Nouă companii au depus oferte la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în vederea furnizării de echipamente, soluții și terminale aferente Sistemului Integrat de Acces Mobil (SIAM) pentru aparatul central și alte unități subordonate instituției. Contractul a fost estimat la 214,5 milioane de lei, fără TVA, pentru 3 ani.
Companiile înscrise sunt Aegeria Business Consulting (lot 2), Power Net Consulting (lot 1), Vodafone Romania (loturile 1, 2), Datanet Systems (lot 2), Dendrio Solutions (lot 2), Metaminds (lot 2), Orange Romania (lot 1), Arctic Stream (lot 2) și Evotech-IT (lot 2).
Lotul 1 a fost estimat la 182,974 milioane de lei, fără TVA și vizează o solutie de management terminale mobile și echipamente terminale.
Cu un buget estimat la 31,483 milioane de lei, fără TVA, lotul 2 urmărește achiziționarea de routere 4G/5G.
"Dezvoltarea capabilităților de comunicații mobile de bandă largă, securizate, va crește capacitatea operațională a MAI prin asigurarea facilă a accesului personalului la informațiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor. De asemenea, se preconizează o îmbunătățire a securității printr-o acuratețe mai ridicată în detecția posibilelor amenințări de securitate și scăderea pericolului de expunere a personalului MAI la amenințări informatice din spațiul cibernetic, precum și obținerea unei granularități în selectarea resurselor expuse pentru fiecare structură a MAI în parte", scrie în caietul de sarcini.
Echipamentele achiziționate trebuie să fie capabile să asigure conectarea în mod securizat a structurilor MAI la resursele din rețeaua privată a MAI (RCVD) și să permită expunerea de resurse în cadrul acestei rețele, de asemenea într-o manieră securizată.
CITEȘTE ȘI Total Soft va realiza o platformă destinată managementului standardizat al resurselor umane în administrația publică centrală"Luând în considerare riscurile și amenințările din spațiul cibernetic, echipamentele trebuie să asigure o protecție ridicată la amenințările din ce în ce mai complexe și trebuie aliniate cu evoluțiile tehnologice în domeniul securității și pentru a combate volumul tot mai mare de amenințări cibernetice, având în vedere gradul ridicat de complexitate al acestora. Dezideratul acestei achiziții este acela de a obține produsele necesare pentru implementarea SIAM cu un nivel ridicat de protecție împotriva atacurilor malware persistente și protejarea personalului MAI de astfel de amenințări", mai scrie în document.
Mai multe detalii despre licitație AICI.