UE investește 140 de milioane euro pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale

IT&C   
UE investește 140 de milioane euro pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale

Comisia Europeană a lansat patru noi cereri de propuneri în valoare de 140 de milioane de euro, în cadrul Programului ''Europa digitală'', informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Acestea vizează stimularea implementării inteligenței artificiale (IA), promovarea competențelor digitale avansate, extinderea rețelei centrelor europene de inovare digitală și combaterea dezinformării.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ING, nou mesaj către clienți - dublează fiecare sumă donată prin Home’Bank CITEȘTE ȘI FOTO ING, nou mesaj către clienți - dublează fiecare sumă donată prin Home’Bank

Din aceste 140 de milioane de euro, 55 de milioane euro sunt puse la dispoziție pentru a introduce IA generativă în administrația publică și în sectorul agroalimentar, precum și pentru a asigura conformitatea cu reglementările, împreună cu un sprijin care vizează Alianța pentru procesoare și tehnologiile semiconductorilor și spațiile de date, scrie Agerpres.

Pentru perfecționarea competențelor digitale avansate în UE va fi pusă la dispoziție o sumă suplimentară de 27 de milioane euro, care va contribui la înființarea a patru noi academii de competențe digitale în domeniul tehnologiilor cuantice, al inteligenței artificiale și al lumilor virtuale.

Cereri de propuneri în valoare de 11 milioane euro se vor axa pe finalizarea și extinderea rețelei centrelor europene de inovare digitală în țările asociate, precum și pe sprijinirea unui accent sporit pus pe IA.

De asemenea, Comisia va direcționa 47 de milioane euro către implementarea și utilizarea optimă a noilor tehnologii digitale, sprijinind în același timp rețeaua Centrelor pentru un internet mai sigur. În cadrul acestei cereri de propuneri, în valoare de 47 de milioane euro, suma de cinci milioane euro va fi alocată pentru crearea unei rețele europene de verificatori ai veridicității informațiilor. Elementele esențiale vor include un sistem de protecție împotriva hărțuirii a verificatorilor veridicității informațiilor, un registru de verificări ale veridicității informațiilor și o capacitate de răspuns pentru verificarea veridicității informațiilor, inclusiv în situații de urgență.

Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România CITEȘTE ȘI Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România

Toate cele patru cereri de propuneri se încheie la data de 2 septembrie 2025. Atât cererea de propuneri privind competențele digitale avansate, cât și cererea de propuneri privind rețeaua EDIH contribuie la obiectivele platformei ''Tehnologii strategice pentru Europa'' - o inițiativă a Comisiei care are ca scop să stimuleze dezvoltarea și fabricarea de tehnologii critice în UE.

Acesta este primul set de cereri de propuneri din cadrul Programului de lucru DIGITAL pentru perioada 2025-2027, care se axează pe implementarea în întreaga Europă a tehnologiilor inovatoare din generația următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
it