Banca poloneză PKO BP este gata să intensifice sprijinul pentru industria de apărare a țării

Banca poloneză PKO BP este gata să intensifice sprijinul pentru industria de apărare a țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2024

PKO BP, cea mai mare bancă din Polonia, va rămâne activă în furnizarea de finanțare pentru industria de apărare a țării, a declarat CEO-ul Szymon Midera, după ce instituția financiară a raportat rezultate puternice pentru trimestrul doi, transmite Reuters.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia încearcă să-și îmbunătățească apărarea, oficialii guvernamentali angajându-se să sporească cheltuielile cu armele, crescând cererea de finanțare prin datorii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Purcari semnează o achiziție strategică CITEȘTE ȘI Purcari semnează o achiziție strategică
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

PKO BP ia deja parte la eforturile de consolidare a industriei de apărare prin acordarea de finanțare Grupului de Armament al Poloniei și achiziționarea de obligațiuni de la Fondul de Sprijin al Forțelor Armate, a spus CEO-ul.

”Astăzi suntem deja activi pe acest domeniu, avem limite (de credit) pentru PGZ și suntem gata să le creștem...”, a spus CEO-ul reporterilor, întrebat despre rolul finanțării sectorului de apărare în noua strategie a băncii care urmează să fie dezvăluită în toamnă.

Joi mai devreme, PKO BP a raportat o cvadruplare a profitului net în al doilea trimestru, determinată în principal de scăderea provizioanelor pentru creditele ipotecare în franci elvețieni și de creșterea puternică a activității sale de bază.

Profitul a urcat la 2,35 miliarde de zloți (611,61 milioane de dolari), în timp ce rezervele pentru riscuri juridice asociate cu împrumuturile în franci elvețieni au scăzut cu 60%, până la puțin sub 1 miliard de zloți, deoarece aproape cu 20% mai puțini debitori au decis să-și aducă cazul în justiție în acest trimestru.

Stațiune turistică din România a rămas fără apă potabilă din cauza secetei CITEȘTE ȘI Stațiune turistică din România a rămas fără apă potabilă din cauza secetei

La fel ca majoritatea băncilor poloneze, PKO BP se confruntă cu consecințele datorate creditelor ipotecare în franci elvețieni, cândva populare, care au costat sectorul bancar peste 80 de miliarde de zloți din 2021, depășind profitul net al băncilor pentru aceeași perioadă cu peste 25 de miliarde de zloți, pe baza datelor oficiale.

Dacă este lăsată neschimbată, problema ipotecară în franci elvețieni ar putea rămâne o pierdere pentru profitul sectorului pentru încă 12 până la 15 ani, arată datele Asociației Băncilor Poloneze.

viewscnt
Afla mai multe despre
pko bp
polonia
aparare