OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari de la investitori la o evaluare de 157 de miliarde de dolari

OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari de la investitori la o evaluare de 157 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:39

OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari de la investitori, la o evaluare de 157 de miliarde de dolari, a anunțat compania, cimentând statutul producătorului ChatGPT drept una dintre cele mai valoroase companii private din lume, transmite Reuters.

Finanțarea a atras investitori de capital de risc care au revenit, inclusiv Thrive Capital și Khosla Ventures, precum și cel mai mare susținător corporativ al OpenAI, Microsoft, și participare nouă din partea Nvidia.

Urmărește-ne și pe Google News
Demisii în lanț la o multinațională, prezentă și în România, care le-a cerut angajaților să vină la birou CITEȘTE ȘI Demisii în lanț la o multinațională, prezentă și în România, care le-a cerut angajaților să vină la birou
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Închiderea atragerii de fonduri coincide cu eforturile de restructurare ale companiei și cu schimbările de conducere, inclusiv plecarea bruscă a directorului său de tehnologie, Mira Murati, săptămâna trecută, scrie News.ro.

La runda de finanțare au mai paerticipat Altimeter Capital, Fidelity, SoftBank și firma de investiții susținută de stat din Abu Dhabi MGX.

Finanțarea a venit sub formă de bancnote convertibile și depinde de o schimbare structurală de succes într-o companie de profit, care nu va mai fi controlată de consiliul non-profit, și de eliminarea plafonului de rentabilitate pentru investitori.

Schimbările de personal nu au descurajat entuziasmul majorității investitorilor, care anticipează o creștere semnificativă pe baza proiecțiilor CEO-ului OpenAI Sam Altman și CFO Sarah Friar.

Compania este pe cale de a genera venituri de 3,6 miliarde de dolari în acest an și pierderi tot mai mari, de peste 5 miliarde de dolari. S

e preconizează o creștere majoră a veniturilor anul viitor, la 11,6 miliarde de dolari, potrivit unor surse familiare cu cifrele.

Investitorii și-au asigurat, de asemenea, unele protecții, deoarece OpenAI trece printr-o restructurare corporativă complexă care ar acorda capitaluri proprii lui Altman. Discuțiile sunt încă în desfășurare și nu s-a stabilit încă nicio cronologie.

Românii de la Dexory, startup de roboți autonomi, și-au asigurat o finanțare de 80 milioane dolari CITEȘTE ȘI Românii de la Dexory, startup de roboți autonomi, și-au asigurat o finanțare de 80 milioane dolari

Investitorii au negociat termeni care le-ar permite să-și recupereze capitalul sau să renegocieze evaluarea dacă modificările nu sunt implementate în termen de doi ani, au spus surse.

Creșterea fulgerătoare a OpenAI în ceea ce privește popularitatea și evaluarea produselor a captat imaginația lumii.

De la lansarea ChatGPT, compania a atras 250 de milioane de utilizatori activi săptămânal.

Evaluarea companiei a crescut, de asemenea, de la 14 miliarde de dolari în 2021 la 157 de miliarde de dolari, deoarece veniturile au crescut de la zero la 3,6 miliarde de dolari, depășind cu mult previziunile lui Altman la acea vreme.

Compania le-a spus investitorilor că continuă să urmărească în mod activ inteligența generală artificială (AGI), adică dezvoltarea de sisteme AI care depășesc inteligența umană, pe măsură ce crește comercializarea și încearcă să fie profitabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
chatgpt