Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene și al Statelor Unite, se confruntă cu acuzații de manipulare a opiniei publice, în timp ce compania sa mamă, China Bytedance, neagă ferm că este controlată de Partidul Comunist Chinez, scrie agenția de presă spaniolă EFE.
TikTok se confruntă cu un proces în SUA ce ar putea culmina cu interzicerea sa dacă platforma nu se desparte de Bytedance, despre care Washingtonul suspectează că ar putea folosi informațiile despre utilizatorii americani pentru a manipula opinia publică, scrie Agerpres.
Și Comisia Europeană va investiga TikTok pentru un presupus eșec de a atenua interferențele străine în alegeri precum scrutinul prezidențial din România, unde candidatul considerat de mulți pro-rus a câștigat primul tur.
Originea chineză
Compania Bytedance, cunoscută pe atunci sub numele de Jinritoutiao, a lansat Douyin, aplicația chineză originală a TikTok, în 2016. Concepută pentru o piață internă de aplicații video scurte deja competitivă, cu rivali precum Kuaishou, Douyin s-a diferențiat prin integrarea muzicii, a efectelor speciale și a unui "feed" personalizat sofisticat.
Marketing extern și extindere
După un succes copleșitor în China, Bytedance s-a extins rapid. În 2017, compania a creat o versiune globală a Douyin, pe care a denumit-o TikTok și și-a început expansiunea prin achiziția Musical.ly, o platformă de videoclipuri muzicale populară în rândul tinerilor americani. Această achiziție a permis TikTok să acceseze o bază deja consacrată de utilizatori și să câștige tracțiune pe piețe cheie, cum ar fi America de Nord și Europa. În primul trimestru al anului 2018, TikTok a fost cea mai descărcată aplicație din App Store la nivel mondial.
Controverse geopolitice
De la extinderea sa globală, TikTok a devenit un fenomen fără precedent pentru o aplicație dezvoltată în China, depășind giganți precum Facebook și Instagram ca viteză de creștere.
Însă succesul TikTok și poziția sa ca prima rețea socială de origine chineză cu succes internațional a făcut-o în curând să se confrunte cu provocări geopolitice și de reglementare. În 2020, India a interzis TikTok după un conflict de graniță cu China, pierzând cea mai mare piață la acea vreme.
Impulsul din timpul pandemiei de COVID-19
În primele luni ale anului 2020, când milioane de persoane au fost obligate să rămână în case din cauza pandemiei de COVID-19 și s-au simțit "atrase de telefoanele mobile mai mult ca oricând", popularitatea aplicației a explodat, potrivit Sensor Tower.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Amnistia fiscală a adus la buget cât mizau Finanțele. Grad de soluționare - 95%Descărcările sale globale au crescut de la 200 de milioane în ultimul trimestru din 2019 la peste 300 de milioane în primul trimestru din 2020, un record de descărcări într-un trimestru pentru orice aplicație mobilă.
"Tiktokizarea"
Având în vedere succesul înregistrat de TikTok, numeroși analiști au subliniat, începând din 2021, "tiktokizarea" unor rivali precum Instagram sau YouTube, care și-au ajustat strategia pentru a prioritiza videoclipurile scurte și recomandările video personalizate. Fenomenul subliniază influența TikTok și importanța algoritmului său, care a forțat alte rețele de socializare să își ajusteze strategiile.
Înapoi la algoritm și date
Algoritmul eficient al TikTok, ce optimizează conținutul în funcție de timpul de vizionare, este un element cheie al succesului aplicației, dar și una dintre cele mai mari bătăi de cap din cauza criticilor la adresa opacității sale.
CITEȘTE ȘI Trei noi contracte de investiții în infrastructura de turismLa fel ca în cazul României, unde Comisia Europeană a cerut "aplicației" să detalieze funcționarea algoritmului său, sau al acuzațiilor că TikTok, care are aproximativ două miliarde de utilizatori în întreaga lume, cenzurează conținut contrar guvernului chinez, numeroase voci cer o mai mare transparență din partea Bytedance.
După presiunile din partea Washingtonului și Bruxelles-ului, compania a decis să stocheze datele utilizatorilor americani și comunitari în centre din afara Chinei, deși persistă îndoieli cu privire la faptul că angajații Bytedance de pe teritoriul chinez mai au acces la acestea.
Compania neagă acuzațiile
Directorul executiv al TikTok, singaporezul Shou Zi Chew, a asigurat Congresul american în 2023 că "ByteDance nu se află sub controlul guvernului chinez". "Nu am dovezi că executivul chinez are acces la date", a declarat Shou Zi Chew într-o intervenție care a devenit virală în China datorită modului în care directorul executiv al TikTok a răspuns întrebărilor incisive ale congresmenilor americani.
Bytedance, condus de Zhang Yiming, care a devenit cel mai bogat om al Chinei în 2024, a negat în mod repetat că ar transmite informații despre utilizatorii săi autorităților chineze.
Aplicația soră
EFE amintește că TikTok, la fel ca servicii precum Google, Facebook sau X, sunt blocate în China, unde Bytedance operează Douyin, aplicația care a dat naștere TikTok și care este complet independentă de versiunea sa internațională.
Douyin, care are lunar aproximativ 750 de milioane de utilizatori în China, este supusă regulilor stricte ale autorităților de reglementare din China, care îi cer să elimine complet conținutul considerat sensibil de autoritățile chineze și să promoveze publicațiile din mass-media de stat.