Concluzia unor jucători din piață - În România, salariile cresc mai repede decât prețurile locuințelor. Indicele Puterii de Cumpărare atinge însă un minim istoric

Concluzia unor jucători din piață - În România, salariile cresc mai repede decât prețurile locuințelor. Indicele Puterii de Cumpărare atinge însă un minim istoric
scris ieri, 20:00

În general, piața imobiliară din România a demonstrat în T3 2024 că poate să susțină creșteri susținute ale prețurilor cu o accesibilitate crescută și o activitate intensă pe segmentul tranzacțiilor, susțin jucători din piață. Studiul evidențiază și o serie de metrice cheie care confirmă maturitatea și reziliența pieței imobiliare.

Creșterea prețurilor: între sustenabilitate și atractivitate

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul mediu al locuințelor din România a crescut cu 12,4% față de T3 2023, ajungând la 1.630 euro/mp. Deși această creștere poate părea semnificativă, ajustarea pentru inflație arată o apreciere sustenabilă de 48% față de 2014.

TikTok cere Curții Supreme să suspende legea care ar duce la interzicerea ei în Statele Unite CITEȘTE ȘI TikTok cere Curții Supreme să suspende legea care ar duce la interzicerea ei în Statele Unite

Salariile cresc mai repede decât prețurile locuințelor

Unul dintre cele mai semnificative date din raport este creșterea accesibilității. Salariul mediu net a crescut cu 176,1% în euro din 2014 până în prezent, iar prețurile ajustate cu salariul mediu au scăzut cu 16,7% în aceeași perioadă, arată jucători din piață.

Indicele Puterii de Cumpărare atinge un minim istoric

Indicele Puterii de Cumpărare (I.P.C.) a scăzut însă la nivel național la 1,55 – cel mai scăzut din ultimul deceniu. Bucureștiul conduce cu un I.P.C. de 1,34, urmat de Timișoara (1,44) și Iași (1,65).

La polul opus, Cluj-Napoca înregistrează cel mai ridicat I.P.C., de 2,3, confirmând că rămâne cea mai scumpă zonă imobiliară din țară.

Signal Iduna își pregătește intrarea pe piața RCA CITEȘTE ȘI Signal Iduna își pregătește intrarea pe piața RCA

Numărul unităților tranzacționate în primele nouă luni ale anului a crescut cu 16% la nivel național, ajungând la 120.088, în timp ce Bucureștiul a înregistrat o creștere de 21,9%, atingând 36.416 tranzacții.

În același timp, proporția tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare a revenit la 51% la nivel național și 55% în București. Această inversare a tendinței de dominare a tranzacțiilor cash reflectă stabilitatea financiară și încrederea sporită a cumpărătorilor.

“Piața imobiliară din România se află într-un echilibru fragil, dar sănătos, între creșteri susținute și accesibilitate”, spune Daniel Tudor, CEO The Concept Group.

Bucureștiul oferă randamente de 6,51% pentru garsoniere, 6,88% pentru apartamentele de două camere și 6,86% pentru cele de trei camere.

FOTO Mirel Rădoi își extinde investițiile, alături de un partener al One United Properties CITEȘTE ȘI FOTO Mirel Rădoi își extinde investițiile, alături de un partener al One United Properties

Constanța depășește Capitala, cu randamente între 5,95% și 6,55%, susținute de cererea de locuințe sezoniere și turistice.

Cluj-Napoca, în schimb, are randamente mai mici, sub 4,5%, reflectând prețurile mari de achiziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața imobiliară
românia