Uniunea Europeană intenționează să facă platformele de e-commerce, precum Temu, Shein și Amazon Marketplace, responsabile pentru produsele periculoase sau ilegale vândute online. Informația a fost dezvăluită sâmbătă de Financial Times, conform Fashion United.
Acest proiect reiese dintr-o propunere analizată de Financial Times. Ideea principală este de a transfera responsabilitatea de la cumpărători către platformele de vânzări online în ceea ce privește regulile vamale. Potrivit publicației britanice, retailerii online vor trebui să „colecteze taxele vamale și TVA-ul aferent” și să „se asigure că mărfurile respectă cerințele impuse de UE”. Propunerea elimină, de asemenea, scutirea actuală de taxe vamale pentru produsele cu o valoare mai mică de 150 de euro, ceea ce înseamnă că acestea vor fi supuse controalelor vamale.
Conform Financial Times, datele vamale ale celor 27 de autorități naționale vor fi partajate, iar Uniunea Europeană va înființa o nouă Autoritate Centrală Vamală a UE (EUCA), arată G4Media.ro.
Această schimbare vizează, printre altele, produsele ilegale și contrafacerile, China fiind principalul furnizor al acestora în UE. În 2024, industria modei, una dintre cele mai afectate, a pierdut aproape 12 miliarde de euro anual din cauza produselor contrafăcute, ceea ce reprezintă 5,2% din cifra totală de afaceri a sectorului, potrivit Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.
În Franța, această inițiativă se alătură unei alte propuneri legislative aflate în proces de adoptare, care vizează aceleași platforme: legea anti-fast fashion. Aceasta include mai multe măsuri menite să reducă poluarea generată de moda de consum rapid. Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate de Adunarea Națională în martie 2024, însă în prezent este blocat. Senatoarea Sylvie Valente Le Hir, raportor al acestui proiect, a declarat pentru publicația CM-CM.fr că speră să introducă legea pe agenda legislativă în primăvara anului 2025.