Retailerul francez Carrefour retrage din magazinele din România un sortiment de brânză pentru care există suspiciuni privind prezența bacteriei Escherichia coli.
Persoanele care au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume, iar în cazul în care au făcut-o. să se adreseze medicului dacă au simptome precum diaree, vărsături, dureri abdominale, cu sau fără febră.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Carrefour anunță retragerea de la vânzare și rechemarea unui sortiment de brânză, din cauza suspiciunii de prezență a bacteriei Escherichia coli.
Este vorba despre brânza Morbier, pachet de 250 de grame, sub brandul RDF. Măsura este valabilă pentru toate loturile începând cu cele cu data limită de consum 08.01.2025.
”Unele dintre aceste produse au fost însă comercializate înainte de luarea măsurii de retragere. Prin urmare, se recomandă persoanelor care dețin aceste produse să nu le consume și să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare.
Bacteriile Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) pot provoca, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale și vărsături, însoțite sau nu de febră.
CITEȘTE ȘI FOTO Polonezii continuă extinderea agresivă în România sub brandul Froo. Magazine create după modelul celor din Polonia. Nou concept pregătitAceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicații renale severe, în special la copii”, arată sursa citată.
Persoanele care au consumat produsele și care prezintă aceste simptome sunt rugate să consulte medicul curant, informându-l despre consumul acestor produse, precum și despre locul și data achiziției. În absența simptomelor în cele 15 zile după consumul produselor, nu este necesară consultarea unui medic.
CITEȘTE ȘI Maghiarii vin și mai des la cumpărături în România, după Schengen. Cu cât cumpără mai ieftin produsele. Comercianții români își freacă mâinileAutoritățile sanitare reamintesc că, din precauție, laptele crud și brânzeturile pe bază de lapte crud nu trebuie consumate de copiii mici, ci este preferabil să se aleagă brânzeturi cu pastă presată coaptă, brânzeturi topite tartinabile sau brânzeturi pasteurizate. Aceeași recomandare trebuie urmată și de femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate și persoanele în vârstă.