Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație vor fi stabilite printr-un mecanism bazat pe Indicele Prețurilor de Consum

Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație vor fi stabilite printr-un mecanism bazat pe Indicele Prețurilor de Consum
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 18:06

Tarifele de utilizare a resurselor de numerotație datorate de furnizorii de telefonie vor fi stabilite printr-un mecanism bazat pe Indicele Prețurilor de Consum (IPC), a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

"În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Consultativ, ANCOM a adoptat decizia care revizuiește tarifele de utilizare a resurselor de numerotație datorate de furnizorii de telefonie și a purtat o ultimă rundă de discuții pe marginea proiectului de decizie care stabilește procedura de informare pentru furnizorii de servicii intermediare. Decizia revizuiește tarifele de utilizare a resurselor de numerotație și introduce un mecanism predictibil și transparent de stabilire a acestora bazat pe Indicele Prețului de Consum (IPC) - care ia în calcul evoluțiile prețurilor. De asemenea, clarifică modalitățile de încasare în anumite cazuri a căror nevoie de reglementare a reieșit din practică", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tranzacție finalizată în IT-ul românesc - Roweb a fost cumpărată de unul dintre cele mai mari grupuri de software din Bulgaria CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție finalizată în IT-ul românesc - Roweb a fost cumpărată de unul dintre cele mai mari grupuri de software din Bulgaria
Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit sursei citate, nivelul tarifelor de utilizare pentru majoritatea categoriilor de numerotație a fost stabilit în anul 2007, situându-se printre cele mai scăzute din Europa, și nu a mai fost modificat până în prezent. Pentru revizuirea tarifelor, Autoritatea a aplicat la tarifele actuale Indicele Prețurilor de Consum (IPC lunar) publicat de către Institutul Național de Statistică (INS), aferent perioadei septembrie 2007 - iunie 2024.

"Tarifele revizuite sunt în continuare unele dintre cele mai mici tarife de utilizare a resurselor de numerotație din zona europeană. Spre exemplu, tarife similare sau mai mici sunt stabilite în Cipru, Finlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Republica Slovacă și mai mari în Bulgaria, Croația, Estonia, Franța, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția sau Turcia. În plus, în unele țări (de exemplu Cipru, Italia, Țările de Jos, Republica Slovacă, Grecia, Ungaria, Portugalia, Elveția), pe lângă tariful anual de utilizare se plătește și un tarif administrativ care este aplicabil la alocarea resurselor de numerotație. ANCOM nu percepe tarif administrativ la alocarea resurselor de numerotație", se precizează în comunicat.

ULTIMA ORĂ Undă verde - Digi cumpără al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Undă verde - Digi cumpără al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia

ANCOM a anunțat, totodată, că, pentru a oferi predictibilitate, în luna noiembrie a fiecărui an, va stabili și publica tarifele de utilizare a resurselor de numerotație pentru anul următor.

Decizia va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.

Pe de altă parte, prin stabilirea unei proceduri de informare ce trebuie parcursă de furnizorii de servicii intermediare al căror loc de stabilire este în România (ori al căror reprezentant legal este stabilit în România), ANCOM, în calitatea sa de coordonator al serviciilor digitale, urmărește cunoașterea furnizorilor din România, în sensul prevederilor Legii nr. 50/2024.

VIDEO Noua versiune a modelului AI Claude 3.5 reușește să îndeplinească sarcini uzuale de tip “muncă monotonă”. Alimentează temerile că aceste tehnologii vor înlocui angajații umani CITEȘTE ȘI VIDEO Noua versiune a modelului AI Claude 3.5 reușește să îndeplinească sarcini uzuale de tip “muncă monotonă”. Alimentează temerile că aceste tehnologii vor înlocui angajații umani

Procedura de informare se va aplica atât furnizorilor de servicii intermediare existenți la data intrării în vigoare a deciziei, cât și celor care vor oferi, după intrarea în vigoare a deciziei, cel puțin unul dintre următoarele tipuri de servicii intermediare: simplă transmitere, stocare în cache, găzduire sau motoare de căutare online.

Astfel, furnizorii de servicii intermediare care își au locul principal de stabilire în România ori care au un reprezentant legal stabilit în România trebuie să transmită ANCOM, la adresa informare.dsa@ancom.ro, în termen de 45 zile de la data începerii oferirii serviciilor sau de la data intrării în vigoare a deciziei, după caz, informarea prevăzută la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 50/2024, conținând datele lor de identificare potrivit pct. A din anexa proiectului de decizie, precum și adresa URL sau, după caz, adresele URL ce conțin informații referitoare la acestea.

Conform deciziei, după primirea informării, ANCOM le creează acestor furnizori conturi individuale de acces la serviciul "My ANCOM". Ulterior, furnizorul transmite în cadrul serviciului "My ANCOM" informațiile prevăzute la pct. B din anexa proiectului de decizie.

Apple adaugă suport pentru ChatGPT în iOS 18.2 CITEȘTE ȘI Apple adaugă suport pentru ChatGPT în iOS 18.2

"Acest proces contribuie la comunicarea eficientă între furnizorii de servicii intermediare și ANCOM, dar, în același timp, permite o mai bună cunoaștere a dimensiunii și tendințelor pieței în care acești furnizori activează. Totodată, pentru protecția drepturilor destinatarilor serviciilor prestate de către furnizorii de servicii intermediare, identificarea și cunoașterea acestora facilitează activitatea de supraveghere a respectării prevederilor Regulamentului privind serviciile digitale, activitate ce cade în sarcina ANCOM. Proiectul de decizie va urma etapele procedurale necesare la nivelul statului român pentru adoptare și publicare în Monitorul Oficial al României", se mai arată în comunicat.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide.

viewscnt
Afla mai multe despre
telefonie
tarife