Deficitul de angajați în restaurante și hoteluri atinge cote alarmante. "Muncitorii necalificați români nu au motivație, sunt instabili emoționali și nu iau decizii raționale!"

Retail   
Deficitul de angajați în restaurante și hoteluri atinge cote alarmante. "Muncitorii necalificați români nu au motivație, sunt instabili emoționali și nu iau decizii raționale!"

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) atrage atenția asupra deficitului acut de forță de muncă din sectorul HoReCa, care afectează stabilitatea și sustenabilitatea afacerilor din domeniu.

Un deficit alarmant în industria ospitalității

Urmărește-ne și pe Google News

Deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20-25% la nivel național, iar în orașele turistice, în plin sezon, acesta poate ajunge chiar la 50%. În aceste condiții, antreprenorii sunt obligați să găsească soluții rapide și eficiente pentru a menține standardele de calitate și continuitatea activității.

ANALIZĂ Crește oferta de cartofi în Europa, dar a apărut riscul unei explozii de preț CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Crește oferta de cartofi în Europa, dar a apărut riscul unei explozii de preț

„Cea mai mare provocare a industriei ospitalității în acest moment este lipsa de stabilitate a forței de muncă. Avem milioane de români plecați în străinătate și nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiții, antreprenorii se văd nevoiți să angajeze personal străin, chiar și la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienților.

Muncitorii necalificați români nu au motivație, sunt instabili emoționali și nu iau decizii raționale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificați pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu – spălător de vase, picol etc.”, spune Valentin Șoneriu, președintele FPIOR.

 Shein va continua să își vândă produsele în Statele Unite CITEȘTE ȘI Shein va continua să își vândă produsele în Statele Unite

Apel către autorități pentru soluții urgente

Măsurile legislative și taxarea forței de muncă pot crea dificultăți semnificative între angajatori și angajați. Impozitele mari și birocrația complicată reduc salariile nete, ceea ce afectează motivația angajaților. În plus, schimbările frecvente ale legislației generează incertitudine și complică gestionarea resurselor umane.

De aceea, este important ca legislația să fie clară și stabilă, pentru a sprijini atât angajatorii, cât și angajații, și a crea un mediu de lucru mai eficient.

„Industria ospitalității nu își mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităților. Ne plângem că nu avem mai mulți turisti în România și că nu avem o imagine de destinație de vacanță cunoscuta și cautată  in lume, dar nu luăm deloc măsuri de susținere a acestui sector, a cărui contribuție la PIB a depășit 6%.

Deficitul de personal afectează grav serviciile oferite turiștilor și, implicit, întreaga economie. Avem nevoie urgentă de soluții eficiente, de la facilități fiscale pentru angajatori până la accelerarea procesului de recrutare și integrare a forței de muncă. Dacă nu acționăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă în acest sector esențial pentru România”, (Corina Martin, Secretar General FPIOR).

Carrefour lansează un nou concept de magazine de proximitate dedicate navetiștilor CITEȘTE ȘI Carrefour lansează un nou concept de magazine de proximitate dedicate navetiștilor

Federația solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectorului ospitalității, inclusiv facilități fiscale pentru angajatori, simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini și politici publice care să încurajeze revenirea forței de muncă românești în țară.

„Este esențial ca statul să înțeleagă impactul economic al acestui deficit și să colaboreze cu mediul privat pentru soluții durabile. Industria ospitalității este un motor important al economiei naționale și trebuie susținută corespunzător” (Valentin Șoneriu, președintele FPIOR)

Rezervele de apă din Banat au căzut la un nivel alarmant CITEȘTE ȘI Rezervele de apă din Banat au căzut la un nivel alarmant

Creșterea numărului de angajați nu acoperă cererea pieței

În prima jumătate a anului 2024, numărul de angajați din sectorul hoteluri și restaurante a crescut cu 6.800 de persoane față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea și retenția angajaților.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională din domeniu, care reunește peste 1.000 de companii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
forță de muncă
horeca