Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar cu ARNm

Primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar cu ARNm
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2024

Medicii au început să testeze pe pacienți primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar care funcționează cu tehnica ARN mesager (ARNm), în timp ce experții salută potențialul său „revoluționar” de a salva mii de vieți, relatează The Guardian.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer care cauzează decesul la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supraviețuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumoarea s-a răspândit, sunt deosebit de scăzute, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Grupul Fuchs - o nouă investiție în România, cea mai mare a germanilor la momentul actual CITEȘTE ȘI FOTO Grupul Fuchs - o nouă investiție în România, cea mai mare a germanilor la momentul actual
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În prezent, experții testează o nouă injecție care instruiește organismul să vâneze și să ucidă celulele canceroase - apoi le împiedică să revină. Cunoscut sub numele de BNT116 și fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii.

Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia. În total, 130 de pacienți - de la stadii incipiente, înainte de operație sau radioterapie, până la stadii avansate ale bolii sau care au un cancer recurent - sunt înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia.

Posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă a contribuit la stimularea unui val de investiții în startupuri în domeniul tehnologiei apărării în întreaga Europă CITEȘTE ȘI Posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă a contribuit la stimularea unui val de investiții în startupuri în domeniul tehnologiei apărării în întreaga Europă

Marea Britanie are șase centre, situate în Anglia și Țara Galilor, iar primul pacient britanic a primit marți doza inițială a vaccinului.

AVANTAJELE ARNm FAȚĂ DE CHIMIOTERAPIE

injecția utilizează ARN mesager (ARNm), similar vaccinurilor anti-Covid-19, și funcționează prin a prezenta sistemului imunitar markerii tumorali din NSCLC, pentru a stimula organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care au acești markeri. Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp celulele sănătoase neatinse, spre deosebire de chimioterapie.

„Intrăm acum în această nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice de imunoterapie pe bază de ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”, a declarat profesorul Siow Ming Lee, consultant oncolog medical, care conduce studiul în Regatul Unit. „Este simplu de administrat și poți selecta antigene specifice din celula canceroasă și apoi le poți viza. Această tehnologie este următoarea mare fază în tratamentul cancerului”, arată specialistul.

CONFIRMARE Una din cele mai importante organizații de promovare a turismului în Austria intră în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Una din cele mai importante organizații de promovare a turismului în Austria intră în România

Janusz Racz, de 67 de ani, din Londra, a fost prima persoană care a primit vaccinul în Regatul Unit. El a fost diagnosticat în luna mai și, la scurt timp după aceea, a început chimioterapia și radioterapia. Cercetător specializat în AI, el a declarat că profesia sa l-a inspirat să ia parte la studiu. „Și eu sunt om de știință și înțeleg că progresul științei - în special în medicină - constă în faptul că oamenii sunt de acord să fie implicați în astfel de investigații”, a spus el. „Ar fi foarte avantajos pentru mine, deoarece este o nouă metodologie care nu este disponibilă pentru alți pacienți și care mă poate ajuta să scap de cancer. Și, de asemenea, pot face parte din echipa care poate furniza dovada de concept pentru această nouă metodologie, iar cu cât va fi implementată mai repede în întreaga lume, cu atât mai mulți oameni vor fi salvați”, a declarat el.

Racz a primit marți șase injecții consecutive la interval de cinci minute, timp de 30 de minute. Fiecare injecție conținea diferite secvențe de ARN. El va primi vaccinul în fiecare săptămână timp de șase săptămâni consecutive și apoi la fiecare trei săptămâni timp de 54 de săptămâni.

Newpharma și-a lansat platforma online și pe piața din România CITEȘTE ȘI Newpharma și-a lansat platforma online și pe piața din România

„Sperăm că adăugarea acestui tratament suplimentar va opri revenirea cancerului, deoarece de multe ori pentru pacienții cu cancer pulmonar, chiar și după operație și radiații, acesta revine”,  spune dr. Lee. „Lucrez în cercetarea cancerului pulmonar de 40 de ani. Când am început, în anii 1990, nimeni nu credea că chimioterapia funcționează. Acum știm că aproximativ 20-30% (dintre pacienți) rămân în viață cu stadiul 4 cu imunoterapie și acum vrem să îmbunătățim ratele de supraviețuire. Deci, sperăm că acest vaccin ARNm ar putea oferi un impuls suplimentar. Sperăm să trecem la faza 2, faza 3 și apoi să sperăm că va deveni standard de îngrijire la nivel mondial și va salva o mulțime de pacienți cu cancer pulmonar”, a declarat cercetătorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
cancer
vaccin