Numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,167 milioane, în primele nouă luni ale anului, cheltuielile acestora însumând 3,157 miliarde de lei, în medie 2.704 lei/persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică.
Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor, scrie Agerpres.
Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor.
Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante și baruri 18,7% și cele pentru cumpărături 14,2%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,3%, cheltuielile pentru cumpărături 16% și cele în restaurante și baruri 15,2%.
Din totalul nerezidenților sosiți în România, 44,4% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,4% și-au organizat singuri sejurul, 14,3% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 6,9% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 74,7% din numărul total de turiști, în timp ce 16,5% au utilizat autoturisme proprii, 5,3% autocare și autobuze, iar 3,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată a fost de 57.000, cheltuielile acestora în România fiind de 46,8 milioane de lei. Din totalul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată, 80,1% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,9% pe cel profesional.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilorTuriștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată și-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (77,8% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (51,5%), avionul (19,7%), autocarul și autobuzul (3,8%) și alte mijloace de transport (25%).
Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată se evidențiază cheltuielile pentru cazare (33,8%), cheltuielile făcute în restaurante, baruri, cafenele și alte servicii similare (31,2%), cheltuielile pentru transport (16,6%) și cheltuielile
în scopul cumpărării de produse pentru folosință personală (12,7%).
De asemenea, datele INS arată că numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective, în al treilea trimestru al acestui an, a fost de 536.900, cheltuielile acestora însumând 1,510 miliarde de lei (în medie 2.812,5 lei/persoană).
Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 53,6% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 57,7% din totalul cheltuielilor.
Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 46,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 42,3% din totalul cheltuielilor.
Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,4%, cheltuielile în restaurante și baruri 18,8% și cele pentru cumpărături 13,8%.
Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,8%, cheltuielile pentru cumpărături 16,5% și cele pentru restaurante și baruri 15,1%.
Din totalul nerezidenților sosiți în România, 45,1% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 35,5% și-au organizat singuri sejurul, 12,2% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei (de exemplu sindicat), în timp ce 7,2% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 73,5% din numărul total de turiști, în timp ce 16,9% au utilizat autoturisme proprii, 5,7% autocare și autobuze, iar 3,9% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale,
autoturisme închiriate, motociclete etc.).
Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată a fost de 29.000, cheltuielile acestora în România fiind de 28,6 milioane de lei. Din totalul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată, 82,7% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 17,3% pe cel profesional.
Turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată și-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (66,4% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (46,9%), avionul (20,0%), autocarul și autobuzul (4,7%) și alte mijloace de transport (28,4%).
Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată se evidențiază cheltuielile făcute în restaurante, baruri, cafenele și alte servicii similare (30,6%), cheltuielile pentru cazare (30,5%), cheltuielile pentru transport (16,9%) și cheltuielile în scopul cumpărării de produse pentru folosință personală (14,5%).