Global: Trei din zece apeluri telefonice necunoscute au fost fraude sau spam în 2023

Global: Trei din zece apeluri telefonice necunoscute au fost fraude sau spam în 2023
scris astăzi, 18:02

Aproximativ 28% dintre apelurile telefonice necunoscute au reprezentat fraudă sau spam, în 2023, iar 16% dintre consumatori au pierdut bani în urma unui asemenea atac, arată datele statistice la nivel global, citate într-un articol de specialitate publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset, preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pierderile medii în ceea ce privește atacurile de tip "Scam Likely" au crescut cu 527%, în ritm anual, până la 2.257 de dolari (2.135 de euro).

Urmărește-ne și pe Google News
România: Consumul mediu de băuturi pe locuitor a crescut, în 2023, la băuturile nealcoolice, vinuri și la băuturile alcoolice distilate CITEȘTE ȘI România: Consumul mediu de băuturi pe locuitor a crescut, în 2023, la băuturile nealcoolice, vinuri și la băuturile alcoolice distilate

"Probabil ați întâlnit semnalizarea "scam likely" sau ceva similar la unele apeluri primite. Așa cum sugerează denumirea, înseamnă că furnizorul dvs. de telefonie suspectează că persoana (sau botul) de la celălalt capăt al firului are intenții răuvoitoare. Alte etichete similare pot indica "suspected scam" ("escrocherie suspectată"), "potential spam" ("spam potențial") sau "potential fraud" ("fraudă potențială"). Companiile de telefonie au la dispoziție diverse mijloace pentru a evalua probabilitatea ca un apel să fie o înșelătorie sau spam. Printre acestea, se numără rapoartele clienților și analizele de rețea - de exemplu, identificarea unui număr care efectuează mai multe apeluri succesive către persoane aflate pe o listă "Nu sunați". Apelurile VoIP pot fi, de asemenea, un semnal de alarmă. Majoritatea operatorilor vor compila apoi aceste numere "susceptibile de înșelătorie" într-o bază de date pentru a le verifica. Un lucru este cert, probabil că ar trebui să țineți cont de avertisment", atrage atenția autorul articolului de specialitate, Phil Muncaster, expert în cadrul Eset.

Specialiștii notează faptul că hackerii pot face rost de numărul unui utilizator prin mai multe metode: să îl extragă din conturile publice de social media; să îl obțină în urma unei încălcări a datelor unui furnizor terț cu care îl partajați; să-l păcălească pentru a-l trimite prin intermediul unui email de phishing; să-l obțină de la un broker de date - o companie care colectează și vinde informații despre consumatori; să utilizeze software automatizat pentru a genera și apela numere aleatorii cu un anumit prefix telefonic.

CFR va contesta licitația pierdută în fața Interregional pentru 13 rame electrice noi CITEȘTE ȘI CFR va contesta licitația pierdută în fața Interregional pentru 13 rame electrice noi

Statisticile arată că, în 2023, o pondere de 16% dintre consumatorii de la nivel global au raportat pierderi financiare din cauza escrocheriilor telefonice, procentul fiind și mai mare în anumite țări precum Germania (19%) și Franța (18%). În plus, victimele pierd și timp prețios. Astfel, consumatorii susțin că petrec nouă minute pe săptămână (aproape opt ore pe an) filtrând apeluri deranjante.

Pe lista exemplelor de apeluri telefonice înșelătoare se află: escrocherii prin impersonare, cunoscute și sub numele de atacuri "vishing" (phishing vocal) - în care atacatorul pretinde că sună de la o agenție de stat, o companie de tehnologie, o bancă, un serviciu public, poliție sau o altă autoritate și vă anunță că datorați bani sau că trebuie să verifice informații personale; înșelătorie cu acces la distanță/asistență tehnică - când se solicită acces la propriul computer; escrocherie cu investiții - în care se promit câștiguri uriașe în urma unei oportunități de investiții; escrocherii prin tragere la sorți - se anunță câștigarea unui premiu inexistent; apeluri de telemarketing; apeluri automate.

"Cea mai simplă metodă de a evita apelurile înșelătoare este să țineți cont de avertizarea oferită de operatorul dvs. Puteți aplica aceeași tactică pentru orice număr necunoscut. La urma urmei, dacă este vorba despre un apel legitim, cel mai probabil vor lăsa un mesaj vocal", menționează Muncaster.

Prețurile cafelei au urcat aproape de maximele ultimilor 50 de ani și ar putea dura ani înainte ca această creștere să se epuizeze CITEȘTE ȘI Prețurile cafelei au urcat aproape de maximele ultimilor 50 de ani și ar putea dura ani înainte ca această creștere să se epuizeze

Anul trecut, s-a preconizat că va crește costul apelurilor frauduloase către victime cu 9% anual, la 58 de miliarde de dolari, în întreaga lume.

Blogul de securitate Eset este un portal de editoriale unde sunt publicate știri despre securitate, puncte de vedere și dezvăluiri, ce acoperă ultimele noutăți, tutoriale și conținut educativ multimedia, bazate pe sfaturile unor cercetători experimentați cu know-how și vastă pregătire în domeniul securității online.

WeLiveSecurity (blogESET.ro) este o propunere la nivel global, cu echipe de cercetare în Slovacia, SUA, Canada, Germania și Argentina.

Compania Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava, Slovacia, și rămâne în topul companiilor care oferă servicii de detecție și analiză a conținutului malware, fiind prezentă în peste 180 de țări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fraudă telefon
apel număr necunoscut
fraude la telefon