promovează România cu ajutorul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI VIDEO Charlie Ottley promovează România cu ajutorul inteligenței artificiale

La 4 februarie, comisarul european pentru extindere Marta Kos a anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene a-și acoperi necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest sprijin i se impun niște condiții, între care creșterea prețului pentru consumatorii finali.

Premierul Dorin Recean a anunțat luni că Tiraspolul a refuzat oferta UE. Potrivit lui Recean, Tiraspolul a ales ca firma din Ungaria MET Gas and Energy Marketing AG (parte a MET Group) să livreze gaz pentru regiunea transnistreană. Livrările vor fi achitate de JNX General Trading L.L.C, companie cu sediul în Dubai, iar gazul până la granița cu Republica Moldova va fi furnizat în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera Republicii Moldova până la regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a precizat că livrările de gaze din Ungaria vor fi posibile datorită unui credit acordat de Rusia.

Între timp, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a decis să permită tranzitarea gazului de la frontiera cu Republica Moldova către regiunea transnistreană. Începând cu 13 februarie, regiunea va primi zilnic 3 milioane de metri cubi de gaze.

Recean a precizat că, pentru perioada 11-12 februarie, autoritățile au decis ca Moldovagaz să poată vinde 2 milioane de metri cubi de gaz către Tiraspoltransgaz și să împrumute încă 3 milioane de metri cubi, cu obligația de a returna această cantitate până la 31 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria
moldovagaz