Avocatul TikTok și al companiei sale mamă, ByteDance, a avertizat în timpul unei audieri la Curtea Supremă a SUA privind o lege care ar obliga vânzarea aplicației de socializare video sau interzicerea acesteia în Statele Unite că dacă Congresul poate face acest lucru cu TikTok, ar putea viza și alte companii, transmite Reuters.
Legea, despre care a fost discutată vineri în fața celor nouă judecători ai Curții Supreme, impune un termen limită până pe 19 ianuarie pentru ca ByteDance să vândă populara platformă de social media sau să facă față unei interdicții pe motive de securitate națională, scrie News.ro.
Companiile au cerut, cel puțin, amânarea implementării legii, susținând că aceasta încalcă protecția oferită de Primul Amendament al Constituției SUA, care apără libertatea de exprimare.
Noel Francisco, avocatul care reprezintă TikTok și ByteDance, a argumentat că o aprobare a acestei legi de către Curtea Supremă ar putea deschide calea pentru legi care să vizeze și alte companii pe aceleași baze.
”Cinematografele AMC erau deținute de o companie chineză. Conform acestei teorii, Congresul ar putea ordona ca AMC să cenzureze orice filme pe care nu le place sau să promoveze filme pe care le dorește,” a spus Francisco.
Judecătorii au semnalat prin întrebările lor că sunt înclinați să susțină legea, deși unii au exprimat îngrijorări serioase privind implicațiile acesteia asupra Primului Amendament. TikTok este folosită de aproximativ 170 de milioane de oameni în Statele Unite, adică aproximativ jumătate din populația țării. Congresul a adoptat măsura anul trecut, cu un sprijin bipartisan puternic, invocând riscul ca guvernul chinez să folosească TikTok pentru a spiona cetățenii americani și pentru a desfășura operațiuni de influență clandestine.
Jeffrey Fisher, avocatul care reprezintă creatorii de conținut de pe TikTok, a remarcat că măsura vizează doar TikTok și nu alți retaileri online chinezi, cum ar fi Temu, care are 70 de milioane de utilizatori în Statele Unite. „Ar lăsa un site de comerț electronic ca Temu, care are 70 de milioane de americani, să opereze fără nicio problemă?” a întrebat Fisher.
CITEȘTE ȘI NASA și Japonia au lansat pe orbită primul satelit construit din lemnLegea a fost semnată de președintele democrat Joe Biden și administrația sa o apără în acest caz. Termenul pentru vânzare este cu o zi înainte ca Donald Trump, care se opune interzicerii, să preia funcția de președinte.
Avocatul general Elizabeth Prelogar, care apără administrația Biden, a spus că este crucial ca legea să intre în vigoare pe 19 ianuarie, pentru a forța ByteDance să acționeze în privința vânzării TikTok. ”Adversarii străini nu renunță de bunăvoie la controlul asupra acestui canal de comunicare în masă din Statele Unite,” a spus Prelogar.
Curtea Supremă a discutat și despre posibilitatea ca TikTok să fie utilizată pentru campanii de influență subversive sau scopuri de propagandă de către China.
”Toată lumea manipulează conținut,” a spus Francisco în fața judecătorilor. Mulți oameni consideră că CNN, Fox News, Wall Street Journal sau New York Times manipulează conținutul lor. Aceasta este o formă de exprimare protejată.
Pe 27 decembrie, Trump a cerut Curții să suspende termenul de 19 ianuarie pentru a da administrației sale posibilitatea de a căuta o rezolvare politică a problemei. Potrivit legii, președintele SUA are puterea de a extinde termenul de 19 ianuarie cu 90 de zile, însă condițiile în care acest lucru ar fi posibil nu par să se aplice în acest caz, având în vedere că ByteDance nu a făcut nicio mișcare clară pentru a vinde activele TikTok din SUA.