Premieră mondială: Ficat de porc transplantat unui om

Povești cu Profit   
Premieră mondială: Ficat de porc transplantat unui om

Un ficat de porc a fost transplantat, în premieră, unui om.

Cercetătorii chinezi au realizat această performanță medicală.

Urmărește-ne și pe Google News
Fotbalistul vedetă Luka Modric - acționar la fabrică de bere CITEȘTE ȘI Fotbalistul vedetă Luka Modric - acționar la fabrică de bere
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Aceasta în contextul în care și alte transplanturi experimentale de la animale la oameni au fost deja realizate cu succes în ultimii ani, conform AFP.

Noua performanță, descrisă pe larg în revista Nature de echipa de cercetători de la Universitatea din Xi’an, reprezintă pentru moment doar un experiment, fără să aibe o aplicabilitate medicală imediată: beneficiarul era o persoană aflată în moarte cerebrală, arată Agerpres.

FOTO Celebrul Wendy\'s a ales deja primele mall-uri din România pentru restaurante. Ce salarii oferă CITEȘTE ȘI FOTO Celebrul Wendy's a ales deja primele mall-uri din România pentru restaurante. Ce salarii oferă

Donatorul a fost un porc miniatural, modificat genetic pentru a creștere șansele de reușită ale transplantului. Operația a fost realizată pe 10 martie 2024. Ficatul transplantat a funcționat timp de 10 zile. Apoi, cercetătorii chinezi au pus capăt experimentului, la cererea familiei beneficiarului.

Trebuie menționat totuși faptul că pacientul dispunea în continuare de ficatul său original: în acest caz a fost vorba despre o grefă „auxiliară”. Ideea constă în a le propune pacienților un organ de tranziție înainte ca medicii să găsească un ficat sănătos provenit de la un donator uman.

„Rezultate impresionante”

Ficatul transplantat „a funcționat cu adevărat bine” și „a sintetizat fără probleme bilă”, cum ar fi albumină, a declarat într-o conferință de presă Lin Wang, coautor al studiului.

EXCLUSIV FOTO Baza sportivă Rocar - demolată. Ce apare în loc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Baza sportivă Rocar - demolată. Ce apare în loc

Potrivit unor experți care nu au participat însă la studiu, acesta reprezintă un mare pas înainte, dar nu ar trebui considerat totuși o dovadă a faptului că un ficat de porc ar putea înlocui cu adevărat un organ uman.

Acestea sunt rezultate „de valoare și impresionante”, dar „nu pot înlocui transplantul unui ficat provenit de la un donator uman – în orice caz nu pe termen scurt”, a avertizat profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford. „Este un studiu util pentru a arăta compatibilitatea acestor ficați modificați genetic cu un pacient uman”, a rezumat el.

În orice caz, experimentul din China a confirmat faptul că porcul are potențialul de a fi cel mai potrivit animal pentru dezvoltarea unor organe destinate transplantului uman.

Mai multe experimente medicale, realizate în ultimii ani în Statele Unite, au permis deja transplanturi de rinichi și de inimi de porc. Deși acei pacienți arareori au supraviețuit pentru mult timp, unul dintre ei, care a primit un rinichi de porc în noiembrie 2024, este încă în viață.

FOTO Sărbătoare în toată regula, cu fanfară și \ CITEȘTE ȘI FOTO Sărbătoare în toată regula, cu fanfară și "picnic pe asfalt", pentru reabilitarea unei străzi în Miercurea-Ciuc

Cu toate acestea, ficatul reprezintă o problemă cu un grad mai mare de complexitate, deoarece el este un organ ce are mult mai multe funcții decât are, de exemplu, inima.

viewscnt
Afla mai multe despre
ficat porc
transplant
om
medicina