Firea va cere acordul CGMB ca Primăria să înființeze o firmă care să construiască locuințe sociale

Firea va cere acordul CGMB ca Primăria să înființeze o firmă care să construiască locuințe sociale
scris 16 sep 2016

Consiliul General al Municipiului București va lua în discuție, în ședința de miercuri, un proiect de hotărâre pentru acordul de principiu, inițiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea, privind înființarea unei societăți comerciale care să aibă ca obiect de activitate construcția de locuințe, scrie news.ro. Firea motivează că, astfel, vrea să rezolve o problemă socială majoră, în condițiile în care deficitul de locuințe în București ar fi de aproximativ 200.000 de unități, cererile de locuințe înregistrate la PMB fiind inclusiv din partea unor persoane evacuate sau care urmează să fie evacuate din imobile retrocedate.

Proiectul de hotărâre vizează "acordul de principiu pentru înființarea unei societăți comerciale" al cărei obiect de activitate să fie construirea de locuințe în vedrea vânzării și închirierii, apartamente cu destinația de locuințe sociale, de necesitate, locuințe pentru tineri căsătoriți, cu vârsta fiecăruia de până la 35 de ani sau "alte categorii stabilite de CGMB".

Urmărește-ne și pe Google News

În expunerea de motive a proiectului inițiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea, se arată că deficitul de locuințe în București este de aproximativ 200.000 de unități, "conform datelor publicate în mass-media", iar la Primăria București este înregistrat "un număr mare de cereri de locuințe sociale", inclusiv de la cei care au fost sau urmează să fie evacuați din imobile retrocedate.

Are cineva un pampers pentru doamna Firea? CITEȘTE ȘI Are cineva un pampers pentru doamna Firea?

Firea mai motivează că înființarea unei astfel de societăți are ca scop și "asigurarea unui fond de locuințe pentru persoane rămase fără adăpost în urma unor calamități naturale", arătând și "necesitatea valorificării unei părți din locuințele care vor fi construite prin vânzare și închiriere, în scopul susținerii activității societății comerciale".

Potrivit raportului de specialitate al Direcției Generale de Dezvoltare și Investiții și Direcției de Investiții din PMB, la sfârșitul anului 2014 se înregistrau 2.089 de cereri de locuințe sociale, din care 611 de la cei evacuați sau care urmează să fie evacuați din clădiri retrocedate.

Același raport arată că de locuințele care ar urma să fie construite prin această societate comercială, pe terenuri aflate în proprietatea municipiului București, ar beneficia și persoanele care au facilități potrivit Legii de recunoaștere a meritelor revoluționarilor. 

Proprietarii se pregătesc pentru venirea studenților: 125 de euro pe lună pentru o garsonieră în București CITEȘTE ȘI Proprietarii se pregătesc pentru venirea studenților: 125 de euro pe lună pentru o garsonieră în București

Achiziția de pe piața privată de imobile care să fie folosite drept locuințe sociale este văzută, într-o analiză realizată la nivelul Guvernului și prezentată în iulie de Profit.ro, ca o soluție la cererea ridicată pentru astfel de imobile, primăriile neavând bani de construcție. Dezvoltatorilor le va fi impus să construiască un anumit număr de locuințe sociale, ca și cotă în proiecte noi, dacă vor să obțină autorizațiile necesare. Guvernul ia în calcul că impunerea unei astfel de condiții ar putea ridica probleme de ordin juridic, dar este pregătit să modifice Legea locuinței pentru a-și asigura cadrul legal.

Printre soluțiile propuse pentru creșterea numărului de locuințe sociale se numără achiziția de pe piață a unor imobile care să fie folosite în acest scop și obligarea dezvoltatorilor să construiască asemenea locuințe într-o anumită cotă dintr-un proiect. Practic, autoritățile locale ar condiționa eliberarea avizelor pentru astfel de proiecte de dezvoltarea unui anumit număr de locuințe sociale.

Intenția este confirmată și de strategia în domeniu finalizată în vară de Guvern, în care este avansată ideea unui contract încheiat între un dezvoltator privat și autoritatea locală, bazat pe conceptul unei contraprestații.

"Drept condiție pentru a acorda unui dezvoltator autorizația de construire pentru un anumit număr și tip de locuințe, autoritatea locală impune ca un anumit procent din aceste locuințe să fie la un preț redus. Acordurile pot fi utilizate pentru a cere dezvoltatorilor din sectorul privat să furnizeze locuințe sociale; în alte cazuri, se poate solicita doar ca un anumit procent – de exemplu 20% - să aibă un preț mai redus decât, de exemplu, 50.000 euro. În România, este posibil ca aplicarea acordurilor să impună anumite amendamente de ordin juridic, în special, dar fără a se limita la Legea locuinței și Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție".

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela firea
locuinte sociale
pmb
cgmb
societate comerciala a primariei