Mihai Oprea, expert Unvinpezi.ro: povestea unui deceniu de recenzii și pasiune pentru vin

Mihai Oprea, expert Unvinpezi.ro: povestea unui deceniu de recenzii și pasiune pentru vin
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris miercuri, 16:02

Acum mulți ani, în căutarea unui vin pentru nașterea fiicei sale, Mihai Oprea a descoperit o pasiune care avea să-i schimbe viața. Aceasta l-a purtat dincolo de simpla degustare, îmbinând vinul cu hobby-uri precum fotografia, gătitul și istoria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Mihai Oprea face parte din familia Unvinpezi.ro de 10 ani, degustând și scriind despre vinuri care l-au impresionat, atât pe site-ul Unvinpezi.ro, cât și pe blogul personal, Vinul din Cluj.

La 12 ani de Unvinpezi.ro, Mihai ne dezvăluie secretele unui deceniu de degustări, tendințele actuale din lumea vinului, oferind totodată și cateva sfaturi pentru toți cei care doresc să pătrundă în fascinanta lume a vinului.

Unvinpezi.ro: De când colaborezi cu Unvinpezi.ro și cum a evoluat această colaborare de-a lungul anilor?

Mihai Oprea: Se împlinesc 10 ani anul acesta de când am recenzat primele vinuri pentru Unvinpezi.ro. De-a lungul acestor ani s-au adunat peste 300 de recenzii trimise și publicate, și probabil dublu de vinuri testate.

Unvinpezi.ro: Ce crezi că are Unvinpezi.ro diferit de celelalte site-uri de profil?

Mihai Oprea: Încă de la început am remarcat caracterul diferit; mi-a plăcut că a început să construiască o comunitate, nu doar să vândă vinuri la reducere. Cred că putem vorbi acum de comunitatea celor din Unvinpezi, o comunitate strânsă și bine definită.

Unvinpezi.ro: Ne poți oferi un top 3 vinuri pe care le-ai încercat de-a lungul acestor ani?

Mihai Oprea: Acesta e cel mai greu lucru de făcut, deoarece apar mereu vinuri noi, iar cele băute mai demult le văd într-o altă lumină. Totuși, fără pretenția unui top, sunt câteva vinuri care mi-au rămas în minte: Aile d'Argent 2013, de la Mouton-Rothschild, verticala Prince Matei de la Vinarte, în special recoltele 2009 și 2013, precum și un Amarone 2010 de la Tedeschi, cu un postgust interminabil.

Unvinpezi.ro: Ce face vinul diferit de alte băuturi alcoolice și de ce îți place să scrii despre vin?

Mihai Oprea: Vinul reușește mereu să-mi țină curiozitatea trează (și papilele...). Mereu descopăr regiuni noi, soiuri noi, etichete noi. Iar adevăratul farmec este să urmăresc vinuri în evoluție de la un an la altul, adevărate incursiuni istorice. Cred că puține produse culturale îți pot oferi o plăcere intelectuală atât de directă și profundă.

Unvinpezi.ro: Care a fost cea mai memorabilă/interesantă/amuzantă experiență legată de vin pe care ai avut-o în cadrul colaborării cu Unvinpezi.ro?

Mihai Oprea: Mi se întâmplă în continuare, deși mai puțin frecvent, să uit să-mi iau notițe din timp despre vinul degustat, și să fiu nevoit să-l degust din nou rapid, la micul dejun, pentru a trimite recenzia...

Unvinpezi.ro: Există un vin anume pe care l-ai recomanda mereu, indiferent de ocazie? De ce?

Mihai Oprea: Spumantele își au un loc binemeritat, indiferent de oră, zi și ocazie. În plus, oferă o varietate atât de mare de stiluri, încât nu te plictisești de ele. N-am întâlnit încă pe cineva care să refuze un spumant.

Unvinpezi.ro: Ce tendințe observi în lumea vinului și cum crezi că vor evolua acestea în următorii ani?

Mihai Oprea: Vinul se democratizează tot mai mult, cu bune și cu rele; devine tot mai prezent, divers și accesibil, inclusiv la nivel de comunicare, cu bune și cu rele. Unii vor vedea asta un beneficiu de a ajunge la noi segmente de consumatori, alții vor deplânge diluarea semnificației culturale și istorice.

Unvinpezi.ro: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă să exploreze lumea vinului? Dar pentru un “profesionist”?

Mihai Oprea: Pentru ambele categorii, curiozitatea și pasiunea sunt ingredientele principale, restul ține doar de o acumulare de cunoștințe. Tot pentru ambele categorii, sugestia mea e să nu se ia prea în serios, să găsească mereu spiritul comuniunii în lumea vinului, și să nu uite că suntem uniți de aceeași pasiune.

Unvinpezi.ro: O urare pentru Unvinpezi.ro?

Mihai Oprea: La multe zile cu vinuri pe zi!

Începând din 2012, Unvinpezi.ro oferă vinuri de calitate, atent selecționate de echipa de 15 experți. Acum, Unvinpezi.ro sărbătorește 12 ani de la lansare cu 12 zile de reduceri și cadouri excepționale! Comandă orice vin în perioada 1-12 iulie și beneficiezi de transport gratuit, plus șansa de a câștiga unul dintre cele 24 de premii. Profită de 12% reducere la toate vinurile, iar dacă ești membru în Club, ai încă 10% reducere la finalizarea comenzii.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai oprea
unvinpezi.ro