Familia Cristian Borcea, fostul proprietar al echipei de fotbal Dinamo București, și familia Ion, care a participat la construcția a peste 10.000 de apartamente în Sectorul 6, investesc circa 15 milioane de euro în dezvoltarea ansamblului rezidențial premium Doi Cocoși Residence, care va înlocui celebrul restaurant bucureștean Doi Cocoși, din zona Sisești a Sectorului 1, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Blocul va avea 102 apartamente și este construit pe un teren de 3.500 de metri pătrați.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Restaurantul Doi Cocoși a fost demolat în decembrie și am început construcția. Doar în pereții mulați am investit circa 1,5 milioane de euro, pentru că avem două subsoluri. Acum turnăm radierul.

Va fi un proiect cu fațadă ventilată, cu perete cortină, cu geamuri până în pământ și cu vedere la lac. Sunt deja vândute 50 de apartamente.
Construcția se va finaliza în martie 2026. Valoarea de investiție în proiect este de 15 milioane de euro, cu tot cu teren.
Terenul a fost evaluat la 3 milioane de euro, datorită autorizațiilor de construcție“, a declarat, pentru Profit.ro, Cornel Ion, proprietarul grupului imobiliar Start Priority Holding.
Dezvoltatorul a fost autorizat să construiască un ansamblu rezidențial cu două subsoluri, parter și 9 etaje, ultimele 3 retrase, care să cuprindă 102 apartamente, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Noua construcție va avea o suprafață desfășurată de circa 18.700 de metri pătrați și va ocupa aproximativ jumătate din teren.
Prețurile promovate în cadrul Doi Cocoși Residence variază între circa 90.000 de euro, pentru un apartament cu o suprafață utilă de circa 37 de metri pătrați, și ajung la 240.000 de euro, pentru apartamente cu o suprafață utilă de circa 82 de metri pătrați.
Proiectul este dezvoltat prin firma Complexul Turistic International Doi Cocosi, care operase și restaurantul. Acum, firma este împărțită între Elena Borcea, mama lui Cristian Borcea, și Start Priority Holding, a familiei Ion, fiecare cu o deținere de aproape 50%, restul revenind unor acționari minoritari.

Familia Ion a intrat în firmă la finalul anului trecut în urma unei tranzacții cu părți sociale în valoare de 1,4 milioane de euro la firma Complexul Turistic International Doi Cocosi. În urma acestei tranzacții a ieșit din firmă Valentin Țăranu, vechi partener de afaceri al familiei Borcea.
În afacerea Doi Cocoși a fost implicat, până în martie anul trecut, și Gheorghe Nețoiu, fost acționar la echipele de fotbal Universitatea Craiova și Dinamo București.

Pentru participația sa, în cotă de o treime din firmă, a primit, în total, 1,2 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Sursele Profit.ro spun că Gheorghe Nețoiu ar fi ieșit din afacere pentru că vrea să se mute în Dubai, unde are în proprietate mai multe apartamente de lux.
Restaurantul era amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, nr. 8, și era vizitat de numeroși fotbaliști. George Butunoiu spune despre el că a fost construit ca han, acum mai bine de 100 de ani, apoi a ajuns restaurant.
„Actualul proprietar îl conduce încă din 1979. Pe vremea comuniștilor, și o bună perioadă după aceea, Doi Cocoși era faimos printre restaurantele cu specific tradițional românesc“, scrie Butunoiu pe site-ul său Restocracy.
Istoricul grupului Start Priority se bazează, cu precădere, pe cele circa 10.000 de apartamente dezvoltate în parteneriat cu Alin Niculae, proprietarul celui mai mare distribuitor independent de motorină din România, Oscar Downstream, și cu Daniel Niculae, vărul lui Alin Niculae și fiul lui Petre (Pepe) Niculae – proprietarul constructorului Pedro Company Constructexim și unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori de locuințe din Sectorul 6.
În această formulă, ei construiesc acum ansamblul rezidențial Exigent Plaza faza 6 în locul complexului comercial alimentar Continent Marine Enterprise (fost Malip), care a fost demolat. Proiectul este amplasat peste drum de viitorul salon de evenimente al familie Ion și de viitorul spital cu 300 de paturi dezvoltat de Primăria Sectorului 6, o investiție de peste 145 de milioane de euro, aprobată de Guvernul României în 2023.
Separat de afacerile cu familia Niculae, familia Ion mai lucrează alături de familia Alice-Camelia și Ilie Potecaru, proprietară a afacerii cu sucuri bio de cătină Euromellis Natura, la a doua fază de dezvoltare a ansamblului Top Rezidențial Valea Oltului, din apropierea cartierului bucureștean ANL Brâncuși, care va cuprinde peste 300 de apartamente.

