Îmbuteliatorii de Coca Cola din mai multe state UE au fost vizați de ancheta declanșată de organismele europene de reglementare a concurenței, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.
Comisia Europeană a anunțat că a efectuat inspecții inopinate la companiile de băuturi non-alcoolice din mai multe state UE, dar nu a dezvăluit identitatea companiilor vizate.
Executivul comunitar a precizat doar că există unele îngrijorări cu privire la restricționarea comercializării de bunuri în Europa precum și cu privire la împărțirea piețelor, ambele ilegale conform normelor UE privitoare la abuzul de poziție dominantă, arată Agerpres.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sursa citată de Reuters susține că inspecțiile s-au concentrat pe firmele care îmbuteliază Coca Cola, dar nu a dorit să ofere alte detalii.
Grupul american Coca Cola Co și firma de îmbuteliere Coca Cola HBC, la care gigantul american deține o participație de 21%, nu au dorit să comenteze.
În 2023, autoritatea europeană din domeniul concurenței a abandonat o investiție asupra posibilelor practici anti-competitive ale Coca-Cola Co și firmelor Coca-Cola Europacific Partners și Coca-Cola Hellenic din cauza unor dovezi insuficiente.

Companiile care sunt găsite vinovate de încălcarea legislației UE cu privire la concurență riscă să primească o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.
În ianuarie, îmbuteliatorul european al băuturilor Coca-Cola a anunțat o operațiune de retragere masivă de pe piață a unor produse vândute în Europa. VEZI MAI JOS FOTO ANUNȚ
Motivul - un conținut mult prea mare de clorat, conform AFP.

Retragerea vizează dozele și sticlele cu băuturi mărcile Coca-Cola, Sprite, Fanta, Fuze Tea, Minute Maid, Nalu, Royal Bliss și Tropico.
Aceste sucuri produse în Belgia au fost exportate deja în mai multe țări europene și circulă începând de la finele lunii noiembrie pe piețele din țări precum Belgia, Țările de Jos, Marea Britanie, Germania, Franța, Luxemburg.
'La facilitatea noastră de producție de la Gent efectuăm teste în cadrul procedurilor noastre de control și de conformitate cu regulile. Aceste controale au permis să descoperim niveluri ridicate de clorat. Nu avem o cifră precisă, dar este clar că este vorba de o cantitate considerabilă', a anunțat firma Coca-Cola Europacific Partners Belgium.

'Majoritatea produselor vizate și nevândute au fost deja retrase de pe rafturile magazinelor și continuăm să luăm măsuri pentru a retrage și restul produselor de pe piață', a precizat îmbuteliatorul, care adaugă că este 'în contact cu autoritățile competente din fiecare din piețele afectate'.
Potrivit site-ului web al Comisiei Europene, cloratul din alimente provine din dezinfectanții cu clor utilizați în tratarea apei și procesarea alimentelor, apa potabilă fiind de de parte principalul contributor.

Într-o recomandare din 2015, autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor a estimat că expunerea pe termen lung la cloratul din alimente ar putea reprezenta o potențială problemă de sănătate pentru copii, în special pentru aceia care prezintă un deficit ușor sau moderat de iod.
PRODUS SECUNDAR DE DEZINFECTARE CU CLOR
Consumatorii care le dețin sunt îndemnați acum să nu le consume și să le aducă la punctul de vânzare pentru a primi banii înapoi.
Pentru a afla dacă produsul lor este rechemat, ei trebuie să examineze primele cifre și litere ale codului înscris pe ambalaj.
Codul de producție se află pe fundul dozei sau sub eticheta sticlelor.
”Nu avem o cifră exactă (a produselor rechemate), dar este clar că este vorba despre o cantitate considerabilă”, anunță Coca-Cola Europacific Partners Belgium.
”Majoritatea produselor vizate și nevândute au fost retarse deja din raioanele magazinelor și vom continua să luăm măsuri în vederea produselor rămase pe piață”, anunță întreprinderea, ”în contact cu autoritățile competente în fiecare piață vizată”.

Cloratul este ”un produs secundar în dezinfectanți cu clor care sunt larg folosiți în procesul de tratare a apei”, declară RTBF Coca-Cola Europacific Partners Belgium.
Ingerat în cantitate excesivă, el poate avea efecte nefaste asupra sănătății.
Compania dă asigurări că o ”analiză realizată de către experți independenți a conchis că riscul la adresa consumatorilor este foarte slab”, însă preferă să-și asume ”responsabilitățile”, având în vedere că aceste produse ”nu corespund normelor (sale) de calitate și se siguranță înalte”.
Ea le prezintă ”scuze” consumatorilor.