Fabrica Stada de la Turda, reprezentând o investiție de peste 70 de milioane de euro, de-abia lansată, va produce anul viitor cel puțin 50 de milioane de cutii de medicamente,spune pentru Profit.ro Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România.
“Valoarea producției depinde de mixul de produse. În ceea ce privește volumele, într-un ritm normal de încărcare a fabricii probabil că anul viitor ar trebui să avem măcar 50 de milioane de unități produse. Dar este mai importantă calitatea decât cantitatea, așa că nu vom forța volume în detrimentul calității”, a afirmat Fugarevici, răspunzând unei întrebări privind valoarea și cantitatea de produse anticipate pentru primul an de funcționare a noii fabrici, cu o capacitate de producție de 150 de milioane de cutii de produse farmaceutice.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul anunțat initial de Stada, în 2022, pentru proiectul de la Turda indica o valoare a investiției de 48 de milioane de euro.
Miercuri, la inaugurarea oficială a fabricii, compania a anunțat o valoare a investiției de peste 70 de milioane de euro.
“Execuția proiectului a fost foarte bună și în principiu ne-am încadrat în buget și în ceea ce ne propusesem să facem inițial. Practic, la proiectul inițial s-a adăugat și laboratorul de testare fizică, chimică și biologică, unul dintre cele mai mari și moderne din țară. Acest fapt a dus la creșterea valorii, împreună cu inflația și multe alte lucruri”, explică managerul.
CITEȘTE ȘI Ceapa dispare din meniuri Burger King, Taco Bell, KFC și Pizza Hut din AmericaPentru acest proiect, Stada a primit un ajutor de stat de 21 de milioane de euro, sumă pe care s-a obligat să o ramburseze în primii 5 ani de funționare, sub formă de taxe.
La Turda, Stada dispune de un teren de 100.000 mp, iar construcția actuală utilizează doar 30.000 mp. Rezerva de teren pentru o extindere a centrului de producție – strategie des utilizată în industria farma – este deci “absolut suficientă”, spune Fugarevici.
El se așteaptă ca noi fabrici de medicamente să fie construite în România, anii viitori.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, controlat de cea mai mare bancă din Franța și un ex-vice Deutsche Bank, își pregătește ieșirea de pe piață“Ministerul de Finanțe are un nou model de ajutor de stat care se pretează extrem de bine industriei farma, cu norme de aplicare destul de mult revăzute, astfel încât în urma experienței cu proiectul Stada de la Turda să poată fi aplicate în industria farmaceutică, o industrie care are particularitățile ei. Și atunci, având un mediu de finanțare bun, având drumul deschis - un exemplu de fabrică lansată de o companie multinațională - mă aștept să vedem noi fabrici în România”, argumentează Fugarevici.
Compania farmaceutică germană Stada a inaugurat prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero, pe plan local, în ultimii 30 de ani, după ce, cum a anunțat Profit.ro, au fost lansate anunțuri de angajare.
Lucrările de construcție au început în 2022, iar în prezent fabrica este complet autorizată și funcțională, primele loturi fiind deja produse. Fabrica va avea o capacitate de producție de 150 de milioane de cutii de produse farmaceutice eliberate pe bază de prescripție medicală, precum antidepresive, antihistaminice și antiinflamatoare, dar și medicamente pentru tratamentul diabetului, colesterolului ridicat sau al hipertensiunii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euroCapacitatea de producție a unității este echivalentă cu un sfert din totalul medicamentelor comercializate anual în România. Medicamentele produse la Turda vor fi livrate pe toate piețele europene și în alte zeci de țări din întreaga lume.
În aprilie a fost anunțat că Stada a început discuțiile cu potențiali cumpărători ai afacerii. Tranzacția ar evalua compania la aproximativ 8 miliarde de euro.
Conducerea Stada a început o serie de întâlniri cu aproximativ 12 investitori. Printre companiile interesate se numără Clayton Dubilier & Rice, CVC Capital și KKR.
CITEȘTE ȘI VIDEO French Revolution iese în premieră cu prăjturi ecler în afara Bucureștiului și a RomânieiDiscuțiile au loc în contextul unei analize a opțiunilor disponibile de către proprietarii Stada, Bain Capital și Cinven, care includ, de asemenea, un posibil IPO În pofida discuțiilor în curs, nu au fost luate decizii definitive cu privire la vânzare.
Stada Arzneimittel este prezentă în aproximativ 120 de țări, cu aproximativ 50 de reprezentanțe, 20 de fabrici și peste 12.500 de angajați.
În România, grupul Stada operează prin Stada M&D (operațiunile de vânzare produse farmaceutice) și Stada Hemofarm (laborator de testare produse farmaceutice și auditare calitate). Stada a avut în România, anul trecut, vânzări nete de circa 50 de milioane de euro, în creștere cu 34%.