CE: Olanda și Luxemburg să recupereze impozite neplătite de până la 30 mil. euro de la Starbucks și Fiat

CE: Olanda și Luxemburg să recupereze impozite neplătite de până la 30 mil. euro de la Starbucks și Fiat
scris 21 oct 2015

Comisia Europeană (CE) a decis că reducerile fiscale acordate companiilor Starbucks și Fiat Crysler Automobiles de guvernele din Olanda și Luxemburg constituie ajutor de stat ilegal și a cerut state UE să recupereze între 20 și 30 milioane de euro, atât în cazul subsidiarei Fiat din Luxemburg, cât și în cazul unității pentru prăjirea cafelei deschise de Starbucks în Olanda.

Comisia Europeană a decis că Luxemburg și Olanda au acordat avantaje fiscale selective întreprinderii Fiat Finance and Trade și, respectiv, Starbucks Manufacturing. Aceste avantaje sunt ilegale în temeiul UE privind ajutoarele de stat, se arată într-un comunicat al CE.

Urmărește-ne și pe Google News

“Deciziile fiscale care reduc în mod artificial sarcina fiscală a unei întreprinderi sunt neconforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. Aceste decizii sunt ilegale. Sper că, prin deciziile fiscale adoptate astăzi, acest mesaj va fi auzit atât de guvernele statelor membre, cât și de întreprinderi. Toate companiile, mici sau mari, societăți multinaționale sau nu, ar trebui să plătească acea parte echitabilă din impozitele datorate”, a declarat comisarul EU responsabil pentru politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.

Fiat Finance and Trade, cu sediul la Luxemburg, furnizează servicii financiare, cum ar fi împrumuturi intragrup, către alte companii auto din cadrul grupului Fiat.

Starbucks Manufacturing, cu sediul în Olanda, este singura companie de prăjire a cafelei din cadrul grupului Starbucks din Europa. Starbucks Manufacturing vinde și distribuie cafea prăjită și alte produse în punctele de vânzare ale Starbucks din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Decizia anunțată miercuri de CE a fost luată în urma unei investigații aprofundate lansate în iunie 2014, care viza mai multe ajutoare de stat acordate Starbucks, Fiat și Apple de guvernele din Olanda, Luxemburg și Irlanda. Ancheta CE urma să stabilească dacă deciziile fiscale ale autorităților din cele trei țări în privința taxelor pe veniturile realizate local de companiile multinaționale sunt conforme cu reglementările UE în domeniul ajutoarelor de stat.

“În urma investigărilor, Comisia a concluzionat că Luxemburg a acordat avantaje fiscale selective societății finanțatoare a companiei Fiat, iar Olanda a acordat astfel de avantaje companiei din grupul Starbucks al cărei obiect de activitate este prăjirea cafelei. În fiecare caz menționat, o decizie fiscală emisă de autoritatea fiscală națională respectivă a redus în mod artificial impozitul plătit de societate”, potrivit comunicatului CE.

CE notează că fiecare dintre cele două companii ar trebui să plătească impozite retroactive de 20-30 milioane de euro, însă sumele finale care urmează să fie recuperate trebuie să fie stabilite de către autoritățile fiscale din Luxemburg și Olanda, pe baza metodologiei stabilite în deciziile Comisiei.

Deciziile fiscale sunt scrisori de confort emise de autoritățile fiscale pentru a oferi unei companii clarificări cu privire la modul în care va fi calculat impozitul pe profit sau cu privire la aplicarea unor dispoziții fiscale speciale.  Deși astfel sunt instrumente legale, deciziile fiscale adoptate de Olanda și Luxemburg în cazul Starbucks și Fiat au aprobat “metode artificiale și complexe” pentru stabilirea profitului impozabil pentru societăți, metode care, potrivit Comisiei, nu reflectă realitatea economică din cele două țări.

“Este vorba, în special, de fixarea prețurilor la bunurile și serviciile vândute între societățile din cadrul grupurilor Fiat și Starbucks (așa-numitele prețuri de transfer) la niveluri care nu corespund condițiilor pieței. În consecință,majoritatea profiturilor obținute de compania de prăjire a cafelei din cadrul grupului Starbucks sunt transferate în afara țării, dar nici acolo nu sunt impozitate, în timp ce societatea finanțatoare a companiei Fiat a plătit impozite doar pentru o mică parte din profiturile sale reale”, conform comunicatului.

În temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, această practică este ilegală: deciziile fiscale nu pot recurge la metodologii, oricât ar fi de complexe, pentru a stabili prețuri de transfer care nu au nicio justificare economică și care transferă profiturile, în mod nejustificat, în scopul diminuării impozitelor plătite de companie. În acest fel, compania respectivă ar beneficia de un avantaj concurențial neloial în raport cu alte companii (de obicei IMM-uri) care sunt impozitate în funcție de profiturile lor efective, întrucât acestea plătesc prețul pieței pentru bunurile și serviciile pe care le utilizează, arată Comisia.

Prin urmare, Comisia a dispus ca Luxemburg și Olanda să recupereze de la Fiat și, respectiv, de la Starbucks, impozitul pe care acestea nu l-au plătit, măsură care vizează eliminarea avantajului concurențial neloial de care au beneficiat, precum și restabilirea egalității de tratament în raport cu alte companii care se află în situații similare. Sumele care trebuie recuperate se ridică la cel puțin 20 milioane euro în cazul fiecărei companii. Măsura înseamnă, de asemenea, că întreprinderile nu mai pot beneficia în continuare de tratamentul fiscal avantajos acordat prin deciziile fiscale respective.

Starbucks va contesta decizia CE, pe care o consideră eronată, a declarat un purtător de cuvânt al companiei americane.

"Starbucks împărtășește îngrijorările Olandei privind numeroase greșeli în decizia CE și intenționează să depună o contestație", a spus acesta.

Starbucks detine 14 cafenele în România: zece în București și câte una în Cluj-Napoca, Timișoara, Constanta și Iași. Prima cafenea Starbucks a fost deschisă în România în 2007 în mallul Plaza România, în franciză, de către firma greacă Marinopoulus. În prezent, franciza este detinută de compania poloneză AmRest.

AmRest Coffee SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 36,1 milioane lei, cu 17% mai mare comparativ cu 2013, și un profit net de 6,5 milioane lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
starbucks
fiat
olanda
luxemburg
ajutor stat