De la 1 ianuarie se conturează o nouă realitate în afara granițelor Greciei, care îi privește în mod direct și pe greci, notează publicația elenă „Kathimerini”.
Bulgaria și România aderă la spațiul Schengen, ceea ce înseamnă că granițele lor cu celelalte 27 de state membre „cad” și, prin urmare, controalele în privința deplasărilor sunt desființate.
Bulgarii și românii sărbătoresc, și pe bună dreptate. De acum nu vor mai fi nevoiți să se înghesuie la ghișeele vămilor și aeroporturilor, sub indicatoarele pentru cetățenii din interiorul și din afara UE. La Bruxelles, se estimează că aderarea la Schengen va întări, printre altele, sentimentul pro-european în cele două țări, scrie Rador.
Mai ales în România, unde se așteaptă ca acest fapt să dea un nou impuls candidatului pro-european împotriva extremistului de dreapta prorus care s-a situat pe primul loc (indiferent de faptul că scrutinul a fost anulat de Curtea Constituțională din cauza acuzațiilor de implicare a Rusiei) în alegerile ce se vor relua în viitor.
În imaginea de ansamblu, toată această evoluție prezintă aspecte geostrategice importante, dacă avem în vedere că România și Bulgaria sunt țări cheie în scutul de apărare al Occidentului împotriva agresiunii ruse, iar pe teritoriile lor se află baze militare ale SUA și NATO.
Și de ce această poveste privește Grecia în mod direct? Vom înțelege asta când vom vedea un val mare de români și bulgari, mai ales vara, pe țărmurile din nordul Greciei și nu numai.
Până acum controalele interne au acționat ca o frână pentru un flux liber din cele două mari rezervoare turistice din Balcani. Impactul imaginilor cu cozi lungi de kilometri, cu mașini blocate ore în șir la punctele de trecere a frontierei și oameni chinuiți așteptând la cozi pentru a fi verificați, au afectat grav industria turistică a Greciei.
CITEȘTE ȘI HBO gratuit în România, o perioadă. Condițiile de accesAcum peisajul se schimbă, nu doar în turism, ci și pentru economiile de la graniță în care schimburile se vor desfășura de Anul Nou în cadrul unei piețe unice, iar acest lucru are, desigur, atât aspecte pozitive, cât și negative.
De asemenea, există îngrijorări tot mai mari că, odată cu ridicarea controalelor, va fi facilitat, într-adevăr fluxul de turiști și prezența pe piețele locale a clienților de la granițele de nord ale Greciei, dar va crește și ieșirea de bani din Grecia către piețele bulgare, supermarketuri, unde prețurile sunt în mod clar mai avantajoase, precum și pentru benzină mai ieftină sau chiar și pentru distracție.
Aceasta nu este o îngrijorare neîntemeiată, dar nici nu ar trebui să fie înfricoșătoare. Societățile, economiile, își vor găsi în timp ritmul cu beneficii reciproce.