Retailerul suedez H&M a decis o „remaniere” a portofoliului său de magazine pe piețele consacrate, urmând să deschidă unități doar pe cele aflate în dezvoltare.
Astfel, pentru întregul an calendaristic, H&M plănuiește să deschidă 80 de noi magazine în principal pe piețe în creștere, precum Brazilia și Paraguay.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În același timp, însă, 190 de magazine vor fi închise, în principal pe piețele consacrate.
Multe magazine sub brandul Monki vor dispărea.
În 2024, numărul magazinelor a scăzut deja cu 125 de unități, la un total de 4.213.

În primul trimestru al acestui an, grupul a închis deja alte 40 de magazine.
Acum, accentul va fi pus pe magazinele emblematice mari și vânzările online. Aproximativ 30% din cifra de afaceri a fost generată online.
Profitul operațional al retailerului de fast fashion de 1,2 miliarde de coroane suedeze (120 de milioane de dolari) în cele trei luni până la 28 februarie a fost mult mai mic decât rezultatul așteptat, de 1,9 miliarde de coroane suedeze.

Vânzările nete au ajuns la 55,3 miliarde, sub cele 55,8 miliarde de coroane la care se așteptau analiștii.
Ultimul trimestru arată că eforturile sale de a scăpa de problemele companiei prin creșterea cheltuielilor de marketing nu au adus creșterea durabilă a vânzărilor la care sperau analiștii.

Creșterea discounturilor, investițiile în marketing și „factorii externi negativi” au afectat profitabilitatea H&M în trimestru, a declarat compania, marja profitului operațional scăzând de la 3,9% la 2,2% în aceeași perioadă a anului trecut.
La începutul acestei luni, rivalul Inditex, proprietarul companiei Zara, a raportat un început de an dezamăgitor, resimțind impactul reducerii cheltuielilor de consum pe fondul încetinirii economiei globale. În urma acestui raport, acțiunile celui mai mare retailer de îmbrăcăminte cotat la bursă din lume au pierdut teren.

Compania a declarat că estimează că efectul negativ al factorilor externi și al investițiilor în ofertele pentru clienți va fi semnificativ mai mic în al doilea trimestru decât în primul.
În ianuarie, Sellpy, magazin online de haine și accesorii second-hand, controlat de retailerul suedez H&M, a anunțat că se extinde pe 20 de noi piețe, inclusiv România, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
Compania va deschide la Arad un depozit de 6.000 mp, planificat să devină operațional în trimestrul al doilea din 2025 și care va crea peste 300 de locuri de muncă.

Acesta este primul depozit deschis de companie în România.
Sellpy este deja activ în Suedia, Austria, Olanda și Germania, având operațiuni în 24 de țări.
Sellpy este un startup de origine suedeză, la care H&M deține o participație de circa 70%.

Startup-ul se ocupă de întreg procesul de recomercializare a hainelor vechi, inclusiv colectarea produsele de la locuința vânzărilor, promovarea produselor și livrarea către noul proprie.
H&M a intrat în acționariatul Sellpy în 2015 și a investit, de atunci, peste 20 de milioane de euro în acest startup. Segmentul produselor second-hand înregistrează una dintre cele mai rapide creșteri din industria modei.

H&M a avut dificultăți să-și sporească profitabilitatea în ultimele luni, din cauza vremii mai reci, costurilor de trai mai ridicate și încetinirii cheltuielilor post-pandemie, care împiedică atât vânzările cu amănuntul de haine de stradă, cât și cele de lux.
Retailerul se confruntă, de asemenea, cu o concurență acerbă din partea proprietarului Zara, Inditex, și a retailerului de fast fashion Shein.