Grecia vrea să obțină anul viitor 11 miliarde de euro de pe piețele de obligațiuni

Grecia vrea să obțină anul viitor 11 miliarde de euro de pe piețele de obligațiuni
scris astăzi, 12:43

În urma recentelor îmbunătățiri ale ratingului Greciei de către agențiile de evaluare financiară și a realizării stabilității financiare, autoritățile de la Atena vor să acceseze anul viitor piețele internaționale, sperând să obțină 11 miliarde de euro, informează publicația Kathimerini.

După mai mulți ani în care a fost exclusă de pe piețele financiare internaționale, Grecia și-a redobândit în 2023 ratingul din categoria "investment grade" (recomandat pentru investiții), ceea ce a ajutat-o să atragă investitori străini în cadrul emisiunilor sale de obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Putin confiscă producția de metale rare din Rusia. Se pregătește să le exploateze cu chinezii CITEȘTE ȘI FOTO Putin confiscă producția de metale rare din Rusia. Se pregătește să le exploateze cu chinezii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prezența statului elen pe piețele de obligațiuni ar urma să fie mult mai intensă anul viitor, comparativ cu acest an, în urma sporirii necesităților de finanțare ale bugetului, scrie Agerpres.

Conform raportului transmis Parlamentului de ministrul de Finanțe, Kostis Hatzidakis, împrumuturile nete ale statului în 2025 vor fi aproape duble față de 2024, și ar urma să ajungă la 8,5 miliarde de euro, de la 4,07 miliarde de euro anul acesta. Pentru a acoperi necesități de finanțare, statul va căuta să obțină anul viitor 11 miliarde de euro de pe piețele de obligațiuni, de la un nivel de aproximativ nouă miliarde de euro prevăzut pentru acest an.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat luni că Grecia intenționează să accelereze rambursarea anticipată a unor împrumuturi pe termen lung în valoare de mai multe miliarde de euro, o nouă dovadă a inversării situației față de criza datoriilor din urmă cu un deceniu.

În 2025, autoritățile de la Atena vor încerca să ramburseze anticipat datorii în valoare de cel puțin cinci miliarde de euro. Este vorba despre datorii care ajung la maturitate începând din 2033 și până în 2042.

"Ne-am concentrat, fără milă, pe disciplina fiscală. Este un semnal al încrederii pe care o avem în finanțele noastre publice", a declarat Mitsotakis.

DECIZIE România va reîncepe să producă uraniu CITEȘTE ȘI DECIZIE România va reîncepe să producă uraniu

Chiar dacă are cel mai mare raport datorie/PIB din zona euro, Grecia a reușit să revină în mod remarcabil dintr-o criză a datoriilor care a început în urmă cu peste un deceniu, când țara era în pragul falimentului. Însă de la pandemie încoace, economia Greciei a înregistrat performanțe superioare zonei euro în fiecare an, și această situație este așteptată să continue și în 2025 și 2026.

Conform celor mai recente prognoze ale Comisiei Europene, Produsul Intern Brut al Greciei va înregistra un avans de 2,3% în 2025 și unul de 2,2% în 2026, comparativ cu o creștere de 1,3%, respectiv 1,6% în zona euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
obligațiuni