Compania americană Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, a atras o nouă investiție masivă, acum de peste 5 miliarde de dolari, sub formă de împrumut.
Finanțarea este asigurată de fonduri de investiții precum Blackstone., Apollo Global Management și Blue Owl Capital, precum și de mari bănci ca JPMorgan, Barclays Plc, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley și BNP Paribas.
Finanțarea a fost condusă atunci de Thrive Capital, cu participarea unor firme precum Andreessen Horowitz și DST Global.
O evaluare de 62 de miliarde de dolari plasează Databricks în spatele OpenAI și SpaceX.
În anul fiscal care se încheie în ianuarie 2025, Databricks se așteaptă să depășească venituri anuale de 3 miliarde de dolari.
Recent, Databricks a încheiat un parteneriat cu gigantul american Amazon, pentru a-i dezvolta acestuia un instrument de AI.
În primăvară, Databricks a anunțat modelul de inteligență artificială generativă DBRX, în care s-au investit 10 milioane dolari și 8 luni de antrenare.
CITEȘTE ȘI Proprietarul Mega Image deschide nou hub IT în România și angajeazăModelul IA lansat de Databricks este disponibil în mod „open source” pe GitHub și pe platforma de dezvoltatori de inteligență artificială Hugging Face, pentru cercetare și utilizare în scop comercial, potrivit TechCrunch.
Acesta se află în două versiuni, una standard (DBRX Base) și una ajustată (DBRX Instruct). Ambele pot folosi date publice, personalizate sau personale pentru generarea de răspunsuri.
CITEȘTE ȘI ANAF impune OTE la plată peste 33 milioane euro pentru Telekom Romania Mobile. Grecii contestă și apelează și la amnistia fiscalăDatabricks susține, într-un comunicat de presă, că modelul AI are rezultate mai bune decât alte modele lingvistice „open source”, ca LlaMa-2 al Meta (Facebook), Mixtral – Mistral AI sau Grok al xAI, startup-ul lui Elon Musk. Acesta înregistrează performanțe mai bune decât ChatGPT-3.5, dar nu are o abordare multi-modală pentru a putea fi comparat pe deplin cu GPT-4.
Databricks a fost fondată în anul 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Compania dezvoltă tehnologii pentru baze de date, iar printre fondatorii săi se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (șef tehnologic).
Ion Stoica este profesor la universtatea UC Berkeley. Acesta s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989). Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poștașMatei Zaharia s-a născut în România, dar când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.
În septembrie 2023, Databricks a fost evaluată la 43 miliarde dolari, după ce a obținut o finanțare de peste 500 de milioane de dolari.
Compania are în prezent peste 6.000 angajați și a ajuns la statutul de „decacorn”, adică o firmă tech care ajunge la o valoare estimată de cel puțin 10 miliarde de dolari în urma unor investiții obținute înainte de listarea la bursă.