România, printre țările UE cu o scădere a vânzărilor cu amănuntul

Retail   
România, printre țările UE cu o scădere a vânzărilor cu amănuntul

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au scăzut ușor în luna decembrie iar România se numără printre statele membre cu cea mai puternică scădere a vânzărilor, de la o lună la alta, arată datele publicate  de Eurostat.

Conform oficiului european, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2% în zona euro și cu 0,3% în Uniunea Europeană, în luna decembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie. Cu toate acestea, țările membre cu cele mai importante scăderi ale vânzărilor cu amănuntul au fost: Slovenia (minus 2,2%), Germania (minus 1,6%), Polonia (minus 1,5%) și România (minus 1,5%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, eliminate CITEȘTE ȘI Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, eliminate

În schimb, în ritm anual, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,9% în zona euro și cu 2% în Uniunea Europeană. În acest caz, România este printre țările membre cu cele mai importante creșteri ale vânzărilor cu amănuntul, cu un avans de 6,1%, fiind devansată doar de Slovacia, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 10% în ritm anual, Lituania (8,7%), Luxemburg (8,4%), Bulgaria (7,8%) și Croația (6,5%).

În cazul României, conform datelor publicate anterior de INS, în decembrie 2024 comparativ cu noiembrie 2024, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 2,4%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun cu 13,7%. În schimb, scăderi au înregistrat vânzările de produse nealimentare (-3,5%) și comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-1,5%).

Ca serie ajutată, cifra de afaceri din comerț a scăzut, pe ansamblu, în luna decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, cu 1,3%, ca urmare a scăderii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-2%) și la vânzările de produse nealimentare (-0,9%). În schimb, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 1,7%.

Prețul cafelei arabica a atins un prag istoric CITEȘTE ȘI Prețul cafelei arabica a atins un prag istoric

Datele oficiale relevă, totodată, că, în decembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 7,8%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,9%) și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+5,2%). În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 0,3%.

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna decembrie 2024, comparativ cu luna decembrie 2023, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 7,8%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,7%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,1%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+1%)

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
vanzare
eurostat