Totodată, în 2023, familia Ion s-a mai asociat și cu investitorul Cosmin Țîrvuloiu, business angel implicat în startup-uri și imobiliare, și a lansat proiectul de dezvoltare a unui alt ansamblu rezidențial major în locul fostului angro Apromatco, din apropierea mallului Plaza România.
La rândul său, familia Borcea mai lucrează la un proiect rezidențial în zona de sud a Constanței printr-o firmă deținută în proporție de 50% de Patrick Borcea.
De asemenea, în 2020, a intrat într-o tranzacție de vânzare a unor terenuri de pe malul lacului Tei, necesare grupului maghiar Cordia pentru realizarea unui drum de acces către un viitor complex rezidențial, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.
În plus, familia Borcea, alături de impresarului Marcel Avram, celebru pentru organizarea concertului Michael Jackson în România, și partenerii acestuia mai dețin un teren ce vine în continuarea celui vândut către Cordia și care întregesc fosta bază sportivă și de agrement Tei-Toboc, București, unde a avut sediu și postul de televiziune Tele 7 ABC. Pentru acest teren, One United Properties este în discuții de achiziție cu proprietarii, cu scopul de a construi în acest loc un proiect cu peste 600 de apartamente premium, potrivit surselor Profit.ro.
Totodată, compania de transport produse petroliere Transpeco, una dintre principalele afaceri ale familiei lui Cristian Borcea, așteaptă avizarea unui ansamblu rezidențial premium în locul autobazei sale de lângă Petrom City, București, o zonă care a atras deja investitori precum Dan Șucu, Raul Doicescu, Omar Akili și milionarii unguri Péter și Gábor Futó, care pregătesc la rândul lor aici mii de apartamente.

În 2020, Cristian Borcea și-a vândut unei companii farmaceutice apartamentul pe care îl deținea în Miami, la un preț de 1,9 milioane de euro, potrivit presei sportive.
De asemenea, anul trecut, familia lui Cristi Borcea a vândut hotelul Pam Beach din stațiunea Olimp cu peste 9 milioane euro.
Zona în care urmează a fi construit ansamblul rezidențial de la Doi Cocoși a devenit tot mai atractivă pentru investitorii imobiliari în ultimii ani.
În toamna trecută s-a anunțat că au început, în aceeași zonă, lucrările de construcție și la ansamblul Lakeside11, cu 186 de apartamente, dezvoltat de RRG Capital, firma familiei Iakovlev.
Tot în zonă, Silviu Văduva – fost consilier general PMB și șef serviciu la Autoritatea Vămilor, alături de Robert Ion Erbașu, a dezvoltat ansamblul NorthSide Park, cu peste 300 de apartamente.
Lângă acest proiect, dezvoltatorul belgian Alinso Group, deținut de familia milionarului belgian Jan De Clerck, lucrează la primul său proiect rezidențial din România, cu 117 apartamente.
De asmenea, familia Chiriță, proprietara constructorului Sagex - unul dintre cei mai mari constructori din România, dezvoltă primul său proiect rezidențial premium în apropierea fostului restaurant Doi Cocoși.

Peste 3.000 de locuințe se află în acest moment în construcție în arealul Pipera potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară SVN Romania, acesta fiind principalul pol de dezvoltare din zona de nord a Bucureștiului. Pipera este urmată de zona Fabrica de Glucoză, Aviației, Sisești, unde este și proiectul de la Doi Cocoși, și Străulești în ceea ce privește numărul locuințelor noi aflate în construcție.
Aproape 169.000 de unități rezidențiale au fost tranzacționate în 2024 în România, în creștere cu 6,6% comparativ cu 2023, în timp ce numărul locuințelor vândute în București și Ilfov, cea mai mare piață regională a țării, a depășit 60.000 de unități, în creștere cu 7,6% comparativ cu 2023, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).