Uniunea Europeană selectează între opt ofertanți pentru dezvoltarea unei platforme comune de achiziție a mineralelor de importanță majoră

Uniunea Europeană selectează între opt ofertanți pentru dezvoltarea unei platforme comune de achiziție a mineralelor de importanță majoră
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:48

Uniunea Europeană, care se grăbește să dezvolte un mecanism de achiziție comună în valoare de 9 milioane de euro pentru minerale și energie critice, trebuie să aleagă între opt ofertanți care concurează să dezvolte o platformă, arată documentele și au declarat surse direct implicate pentru Reuters.

Rațiunea blocului de a agrega comenzile de achiziție este că acest lucru le-ar oferi participanților mai multă putere de negociere pentru a obține oferte și prețuri mai favorabile pentru mineralele critice esențiale pentru tranziția verde, care fac obiectul unor piețe subțiri și opace, adesea dominate de China, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacia Sandero, depășită în septembrie de trei rivale, dar rămâne lider în Europa CITEȘTE ȘI Dacia Sandero, depășită în septembrie de trei rivale, dar rămâne lider în Europa
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Uniunea Europeană intenționează să semneze un contract până la sfârșitul anului și să înceapă dezvoltarea secțiunilor platformei pentru produse individuale la începutul anului viitor, a declarat o sursă din UE, care a refuzat să fie numită.

Câștigătorul licitației va primi aproximativ 9 milioane de euro pentru a configura și a preda platforma Uniunii Europene, arată documentele văzute de Reuters.

Cei opt ofertanți includ grupuri mari de consultanță precum Deloitte și PricewaterhouseCoopers (PwC), ambele refuzând să comenteze.

Metalshub din Germania și Enmacc au depus o ofertă comună, spunând pentru Reuters că propun utilizarea platformelor lor existente de tranzacționare pentru metale și energie pentru proiectul UE.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johanna Bernsel, a declarat că o consultare online cu 66 de răspunsuri a arătat sprijinul industriei pentru inițiativă.

”În general, sondajul a arătat un sprijin larg pentru crearea unei platforme de agregare a cererii și de potrivire pentru materiile prime strategice.”

Oficialii UE se grăbesc să dezvolte inițiativa, un element cheie al legii privind materiile prime critice (CRMA), pe baza unui mandat al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, a adăugat o altă sursă.

”Imperativul vine de la cel mai înalt nivel. Von der Leyen... vrea ca oamenii să se miște rapid,” a spus sursa, care a refuzat să fie numită pentru că nu era autorizată să vorbească public.

VIDEO Francezii de la Groupe Atlantic încep o nouă investiție în România CITEȘTE ȘI VIDEO Francezii de la Groupe Atlantic încep o nouă investiție în România

CRMA, care a intrat în vigoare în mai, urmărește să sporească producția și procesarea internă a mineralelor critice, reducând în același timp dependența de China.

Unii potențiali utilizatori spun totuși că au deja lanțuri de aprovizionare pentru materiale esențiale precum litiu și cobalt pentru bateriile vehiculelor electrice.

”Companiile mai mari care și-au stabilit deja lanțurile de aprovizionare pentru materiile prime critice, cum ar fi materiile prime pentru baterii, sunt puțin probabil să utilizeze această platformă,” a spus Karol Bednarek, consultant pentru materii prime în cadrul asociației industriei auto din Germania, VDA.

Platforma ar putea fi utilă, însă, pentru achiziționarea de materiale certificate ca fiind durabile sau materiale de nișă, cum ar fi germaniul și galiul, a adăugat el.

Inițiativa UE este pozitivă, dar are și potențiale capcane, a spus Asociația Spaniolă a Furnizorilor de Automotive.

”Furnizorii auto, de obicei, achiziționează materii prime procesate de calitate foarte specifică, care necesită certificare, ceea ce face mai dificilă agregarea cererii,” a declarat Carolina López, șefa sustenabilității pentru grup, pentru Reuters.

Vincent Yang, CEO al producătorului taiwanez de baterii ProLogium Technology Co, a spus că furnizorii săi de materiale pentru catod au semnat deja acorduri de achiziție cu producătorii de minerale.

ProLogium, în care Mercedes-Benz este investitor, plănuiește să lanseze o gigafabrică de 5,2 miliarde de euro în Franța, în 2027, pentru a produce bateriile sale de nouă generație pentru vehicule electrice.

Orice platformă trebuie să protejeze datele referitoare la specificul cererilor fiecărui cumpărător, care ar putea dezvălui secrete comerciale, au spus Yang și alte surse din industrie.

FOTO Tesla a lansat Model Y cu 7 locuri în România CITEȘTE ȘI FOTO Tesla a lansat Model Y cu 7 locuri în România

MINERALE ȘI ENERGIE?

UE a vizat mineralele critice – esențiale pentru tranziția energetică pentru vehicule electrice și turbine eoliene – ca un sector cheie de întărire, în timp ce blocul urmărește să atingă zero emisii nete de carbon până în 2050. Însă combinarea celor 17 minerale critice cu gazul natural și hidrogenul pe aceeași platformă nu ar funcționa, deoarece piețele sunt foarte diferite, au spus mai multe surse din industrie.

Noul sistem este modelat după o platformă existentă pentru achiziții comune de gaze, AggregateEU, care a fost lansată în timpul crizei energetice din 2022. UE spune că aceasta a fost un succes, dar un raport al Curții de Conturi Europene a pus la îndoială eficiența platformei.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
minerale