În timp ce DeepSeek din China sfidează dominația AI din Silicon Valley, Europa a lansat OpenEuroLLM, o inițiativă de dezvoltare a modelelor de inteligență artificială open-source de generație următoare, adaptate nevoilor continentului, transmite TNW. Acest proiect urmărește să facă din Europa un lider în domeniul AI, consolidând, în același timp, serviciile publice.
OpenEuroLLM dezvoltă o suită de modele lingvistice mari, multilingve și de înaltă performanță pentru aplicații comerciale, industriale și publice. Peste 20 de instituții de cercetare, companii și centre de calcul de înaltă performanță europene de top s-au alăturat inițiativei. Aceasta este condusă de Jan Hajič, lingvist computațional la Universitatea Charles din Cehia, și Peter Sarlin, cofondator al Silo AI – cel mai mare laborator privat de inteligență artificială din Europa, achiziționat de AMD pentru 665 de milioane de dolari, arată G4Media.ro.
Printre participanții cheie se numără Aleph Alpha (liderul AI din Germania), CSC Finland (care găzduiește unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume) și Lights On (prima companie AI din Franța tranzacționată public).
Comisia Europeană a sprijinit OpenEuroLLM, iar Sarlin a sugerat că acesta ar putea fi cel mai mare proiect de AI al Comisiei de până acum. Inițiativa este finanțată printr-un buget de 52 de milioane de euro, completat de un angajament substanțial de calcul. Ea beneficiază, de asemenea, de sprijin din partea STEP, un program al UE de investiții în tehnologii strategice.
OpenEuroLLM se angajează să respecte principiile democrației, transparenței și diversității lingvistice. Toate modelele, software-ul și datele vor fi open-source. Open-source este software sau tehnologie cu cod sursă accesibil publicului, permițând utilizatorilor să-l studieze, modifice și distribuie liber.
În timp ce China și SUA avansează rapid în domeniul inteligenței artificiale, Europa se confruntă cu o presiune tot mai mare. OpenEuroLLM încearcă să contrabalanseze această situație, permițând întreprinderilor europene să dezvolte și să controleze soluții de inteligență artificială adaptate contextelor lor.
„Nu este vorba despre crearea unui chatbot cu scop general”, a declarat Sarlin. „Este vorba despre furnizarea unei infrastructuri de inteligență artificială, astfel încât companiile europene să poată inova, fie în domeniul sănătății, al finanțelor sau în alte industrii, utilizând modele pe care le dețin și le controlează”, a adăugat el.