Un pasaj construit în timpul Renașterii și care leagă Galeriile Uffizi din Florența de fosta reședință a familiei Medici, Palazzo Pitti, se va redeschide pentru public sâmbătă, oferind o panoramă spectaculoasă asupra orașului istoric italian, informează Reuters.
Coridorul Vasari, denumit după Giorgio Vasari, un arhitect, pictor și istoric de artă din secolul al XVI-lea, cel care l-a proiectat, șerpuiește până în centrul Florenței, traversând râul Arno pe Ponte Vecchio, unul din locurile emblematice ale orașului, scrie Agerpres.
Reprezentanții Muzeului Uffizi, în administrația căruia se află coridorul și care a gestionat lucrările de restaurare și îmbunătățirile privind siguranța în valoare de 11 milioane de euro, l-au denumit, într-un comunicat, ''un tunel aerian'', care trece peste inima orașului.
''Redeschiderea e extrem de importantă pentru noi întrucât... înseamnă readucerea către public a unuia dintre cele mai faimoase și legendare monumente ale Renașterii'', a declarat pentru Reuters directorul galeriilor Uffizi, Simone Verde.
Coridorul a fost construit în 1565, în doar câteva luni, pentru a le permite conducătorilor Florenței să se deplaseze liber de la reședința lor la Palazzo Vecchio, unde se afla sediul guvernului local, trecând totodată prin Galeriile Uffizi.
Coridorul, închis din 2016, se va deschide pentru grupuri de până la 25 de persoane, care se pot plimba prin pasaj de la Uffizi la Grădinile Boboli ale Palatului Pitti, traversând râul Arno de pe malul drept până pe cel stâng.
CITEȘTE ȘI FOTO Familia Dumitrache a inaugurat un hotel în Câmpulung Muscel. "Prima investiție de anvergură din orașul nostru, în domeniul hotelier, din ultimii 50 de ani."În ultimele decenii, culoarul a găzduit numeroasele autoportrete din Galeriile Uffizi, dar după renovare, tablourile au fost date jos și pereții au fost lăsați goi, așa cum erau în urmă cu cinci secole.
Biletele pentru vizitarea coridorului și a Galeriilor Uffizi, care găzduiesc în colecțiile sale opere de artă semnate de Giotto, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tițian și Botticelli, trebuie rezervate în avans și costă 34 de euro.