De ce vrea OpenAI să scape de dependența de Nvidia

IT&C   
De ce vrea OpenAI să scape de dependența de Nvidia

Potrivit unor informații publicate de presă, gigantul de inteligență artificială OpenAI dorește să scape de dependența sa de Nvidia prin proiectarea propriilor cipuri, scrie BFM TV.

În spatele aproape tuturor AI generative de pe piață, găsim cipuri Nvidia în centrele de date. Compania cunoscută odinioară pentru plăcile sale video pentru gameri este acum mai cunoscută pentru rolul său de lider în industria inteligenței artificiale. Dar când spui lider, spui și că prețurile au crescut brusc, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Cel mai mare grup industrial din Turcia intră pe piața de energie din România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cel mai mare grup industrial din Turcia intră pe piața de energie din România

Limitarea dependenței de Nvidia

Pentru a evita să plătească prea mult și să devină dependentă de un singur jucător, OpenAI ar dori să își conceapă propriile cipuri specializate în inteligență artificială.

Compania, condusă de Sam Altman, ar fi contactat TSMC, care dispune de un procesor de 3 nanometri (care asigură performanțe ideale), pentru a crea cipuri cu „memorie cu lățime de bandă mare” și „capacități de rețea extinse”.

Scopul este de a călca pe urmele Apple și Google, care colaborează cu TSMC pentru a-și concepe propriile cipuri. Interesul pentru aceste două companii, dar și pentru OpenAI, este de a beneficia de un produs care poate fi adaptat propriilor nevoi, cheltuind în același timp mai puțini bani. Cu toate acestea, implementarea internă este planificată doar pe o „scară limitată” pentru a rula modele AI.

Dacia a dat cheile la Spring-ul numărul 20.000, cu un cadou consistent. Doar două țări au cumpărat mai multe Spring decât românii CITEȘTE ȘI Dacia a dat cheile la Spring-ul numărul 20.000, cu un cadou consistent. Doar două țări au cumpărat mai multe Spring decât românii

Acesta este un început lent, pentru a nu jigni partenerul său principal, Nvidia, a cărui creștere se bazează mai ales pe dominația sa asupra centrelor de date din întreaga lume. Dacă cipurile sale ar fi înlocuite mâine de un concurent sau de o soluție internă, aceasta ar însemna o scădere inevitabilă a profiturilor sale.

Cu toate acestea, nu este surprinzător să îl găsim în fruntea proiectului pe Richard Ho, creierul din spatele proiectului cipurilor Google care echipează acum smartphone-urile Pixel. Echipa sa OpenAI numără în prezent aproximativ patruzeci de persoane.

Într-un moment în care Deepseek a demonstrat că nu este neapărat nevoie de cipuri puternice pentru anumite sarcini AI, OpenAI pare să fi luat această lecție la propriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
nvidia