ANPC, recomandări pentru achiziția produselor din carne

ANPC, recomandări pentru achiziția produselor din carne
scris 19 dec 2024

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au făcut recomandări pentru achiziția produselor din carne și îi sfătuiesc pe cumpărători să refuze produsele care prezintă culoare și miros modificate, dar și pe cele care prezintă aspect de “produs congelat supus decongelării”. De asemenea, consumatorii nu trebuie să cumpere produse expirate și nici din locuri neautorizate.

”Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) face o serie de recomandări, utile în luna decembrie – moment de vârf comercial -, la achiziția cărnii și a produselor din carne, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Wizz Air relochează zbouri de pe Aeroportul Otopeni pe Aeroportul Băneasa CITEȘTE ȘI TABEL Wizz Air relochează zbouri de pe Aeroportul Otopeni pe Aeroportul Băneasa

Așadar: acordati o atenție deosebită caracteristicilor organoleptice ale produselor și solicitați vânzătorului, când cumpărati carne și preparate din carne, să vă arate produsele, pentru aprecierea, de la distanță, a aspectului și mirosului acestora; solicitați vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compoziția si, mai ales, încadrarea acestuia în data durabilității minimale”, au transmis comisarii ANPC.

Ei îi mai sfătuiesc pe consumatori să refuze produsele care prezintă culoare și miros modificate, suprafețe oxidate si, implicit, aspect de vechi, preparatele din carne care prezintă aspect de “produs congelat supus decongelării”, produs ale cărui proprietăți, prezintă cu certitudine, modificări față de cele ale unuia pentru care s-au respectat condițiile de depozitare impuse de producători.

De asemenea, ANPC mai recomandă și refuzarea produselor pentru care au îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare, cele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită, iar la cumpararea produselor alimentare și, implicit, a produselor din carne, să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranța unui produs.

Totodată, consumatorii mai sunt sfătuiți să nu cumpăre produse din carne din locuri neautorizate deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibara bon de casă cu care să justifice tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să le afecteze sănătatea.

”Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât și pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate. Este esențial să verificați cu atenție eticheta, să observați aspectul și mirosul produselor și să refuzați orice preparat care ridică suspiciuni privind prospețimea sau conformitatea. De asemenea, vă încurajăm să cumpărați exclusiv din locații autorizate și să solicitați bonul fiscal, un document esențial în cazul în care doriți să reclamați un produs neconform. Siguranța alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătății dumneavoastră”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
carne